vrijdag 30 september 2011

Theo naar de wadden begeleid

Theo van S. rijdt vandaag vanuit Utrecht naar Harlingen. Daar gaat ie met de Quest op de boot naar Terschelling. Theo vraagt of ik toevallig een stukje fiets vandaag. Tuurlijk Theo. Het weer is subliem, volle zon en weinig wind. Kees komt naar De Woude en wij wachten hier op een telefoontje van Theo als ie de Schellingwouderbruggen passeert.
Rond 10 uur zijn Kees en ik in Purmerend bij de ophaalbrug. Daar is Kees Schouten al en ook Jules en Elly zijn van de partij. Theo is wat later dan verwacht, toch nog een stukje omgereden.
Met zijn zessen rijden we noordwaarts langs de Oostdijk van de Beemster. De lichte zuidenwind hebben we in de rug. Onder meer Oosthuizen, Hoorn en Abbekerk glijden aan ons voorbij. Jan Geel is inmiddels aangehaakt en in Wieringerwerf versterkt ook Ben Wiggers met zijn nieuwe blauwe Quest de gelederen.

Het rijdt ongelofelijk makkelijk. Theo is een rustige fietser en rond de 30 km/u staat de hartslagmeter op 77. Jan vindt het nogal freewheelen.
In Den Oever stopt een tandem naast ons. Wij haalden deze fietsers al twee keer in na een korte stop. Het blijken Erik en Karin, mijn fysiotherapeuten uit de periode dat wij in Castricum woonden. De begroeting is bijzonder hartelijk en we kletsen wat af. Kees van Hattem maakte bijgaande foto. Erik en Karin stappen weer op voor een rondje IJsselmeer.
Jan Geel, Ben Wiggers en Theo gaan samen de Afsluitdijk op, Jan wil nog wat extra kilometers maken.
Elly, Jules, Kees en ik gaan richting Medemblik. Kees Schouten gaat langs het Noord-Hollands kanaal de nieuwe routes, deze zijn ontstaan na de recente wegomleggingen, opnemen op zijn nieuwe GPS, een Garmin Etrex 20.
Ik wijs Kees nog even de uitgang van de haven waardoor hij het mooie buitendijkse stuk kan fietsen.

Kees, Elly en Jules gaan al vooruit en ik kan de inhaalactie mooi als training benutten. Ik krijg ze niet snel in het zicht. Mogelijk zijn ze de asfalterende voertuigen uit de weg gegaan? Ik rij door het gras en mag 100 meter verder de nieuw geasfalteerde weg weer op.
Ondanks dat ik 46 tot 51 km/u rij blijven de anderen uit beeld.
Op het terras van Kwikkel neem ik alvast maar een espresso. Na precies een kwartier komen ook Elly, Jules en Kees aan in het oude havenstadje.

De terugweg gaat binnendoor naar Hoorn. Het natuurgebied tussen Medemblik en Abbekerk is groot en indrukwekkend. Ook hier weer enorme aantallen kieviten die zich groeperen voor de gezamenlijke reis naar het zuiden. Kees slaat af naar de A.C. de Graafweg, ik blijf tot aan Oosthuizen bij Elly en Jules. Zij gaan rechtdoor waar ik de Oostdijk van de Beemster weer opzoek.
Dan mag het gas er weer even op. Het laatste stuk gaat voor de wind langs het Noord-Hollands kanaal. Ik rij daar wel hard, maar de vele tegenliggers halen de snelheid er steeds uit. De auto's zijn omgeleid in verband met de afsluiting van de N246 die voor De Woude langs loopt. Het stuk nieuw asfalt nodigt uit om er even op te rijden. Straks is dit weer uitsluitend het domein van het gemotoriseerd verkeer.
Na 144 km is de prachtige rit weer ten einde.