woensdag 25 mei 2011

Prachtig rondje Noord-Holland

Onder welhaast uniek mooie weersomstandigheden stap ik vanmorgen in de Quest om een rondje Noord-Holland te rijden. Eerst naar Kees in Heerhugowaard. Daar blijken behalve Kees nog drie echte liefhebbers aan de koffie te zitten. Jan Geel, Wim de Vries en ook Pé Koomen is al uit Middenmeer naar De Waard gefietst.
Jan laat ons zijn nieuwe telefoon zien, een John's phone, helemaal voor Jan ontworpen. Jan is niet zo van de gadgets en wordt door de telefoonprovider meestal na een half jaar definitief van hun netwerk verbannen. Jan belt nooit, te ingewikkeld, daarom. Met deze telefoon kan Jan wel overweg, meer dan bellen en gebeld worden kan er overigens niet mee. Daarom zit er een heus papieren adresboekje achter een plastic klepje in de telefoon.

Kees gaat voorop en schotelt ons een prachtige route voor. We rijden een stuk van de West-Friese Omringdijk om bij Burgerbrug het Noord-Hollands kanaal over te steken. Dan naar de kust waar we achtereenvolgens Petten en Callantsoog passeren. Het rijdt goddelijk, niet echt hard, maar dat hoeft vandaag ook niet. Pé gaat ons voor door de donkere duinen om bij Huisduinen op de buitenzijde van de zeedijk uit te komen. De Marine is actief met heli's en er vaart een onderzeeboot op het Marsdiep. Via de veerhaven in Den Helder zetten we koers naar Wieringen. Ik krijg mijn eerste lekke band in 2800 km, een scherp stukje kunststof heeft de GoCycle doorboord. De bandwissel verloopt snel. Het oppompen met mijn kleine Topeak pompje verloopt prima. Ook op Wieringen is het heerlijk rijden, al gaat het ongemerkt wel steeds 40 km/u. Het laatste stuk op Wieringen rijden we weer op de zeedijk.

In Den Oever stoppen we even bij de viskraam. Pé trakteert op een werkelijk fantastische zoute haring. We vangen een gesprek op tussen enkele garnalenvissers. Ze houden continue de havenuitgang in de peiling of er door collega's al dan niet wordt uitgevaren. De spanning is voelbaar.

Het stuk naar Medemblik is tegen wind. Wim de Vries laat het tempo wat zakken, Pé en ik houden de snelheid tegen de 40 km/u. In het kader van training gooi ik nog wat extra kolen op het vuur en versnel tot 46 km/u. Dat is Pé wat te hard en ik mag het alleen doen. In Medemblik sluit Pé al snel weer aan. Dan komt Kees en Wim en Jan weer wat later. De koffie smaakt ons goed.
Vanaf hier scheiden onze wegen. Pé gaat direct naar Middenmeer. Tot mijn verrassing gaan Kees en Wim ook mee. Volgens mij is dat een stuk om, maar Kees' argument is dat ie dan 'lekker door kan rijden'. We zullen zien.
Jan gaat linksaf naar Oostwoud, hij is al bijna thuis.

Nu ik alleen ben kan ik lekker door kachelen. Steeds rij ik zo'n 40 tot 42 km/u en via Heerhugowaard ben ik al om 16.15 uur thuis. Ik maak me sterk dat Kees en Wim dan nog niet in Heerhugowaard zijn :)
Hoe dan ook, dit was een fantastische fietsdag.
166 km