zondag 13 maart 2011

Vergadering NVHPV in Woerden

Vanmorgen even voor acht uur neem ik de eerste van drie ponten die me naar de vergadering van de NVHPV in Woerden moet brengen. Het is zwaar bewolkt en het waait Bft 3 tot 4 uit het zuid-zuidwesten. Ik kies ondanks de redelijke temperatuur toch voor de racekap. De flink hogere snelheid werkt verslavend.
De eerste pont brengt me van ons eiland naar de vaste wal. De tweede pont, pont Buitenhuizen ligt te wachten en de overtocht over het Noordzeekanaal levert ondanks de lage snelheid van 5,5 km/u, weinig vertraging op. Voerde de route van de Fietsersbond me vorig jaar langs de Schipholweg, nu rij ik langs een nieuw fietspad naar Lijnden. Dat rijdt prima al barst het van de honden. Ook wil de planner me op een minuscuul voetveer de Ringvaart laten oversteken. Dat doet Wim natuurlijk niet. De Garmin Oregon biedt uitkomst, ik rij gewoon door en met een kleine omweg rij ik bij de molen van Sloten de Ringvaart over.

Via het Amsterdamse Bos en Amstelveen gaat het naar Nes aan de Amstel. De veerman van pont nummer drie vandaag is in de Quest geïnteresseerd en ik ben vroeg genoeg om rustig een praatje met hem te maken. Als ik de ruimte heb naar Waverveen, Wilnis en Kamerik geef ik meer gas en kan tegen wind vrij makkelijk 40 tot 42 km/u rijden.
Even dreigt een buschauffeur, hij had voor de haaientanden moeten stoppen, roet in het eten te gooien. Omdat mijn Quest volgende week verkocht moet worden, toon ik me maar de kleinste en de wijste. Ik moet stevig remmen en zie de bus rakelings voor me passeren.
In Woerden zijn enkele ligfietsers met acrobatische toeren bezig als zij een microfoon ophangen.
De vergadering wordt door Kees van Malssen goed geleid en de klok wordt goed in de gaten gehouden. Tussendoor is er ruim voldoende tijd om veel fietsers te spreken. Ook Niels van der Wal spreek ik even. Onvoorstelbaar hoe goed ie er nu weer bij staat.

Om half vijf is de vergadering afgelopen en kan ik de thuisreis weer aanvaarden. Na wat kletsen met omstanders over de racekap vertrek ik om kwart voor vijf. Ik rij nu richting Amsterdam-Rijnkanaal. Het pontje bij Nes aan de Amstel vaart tot 18.00 uur en zou ik nog wel kunnen halen. Ik neem toch de langere route langs het kanaal. Het fietspad naast het kanaal is prima tot Driemond. Continue rij ik 44 tot 46 km/u, heerlijk rijden zo. Voorbij Driemond is het asfalt door boomwortels een stuk slechter. 45 km/u rijden is hier minder verstandig. De Quest krijgt flinke klappen en ik reduceer de snelheid.
Via de Schellingwouder bruggen, Zaandam en Purmerend ben ik om even voor zeven uur weer op ons eiland.
Opvallend vandaag is dat ik drie omleidingen en wegversperringen tegen kom. In alle gevallen wurm ik me er langs en zie verder geen enkel beletsel.
Mooie snelle rit.
143 km