zondag 11 januari 2009

Per Quest over het ijs van Hoorn naar Volendam 1

Kees van Hattem komt volgens afspraak vanmorgen langs om 'een blokkie om te gaan'. Ik stel Kees voor naar Hoorn te fietsen en van daaruit naar Volendam te fietsen. Maar dan wel ....... over het bevroren IJsselmeer. Kees' oogjes beginnen te glinsteren, op weg dus. Het is nog flink koud, een graad of 3 onder nul en de wind is een dikke 5 Bft uit het zuiden.
Overal langs de route staan vele honderden auto's van schaatsers die naar hartenlust schaatsen op de vaarten van de Schermer. Kees rijdt voorop en toetert vele schaatsers aan de kant. Een klein jochie moet springen voor zijn leven, hij rent van het ijs zo de weg op en Kees weet hem te nauwer nood te ontwijken.
In een uur zijn we in Hoorn en zetten bij het strandje bij de schouwburg de fietsen op het ijs. Het ijs is hier veel gladder en soms ook onregelmatiger dan in onze vertrouwde Westwouderpolder. Het rijden op dit spiegelgladde ijs is heel bijzonder, maar eist ook veel attentie. Een enthousiaste mevrouw zegt:'leuk joh, je zou samen op de foto moeten'. In een mum van tijd heeft mevrouw mijn Canon G10 in haar handen en maakt de foto waar wij samen op staan.
Dan gaan we op weg richting Volendam. Onderweg zien we een DN ijszeiler heen en weer zeilen, een plaatje om te zien. Als we even onderweg zijn moeten we een richel in het ijs oversteken. De Quest raakt met de bodem het ijs, maar hobbelt er toch over heen. Kees schraapt ook met de bodem over het ijs en informeert of ik daar ook last heb. Ik maak foto's en video opnamen met de Quest van Kees als gewillig fotomodel. Ik heb het gevoel dat vooral de foto's wel eens heel fraai kunnen zijn. Bij de haveningang van Schardam staan we voor een dilemma. Het ijs vertoont een kilometers lange scheur van zo'n 10 cm breed. Het water klotst over de rand van de scheur. Voorbij het havenhoofd zijn richting Volendam geen schaatsers te zien en er zijn ook geen schaatssporen. Een groep schaatsers die ook verder willen, durven het uiteindelijk niet en ook wij besluiten rechtsomkeert te maken.
Wordt hierboven vervolgd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

's Morgens ben ik bij Schardam al over een scheur van 1 meter breedte gereden waar maar een paar centimeter ijs in lag, en waar ik met mijn wielen doorheen ging. Door mijn snelheid schoot ik zo het ijs weer op.

Kees S

Anoniem zei

Hoe komen jullie aan die tracks tussen Schardam en Volendam als jullie bij Schardam gestopt zijn?

Kees S

Wim Schermer zei

Hi Kees,
De tracks gaan niet verder dan de haveningang van Schardam. De beide afbeeldingen van de tracks zijn een totaal overzicht en een detail, maar geven nergens een route tot aan Volendam aan. Veel te gevaarlijk zoals ook jij al ondervond.
Groeten,
Wim

PS. Ik had je verhaal al gelezen!