zondag 26 februari 2006

Agressie door Mercedesrijder

Mijn rondje Uitgeest, Krommenie, West-Graftdijk, Akersloot, Heiloo, Egmond aan Zee, Bakkum verloopt uitstekend.... tot Heiloo. Straks meer hierover. Het is iets kouder dan gisteren, zo'n 1 gr. C. De wind is nog iets noordelijker en minder krachtig, nu 3 tot 4 Bft. De zon schijnt weer volop, heerlijk. Naar Uitgeest zit ik zo weer op 47 km/u en bij stevig aanzetten zie ik zelfs even 50 km/u op de nu goed verlichte klok verschijnen.
Op het mooie fietspad naar Krommenie ga ik er weer stevig tegenaan en rij nu sneller dan het drukke autoverkeer op de hoofdrijbaan. Veel mensen gapen me van achter het glas aan. In Krommenie kom ik een Questrijder tegen. Hij draagt een rode helm, maar ik weet niet wie het is. Ik toeter even en hij groet terug. Naar West-Graftdijk is recht in de wind en met 34 km/u vind ik het wel prima. Via de pont in Akersloot neem ik de toeristische route, langs de molen, naar Heiloo.
Door Heiloo neem ik de hoofdrijbaan, passeer het spoor en zet aan om op de rijbaan het autoverkeer niet op te houden. Op de Zeeweg zie ik drie auto's achter me aan rijden. Ik rij al 40 km/u, dat betekent dat de automobilisten al een 43 km/u op hun snelheidsmeter aflezen. Ik passeer een vluchtheuvel en op dat moment haalt met hoge snelheid een Mercedes mij in, over de linkerrijbaan, wat een aso. 200 meter verder moet de Mercedes stoppen voor het rode licht. Ik sluit achter hem aan, toeter omstandig en schudt meerdere keren mijn hoofd. De man wijst naar rechts, ja daar ligt inderdaad het fietspad. Ik blijf mijn hoofd schudden en schreeuw de man toe:'doorrijden'. Plotseling lichten de achteruitrijlampen op en de Mercedes rijdt achteruit, da's toch wel behoorlijk agressief. Ik laat mijn rem los en wacht op de botsing. Die komt gelukkig niet, ik schreeuw nogmaals doorrijden, het licht staat al op groen, de man geeft gas en gaat er met hoge snelheid vandoor.
Ik bespeur bij mezelf dat ik al dat wangedrag van automobilisten langzamerhand niet meer wens te accepteren. Dat moet natuurlijk niet omslaan in overmoed en onaanvaardbare risico's. Ook moet de Quest nu wel heel blijven, over een paar weken gaat ie naar een nieuwe eigenaar, liefst ongeschonden.
42 km

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Wim,

Ik zag je op het paastreffen jl., ben toen mijn Q gaan afhalen na reparatie om dan terug te fietsen naar België. Donderdag tijdens het huiswaards rijden stak een Mercedes mij en mijn achterliggers toeterend voorbij op een plek waar dit niet mocht(N1 Belgie in Kontich richting Mechelen), stopte zijn kar op het middelste van 3 rijvakken (dat gebruikt wordt als midden strook om af te slaan, vandaar ook het inhaalverbod)stapte uit en kwam tierend naar me toegelopen. Ik heb hem iets teruggebruld, ondertussen full power versneld en zijn stampende voet net ontweken. Jouw Mercedes rijder kan een schakelfoutje gemaakt hebben, bij deze was het duidelijk menens !

De week ervoor een rijinstructeur in functie die zich overgaf aan verkeersagressie. Ik heb een email gepleegd aan overkoepelende organisaties, het blad UIT van autovereniging VTB VAB zal misschien een stukje maken over de nieuwe tragere weggebruiker : de velomobiel. Afwachten maar.

Ik heb nu een brief in mijn Q om af te geven/te droppen ter verduidelijking van Art9 van de wegcode...

Iemand een ander idee ? Droppen maar op het forum van de gentseliggers bij veiligheid/verkeersagressieinstructeur. of via de bericht-mogelijkheden aldaar.

Johan