woensdag 11 februari 2015

Ebola, LED hoofdlamp en Velomobielonderdelen.nl


In Nederland wordt een vaccin ontwikkeld tegen Ebola. De bereiding en opslag van dit vaccin vereist dat er gewerkt moet worden in temperaturen van 65 graden onder nul. Daarvoor is speciale kleding vereist en die blijkt beschikbaar. In de extreme diepvriesruimten die onder grote tijddruk in diverse landen gekocht worden, is geen verlichting. Dat betekent dat de medewerkers door middel van een hoofdlamp hun weg moeten vinden in de diepvriezer.
Maar blijft een LED hoofdlamp bij - 65 C of nog kouder wel werken?


Eén van mijn mede-eilandbewoners is verantwoordelijk voor de uitrusting van dit Ebola-team.
Navraag bij hun vaste - grote - leveranciers leert hem dat zij zich aan dit probleem niet gaan branden.
Er zit grote tijddruk op de leverantie van het Ebola vaccin. Bureaucratie en maandenlange validatie procedures dreigen roet in het eten te gooien. Daar komt Velomobielonderdelen.nl in beeld.


Op de vraag of ik mogelijkheden heb om aan de goede lampen te komen, moet ik het antwoord nog even schuldig blijven. Na overleg met enkele fabrikanten denk ik te weten welke lamp en accu in deze extreme omstandigheden zou kunnen blijven werken.


Ik kies uiteindelijk voor een Armytek Wizard hoofdlamp. Deze lamp levert maar liefst 1200 Lumen gedurende een half uur. Maar nog belangrijker, deze lamp wordt door dit hoge vermogen behoorlijk warm. De Wizard heeft een aan/uit schakelaar op de lampkop, dus die wordt ook goed verwarmd. Het lichaam van de lamp zit al deels in de rubber bevestiging van de hoofdband. Zou het niet werken dan kan de lamp aanvullend in een carbon koker met isolatiemateriaal worden beschermd tegen de extreme koude.

De li-ion accu wil bij temperaturen zo ver onder het vriespunt niet meer werken. Er zijn evenwel 3,7 Volt li-ion accu's, bijv de Samsung R25, die een extreem lage interne weerstand hebben. Als de lamp 5 minuten voor gebruik wordt aangezet zou het misschien toch kunnen lukken.

Vandaag krijg ik de uitslag. De lamp is 15 minuten in - 82 gr. C gelegd en ... brandde na opening van de diepvriezer nog volop. Test geslaagd. Van de vijf streepjes acculading is na 20 minuten nog één streepje over. De accu blijkt nog steeds 3.82 Volt te leveren. Dat is uitstekend want langer dan 10 minuten blijft men niet in de extreme diepvriezer.

Het team heeft nog meer uitdagingen, bijv. de vraag of rolcontainers bij - 65 gr. C nog goed te bewegen zijn, maar die vraag is aan anderen om te beantwoorden. Wij hebben in ieder geval een heel klein deel van een grote puzzel om goede omstandigheden te creëren om een goed werkend Ebola vaccin te maken, helpen oplossen.