zondag 4 november 2007

1e rit Alkmaarse liggers

Vanmorgen rij ik om half tien naar Alkmaar om de eerste rit met de 'Alkmaarse liggers' te maken. Sander Duckman heeft het initiatief hiertoe genomen. Het is bewolkt, het miezert en met 9 graden C. is het behoorlijk fris. Het waait vrijwel niet, da's wel prettig. Om 10.00 uur rij ik het Waagplein op en ontwaar Ben van den Boogaard met zijn Alleweder en Michel Hoogzaad met zijn prachtige Go-One. Even later komt Sander en maakt het kwartet voor vandaag compleet. We besluiten een rondje te rijden langs de kust. Sander rijdt voorop met zijn tweewieler en houdt een behoorlijk tempo van tegen de 30 km/u aan. Michel kan het goed volgen en ik blijf lekker warm.
Eerst rijden we door het in prachtige herfsttinten getooide Heilooër bos om vervolgens door de weilanden naar Egmond aan Zee te rijden. Ik geef in Egmond aan Zee de verkeerde route aan en is het omkeren geblazen. De weg naar Bergen aan Zee is opnieuw geasfalteerd en is nu nog voor ons alleen. Ook nu weer rijden we door een prachtig bos en ik maak rijdende voort een paar foto's. Op het fietspad vanaf Bergen aan Zee is een wedstrijd voor mountainbikers aan de gang. We passeren een honderdtal driftige mannetjes die de ruimte niet willen delen. Voorbij het ligfietsbedrijf van Fredjan Twigt aan de Elzenlaan, Fredjan staat ons buiten toe te zwaaien, gaan we over het prachtige schelpenpad de duinen in. Lekkere klimmetjes en mooi bochtenwerk wisselen elkaar af. Het klimmen is niet aan Michel besteed, hij gaat wat rustiger omhoog. Na een heel mooie duinrit komen we uit bij Hargen aan Zee. Daar laten we ons de koffie goed smaken. Na mijn bandentest heeft Ben de Marathon Plus banden vervangen door Big Apples. Loopt lichter, is comfortabeler en het ziet er heel 'dik' uit. Ben gaat alweer op de terugreis richting Purmerend.
Na de koffie rijden we met zijn drieën over het wat ruwe asfalt van de zeedijk richting Petten. Ik maak enkele foto's van de Go-One van Michel. Wat is het toch een mooi fietsje. Michel heeft er een bagagekoffer opgeschroefd, da's weer minder mooi en deze koffer steekt ook boven de stroomlijn uit. Het is wel praktisch en het hoeft natuurlijk ook niet altijd zo gestoord hard te gaan als ik nogal eens rij. Ik laat me wat afzakken en trek een sprintje tot 50 km/u. Tegen wind en met het ruwe asfalt heb ik daar volgens mijn hartslagmeter 145 slagen per minuut voor nodig.
We steken de imposante zeedijk over, verhalen als zou deze dijk niet sterk genoeg zijn lijken politieke bangmakerij, en door de vlakke polder rijden we langs de N9 om aan het einde van de Westfriese dijk het Noordhollands kanaal over te steken.
In Alkmaar veroorzaakt de winkelzondag een drukte van belang. We praten nog even na op het eeuwenoude Waagplein. Terwijl wij daar staan komt Erik Hetem met zijn vrouw langs, op.... een bukfiets. Hij vindt het jammer dat ie het niet wist. Mogelijk de volgende keer aanmelden als evenement op Ligfiets.net.
Door de enorm drukke winkelstraten rij ik even langs bij ons iCentre aan de Payglop. Het is er heel druk, de mensen staan in de rij voor de kassa's :).
Om 14.30 uur ben ik na een rit van 76 km weer thuis. Een rustig ritje bewijst de hartslagmeter, gemiddelde hartslag 91, maximum hartslag 145 en calorieverbruik 692 kcal. Voor het buikvet geen winstpakker.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig , nog een ligfietsclub(je) in de buurt , Wanneer jullie besluiten om via ligfiets.net de tochtjes aan te melden zal ik zeker een keer mee fietsen als dat mag .
ik ben fujin rijder met een gem. snelheid van 27/28 km p/uur .
misschien kan ik dan met die purmerendse ligger op fietsen.

groeten gerrit

Wim Schermer zei

Hi Gerrit,
Als Sander het er niet opzet, doe ik het wel.
Welkom bij de groep, zeker ook met een Fujin. Prachtige fiets, heb ik ook gehad voor ik met het Velomobiel virus werd besmet.
Groeten,
Wim Schermer