zondag 30 september 2012

Zonnepanelen en een loopje met de waarheid

Wij hebben in onze flinke stolpboerderij, mede door de warmtepomp, een hoog stroomverbruik. Het gasverbruik is met 20 m3, alleen voor koken, vrijwel nihil.
Om dit verbruik milieuvriendelijk te produceren heb ik gekeken naar de aanschaf van zonnepanelen. Niet op de boerderij zelf, maar op een weilandje vlak bij.
Op het internet zijn heel veel aanbieders actief die complete systemen leveren. Ze beloven terugverdien tijden van ongeveer 5 jaar. Er zijn zelfs leveranciers die me na 25 jaar een rendement van 154.005 euro beloven. Zo'n leverancier is zonnepanelen.nl ofwel Metdezon. 154.005 gedeeld door 25 is een rendement van 6.160 euro per jaar. Dat lijkt Wim wel wat. Maar .... Wim wordt achterdochtig omdat ie per jaar minder dan een derde van dat bedrag aan zijn energieleverancier betaalt.

Eerst maar eens een spreadsheet maken en met redelijke uitgangspunten de investering door rekenen. En daaruit blijkt dat zonnepanelen helemaal geen positief rendement hebben. Bij een investering van 35.581 euro blijkt dat zonnepanelen een nadelige uitkomst hebben van 476 euro per jaar. Toegegeven, wij hebben van Essent een gunstige KWu prijs gekregen. Ook speelt een rol dat boven 10.000 KWu de belasting per KWu 8,5 cent daalt.

Ik heb mijn bevindingen uiteraard besproken met Metdezon. Zij vinden het 'allemaal niet zo'n vaart lopen'. Ze gaan niet in op mijn argumenten. Ze wijzen op het 'feit' dat het CBS al vele jaren een prijsstijging van energie van 11% verkondigt. Hoe kunnen wij dan een netto KWu prijs laag van 1,11 eurocent en 3,33 eurocent hoog betalen. Die prijzen zijn historisch laag.

Feit is dat Metdezon geen rekening houdt met:

* renteverlies
* afschrijving
* onderhoud
* verzekering
* vervanging omvormer na 10 - 12 jaar

Als je dit allemaal 'vergeet' doe je de waarheid wel heel veel geweld aan.

Nog maar even geen zonnepanelen. Om het milieu te ontzien maak ik liever veel fietskilometers.