woensdag 14 juli 2010

Lowlands passeert De Woude in de nacht

Gisteren is in Zwolle het brevet Lowlands 1200 van start gegaan. Rond 80 fietsers hebben besloten de strijd met zichzelf aan te gaan en 1200 kilometer te fietsen binnen 90 uur. Enkele bekende Questrijders, waaronder Hans Wessels zijn onder de deelnemers. Ook Peter de Rond, Tom Hospes, Robert Lammerts, Wim Rutten, Jan van Steeg en Pieter Jan Bouma doen onder meer mee.
Peter de Rond laat me weten dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 02.00 en 03.00 uur langs De Woude zal rijden. Of ik hem wil komen aanmoedigen.

Mijn vrouw verklaart me voor gek, het regent en waait als ik in de stikdonkere nacht met de roeiboot de Markervaart over roei. Koffie en fris mee. Om half drie komt de eerste felle LED koplamp in zicht. Met vrij grote snelheid rijdt een oranje Quest langs en ik roep de fietser aan. Het blijkt Hans Wessels te zijn die heel enthousiast reageert als ie me herkent. Na wat water overgepompt te hebben werkt Hans een banaan naar binnen. We praten wat over de groep waarmee ie vertrokken is. Wim Rutten ging het wat te hard, gemiddeld 38 km/u, en Jan van Steeg heeft maagproblemen. Hans trekt na 10 minuten het schuimdeksel over zich heen en verdwijnt weer in de donkere nacht.
Tien over drie komt Jan van Steeg aan. Zijn maagproblemen zijn over en hij drinkt wat van mijn meegenomen frisdrank.
Jan heeft tijdens CycleVision 5 ronden achter mij aan gereden. Daarna kon hij nog wat harder, niet zo gek als je 32 jaar bent in vergelijking met een oude baas van 63 jaar :).
We praten wat over het begin van ons beider Quest leven en over de Quest. Jans' fiets is een echte lawaai papegaai en als ie wegrijdt ratelt het kettingwiel dat het een lieve lust is. Jan zal mijn ervaringen met Polycord in de gaten houden.
Beide Quest rijders laat ik op de iPhone Buienradar.nl zien. Ze zijn blij dat de regen over is en ook niet weer zal vallen.
Na de eerste twee Questen komen er drie tweewielers langs. Zij stoppen wel, maar rijden snel weer door als zij in de gaten krijgen dat ik geen verborgen stempelpost ben.
Even later weer enkele Questen waaronder die, denk ik, van Wim Rutten. Deze rijders hebben haast en rijden door.
Weer een half uur later stopt Tom Hospes in zijn Quest. Hij wil de groep voor hem inhalen en trapt snel weer de duisternis in.
Ik hoor van Tom dat Peter de Rond heeft opgegeven. Nou heer De Rond, daar staat je supporter midden in de nacht vergeefs op je te wachten :)
Om kwart over vier vind ik het mooi en roei weer naar het eiland terug.

Het is heel fraai om via het internet de monsterrit te volgen. Eén van de leukste is Pieter Jan Bouma. Hij heeft een goedwerkende tracking applicatie draaien in Google Maps. Elke minuut, soms enkele minuten, wordt zijn positie in de kaart weergegeven, met richting en snelheid. Via Twitter doet ie af en toe verslag binnen dezelfde applicatie. Kijk om hem te volgen op:
http://www.pieterjanbouma.nl/Default.aspx