dinsdag 4 november 2008

Motigo teller weg, Onestat teller geplaatstDit lijkt een wat cryptische kop, zeker boven een posting op een blog die over fietsen gaat. Daarom enige uitleg.
Motigo en Onestat zijn bedrijven die statistische informatie bijhouden over het bezoek dat aan websites wordt gebracht. Er is een veelheid van informatie beschikbaar, meestal getoond in de vorm van fraaie grafieken.
Het is leuk om te zien hoeveel lezers mijn blog bekijken. Het is vooral leuk als blijkt dat steeds meer lezers mijn blog gaan lezen. Vooral na de fietstocht naar Giessen blijken er tot wel 700 pagina's op één dag bekeken te worden. Ook na een bandentest vliegt de teller omhoog tot ruim in de 600 'pageviews'.
Aanvankelijk gebruikte ik de teller van Nedstat, een prima teller. Op het moment dat Nedstat de lezer begon te bestoken met 'pop-ups', ongevraagde reclameboodschappen, was de liefde voorbij. Op het internet zijn altijd wel handige knapen te vinden die een 'script' kunnen aanpassen. Dat lukte mij ook en de pop-ups waren verleden tijd.
Nedstat heeft een deel van zijn business verkocht aan Motigo. Aanvankelijk ging het goed, maar een paar weken geleden viel er een mailtje in mijn postbus van .... Motigo. Ze hadden me door. 'Of de teller gaat eraf, of u installeert nieuwe code', dat was de boodschap. Omdat de statistieken zo aardig zijn, heb ik de nieuwe code maar geplaatst. Nou, je snapt het waarschijnlijk wel, de hinderlijke pop-ups zijn weer terug. Kees van Malssen was de eerste die me informeerde. Vanavond meldt ook Rembrandt Bakker hetzelfde hinderlijke verschijnsel. Motigo heeft nog geen betaalde dienst die de pop-ups achterwege laat.
Dan rest nog maar één ding. De Motigo teller verwijderen en de Onestat teller installeren. Dat heb ik zojuist gedaan en alles werkt. Jammer voor de statistieken, maar liever dit dan die ellendige pop-ups.