woensdag 9 december 2009

Botterruitje nog veelzijdiger

Paul Dijs merkt terecht op dat het Botterruitje bij regen in de avond gevaarlijk kan zijn. Daar moet wat op gevonden worden, al was het maar om het ruitje niet te hoeven verwijderen. Als het ruitje nou achterover gekanteld kan worden vastgezet, kun je er onder door kijken en is het ruitje tevens een enorme regenklep.
Ik verniel een haspeltje van een vissnoer en slijp het geheel vlak. Op de beide uiteinden een dubbel stukje klittenband en ik heb een aardig uitzetpootje. In feite heb ik op het standaard concept alleen maar een pootje toegevoegd. Tenslotte een extra stukje klittenband aan de beide achterzijden van het ruitje en er kan proef gereden worden.
Vanmiddag regent het licht. De luchtvochtigheid is 99%, slechtere omstandigheden voor het ruitje zijn niet denkbaar. Overdag blijft het ruitje ondanks de miezerige regen goed doorzichtig. Ook beslaat het niet, mede omdat ik niet bezweet ben.
Rijdende voort maak ik de rechter twee klittenbanden op de schuimkap los en zet het liggende blauwe pootje onder een schuine hoek op de kap vast. Ik kan heel makkelijk de vrije ruimte variëren tussen een smalle spleet en een vrijwel ongehinderd zicht vooruit.
Uiteraard waait de koude wind me nu weer in het gezicht, je kunt niet alles hebben. De grote plastic ruit houdt de regen wel effectief uit mijn ogen.
Als dit tijdens langere ritten effectief blijkt, zal ik een dunner pootje maken, om het zicht verder te verbeteren. Ook de bevestiging aan de achterkant kan door het insnoeren van het klittenband beter 'scharnieren'. Tenslotte denk ik eraan om de onderrand van het scherm zwart te maken. Nu ik de hoogte van de ruit zo makkelijk kan instellen, kan een donkere rand mooi de lichten van tegenliggers afdekken. Al met al is het ruitje achterover kantelen m.i. beter dan rechterop zitten om over een lager ruitje te kunnen kijken. Dat rechter op zitten omdat je het niet goed ziet, hou je niet vol en dan....

4 opmerkingen:

simply red zei

Geweldig, ik denk dat ik hem nou ook maar bestel ;-)

Groet,

Paul- vandaag getest of een ruitje snelheidswinst geeft - Dijs

eduardbotter zei

Wim, wat ben je toch geweldig creatief. Dat geeft mij ook weer stof om over na te denken. Ik accepteerde immers al dat je in gevaarlijke situaties het ruitje simpelweg verwijderde. Dat heeft natuurlijk nadelen, je zet het niet zo eenvoudig terug en het schermpje beschadigd dan sneller. Dit is gewoon een veel betere oplossing. Misschien dat ik de achterste bevestigingen scharnierbaar maak. Over een scherm-uitzetter moet ik nog nadenken. Die moet je het zicht niet belemmeren. Ik lees je blog vanuit Friesland, waar ik een paar dagen voor mijn werk bij het NMI ben. groeten van Eduard

Anoniem zei

Ik vraag me al een tijdje af of je niet een bromfiets of motorhelmscherm kunt gebruiken?
Is ook gelijk scharnierbaar. Heeft iemand daar reeds aan gedacht?

mvg

Jan

Wim Schermer zei

Die helmen zijn bekend en worden door diverse fietsers inmiddels gebruikt. O.m. deze helm:
http://www.ekoi.fr/casque-velo-urbain.php