zondag 2 april 2006

1e rit in 26" Quest 153


Vanmiddag voor het eerst een ritje met de Q153. Het is 11 graden C., de zon schijnt dus de schuimdeksel mag thuisblijven, voor het eerst dit jaar. Ik zet de Quest in de volle zon om te zien of de richtingaanwijzer LEDs zichtbaar blijven. En ja, ze zijn zo fel dat zelfs in zonlicht de LEDs goed te zien zijn.
Ik laad de 406 en 559 Schwalbe Marathon racer vouwbanden in, evenals de andere normale spullen. Eerste verrasssing, er kan veel meer mee. De hele ruimte onder de stoel waar normaal de tussenas zit is vrijwel leeg. De nieuwe stoel zit meteen goed, een heel verschil met de vroegere standaard stoel die ik direct heb verwijderd. De nieuwe stoel heeft voor mij de juiste, minder geprononceerde welving dan de standaard stoel en is vooral bij het zitvlak langer. Het is even wennen dat de schakelaar voor de richtingaanwijzers is verhuisd van het stuur naar het instrumentenpaneel links. Gelukkig maakt de clignoteur een zeer goed hoorbaar geluid, ik kan hem niet vergeten uit te zetten zoals voorheen.
De eerste meters valt direct op, dat er vrijwel geen mechanische geluiden meer zijn. De fiets is werkelijk stil. Uiteraard hoor je geluid uit de carrosserie als je over slecht wegdek rijdt, en je hoort nu de banden op het wegdek, maar de continue zagende herrie die onder het stoeltje vandaan komt is weg. Dit is echt een openbaring, en ook de reden waarom ik anderhalf jaar geleden de 26" bestelde.
Een tweede prettige eigenschap is de stabielere wegligging. Ik heb in de fiets een stuggere vering laten monteren, eigenlijk een combinatie van twee veerelementen. In iedere veerpoot zitten nu 2 veerelementen, een stuggere en een soepeler veer. De fiets reageert veel directer op stuurbewegingen en helt bijna niet meer over in bochten. Ook de waggelende beweging als je met iets te veel kracht en een te laag traptempo, feitelijk mijn liefste manier van fietsen, is verdwenen. Bij harde wind, ook vanmiddag waaide het aan de kust weer pittig, reageert de fiets vertrouwd.
Een kleine positieve bijdrage zal ook worden geleverd door de 1,5 cm grotere spoorbreedte. Ik bespeur dit wel degelijk omdat de geleiders waarin ik de fiets zijn schuur binnenrij, nu klemlopen. Dit was met de 6 mm bredere Comp Pools niet het geval.
Nu zul je je afvragen of het comfort heeft geleden onder de stuggere vering. Het antwoord is nee. Dit komt omdat het huidige stoeltje enigszins veert, het is als een soort hangmat opgehangen tussen de twee uitersten. Het stoeltje in de 20" Quest is direct en vast gemonteerd op de ruggengraat van de fiets. Trillingen in de fiets worden bij de 20" Quest dan ook voelbaar doorgegeven aan de fietser, in de 26" Quest worden deze gedempt.
Het schakelen, nu rechtstreeks op de derailleur aan het achterwiel, verloopt veel lichter en makkelijker dan voorheen. Beide shifters zijn nu van de goede SRAM Rocket kwaliteit en niet meer van SUN.
Over snelheid kan ik nog geen uitspraak doen, mijn computertje staat niet goed ingesteld. Ik fiets in het dorp al snel boven de 40 en even later fiets ik van het viaduct bij Heiloo met 72 km/u omlaag. Da's niet erg realistisch. Maar even kijken welke wielomtrekmaat in de computer moet staan.
Zeer prettig is ook dat de claxon nu in de neus door de romp is gemonteerd. De claxon is voor 6 Volt bedoeld, maar krijgt van de Lupine Wilma Li-ion accu 8.2 Volt voor zijn kiezen. Het geluid is als van een scheepshoorn, eh... imposant. De fietsers op 50 meter voor me kijken direct om, fantastisch. Omdat deze claxon zo luid en goed vooruit gericht is, heb ik Theo van Velomobiel.nl gevraagd om ook maar weer een bel te monteren. Dichtbij fietsers kan ik met goed fatsoen de claxon niet gebruiken.
Tegen wind rijdend zie ik voor me een groep van 6 wielrenners richting Uitgeest zwoegen. De mannen zijn bijna thuis en proberen elkaar los te rijden. Op mijn teller rij ik 56 km/u, naar mijn schatting 40 km/u werkelijk. Ik vlieg de mannen letterlijk voorbij, kan je wel Wim....
Al met al voelt de nieuwe Quest solider aan, van de romp die niet meer 'plopt' als je op de achterkant van het instapgat gaat zitten, tot de aandrijftrein die veel minder 'rek' vertoont.
Was de 20" Quest al een fantastische fiets, de 26" Quest is een openbaring.

4 opmerkingen:

WFvN zei

Fraai stuk om te lezen.
Nóg meer ruimte in de Quest? alsof er nog niet genoeg ruimte in zat.
Heb jij al de 'nieuwe' achteras of moet die in de (zeer) nabije toekomst nog vervangen worden?

Hoe zit dat met die spoorbreedte? Is dat 'nieuw' of heb je dat speciaal aangevraagd?

De richtingaanwijzers blijft voor mij een raadsel, ik kan het me niet voorstellen. Ik hoop je Quest nog een keer in werkelijkheid te mogen bewonderen bij mooi weer.

Richtingaanwijzers op het instrumentenpaneel lijkt me wat minder handig; richting aangeven op een 'druk' moment waarbij je beide handen aan het stuur moet houden, is er dus niet meer bij.

Maar je stuk is een goed stuk reclame voor de Quest (niet dat hij die nodig heeft)

Wim Schermer zei

Hi Wouter,
Alle huidige Quests hebben de versterkte achteras.
Er is een geheel nieuw vormstuk gemaakt voor de wielkasten. Dit maakte een iets grotere spoorbreedte mogelijk. Niet speciaal aangevraagd dus.
Kom even langs bij het Paastreffen, dan kun je zien dat het echt goed gaat.
Inderdaad had ik liever de richtingaanwijzerschakelaar op het stuur. Wel greep ik daar ook vaak mis omdat deze niet te zien was onder het stuur. Ik denk dat ik hier wel mee kan leven.
Tja, reclame voor iets dat de komende drie en half jaar niet te koop is, is niet zo zinvol. De eigen parochie vindt het wel leuk denk ik.
Wim

WFvN zei

Het ligt er maar aan wat je onder 'eigen parochie' wil rekenen. Laat je alle velomobilisten (inclusief Versatilerijders zoals ik) eronder vallen, dan ja; elke verbetering aan welke velomobiel dan ook, is gewoon leuk om te lezen (en helemaal om mee te maken).

Wat betreft die knippers, ik zal ze op het paastreffen niet zien omdat ik er niet bij ben. Maar ik blijf benieuwd naar het resultaat (want zoals jij ook weet, zoiets goed fotograferen is lastig, net zo lastig als fotograferen van een kameleonlak kan ik je vertellen). Maar er zal vast een moment in de toekomst komen dat ik het wel kan bewonderen. Oliebollentocht wellicht?
Zoals je wellicht weet, ben ik bezig om Luxeon 3W'ers toe te passen als richtingaanwijzers, dat zal overeenkomstig zijn met ongeveer 10W Halogeen. Eens zien hoe dat uitpakt.

Groet,

Wilfred -niet Wouter- van Norel

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Sorry voor de naamsverwisseling.
Uiteraard weet ik waar je mee bezig bent. Jij bent ook een veelschrijver en je blog lees ik vrijwel dagelijks.
Misschien zien we elkaar op CycleVision? Ik fotografeer daar weer. Leuk overigens dat de organisatie voor de poster van CycleVision 14 van mijn foto's heeft gebruikt.
Groeten,
Wim