woensdag 9 juli 2014

wimschermer.blogspot.nl voor eeuwig in de Koninklijke Bibliotheek


Gisteren kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek het verzoek om mijn blog voor 'eeuwig' te mogen opslaan. Naast Ligfiets.net en Fietersbond.nl is dit de enige (lig)fietsgerelateerde site die voor de lange termijn wordt bewaard.
Leuk en heel eervol dat mijn persoonlijke blog bij een relevante nationale autoriteit opvalt en de moeite waard wordt gevonden om voor altijd en voor iedereen te bewaren.

Onderstaand een deel van de brief van de Koninklijke Bibliotheek

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):


Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.
Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 7 augustus 2014. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB.
Aan gebruikers van het archief zal in een disclaimer duidelijk kenbaar worden gemaakt, dat de auteursrechten berusten bij de oorspronkelijke rechthebbenden en dat zij voor commercieel gebruik van de gearchiveerde websites toestemming van de rechthebbenden nodig hebben. Daarnaast zal duidelijk worden vermeld dat het een door de KB gearchiveerde versie betreft en zal er een verwijzing naar de originele website worden opgenomen.
15 opmerkingen:

Mick zei

Dag Wim,
Niet dat ik afgunstig ben maar ik zou mijn blog niet wíllen in iets dat KONINGKLIJKS is ;-)
En ik ben blij dat Willem & Maxima vanavond niet bij het voetballen zijn. Want ik heb toch al weinig in de koelkast...
Mvg Mick

Gerrit zei

Gefeliciteerd Wim , komt er nu ook een kroontje naast je blogadres ? :-)
Wat ik me afvraag , waarom niet archiveren vanaf een datum verder terug , dan kunnen ze gelijk al je werk in bandentesten en de voorgeschiedenis van de velotilt opslaan en voor het nageslacht bewaren.

groeten Gerrit

Wim Schermer zei

Dag Gerrit,
De hele website wordt gearchiveerd. Dit gebeurt vanaf 7 augustus. Daarna worden ook alle wijzigingen bijgehouden.
Groeten,
Wim

Arnold, Hoorn (West-Friesland) zei

Uwe Koninklijk Opgeslagen heer Wim,
Wel mooi dat je website hiervoor uitgekozen is ! Leuk dat ze over vele decennia nog kunnen zien wat er allemaal met ónze' velomobielen' is voorgevallen en welke testen/uitvindingen en verslagen invloed hebben gekregen op de verdere ontwikkeling van het vervoer.
Groeten van een nederige Velonaut

Arjan zei

Gefeliciteerd Wim!

Hoe zeggen ze dat ook alweer zo mooi...

Wie schrijft die blijft!

groeten, Arjan

De Bobslee zei

Proficiat Wim!

Ondanks dat ik het inhoudelijk met Mick eens ben, want ik ben voorzichtig gezegd verre van koninklijk gezind, begrijp ik toch wel dat dit een hele eer is.

Vandaar ook mijn welgemeende felicitatie, dit is toch een hele erkenning voor je blog, en geeft de waarde ervan aan!

Groeten, Adri.

tetetetelacourse zei

haha wim,

Dit is wel een leuke :-)

Gefeliciteerd.

Groet
Rudolf

Eric Winn zei

Congrats Wim! Quite an honor and frankly one I think is well deserved.

Belle zei

Van mij mag je je nu hofleverancier van velomobiel-nieuws noemen. Maar ik weet niet of HKH het daar mee eens is. Maar gefeliciteerd, zeker een eer. Er is nog hoop voor ons, de Koninklijke Bieb kent het woord 'subdomeinen'.

Jules Boetekees zei

Goed dat een goede blog zo gewaardeerd wordt. Wim, gefeliciteerd!

Unknown zei

Petje af en gefeliciteerd ! Je verdient het 200 % en vooral voor je intelectuele eerlijkheid en het feit dat je hier alle meningen laat publiceren , ook al zijn ze niet altijd positief . Alleen mensen die sterk in hun schoenen staan kunnen zich dat permiteren . Zo verder doen ! Op de lange termijn brengt dat op

Unknown zei

Even nog OT maar wel belangrijk nieuws : Schwalbe zou later dit jaar of in de lente van 2015 met een 406 versie van de One op de markt komen . De eerste stalen zijn al getest :
http://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/fahrtwiderstandsmessungen-quest-und-milan.39023/

Bram Smit zei

Gefeliciteerd Wim !!!
Erkenning uit onverwachte hoek, kan het mooier ?.
Terecht, gezien je inzet en betrokkenheid om de velomobiel te promoten en vervolmaken.

Wilco Pompert zei

Beste Wim,

Van harte gefeliciteerd. Nu niet voorzichtiger gaan zijn met de je posts!
We liften in ieder geval mee via de toegevoegde opmerkingen.

Hartelijke groet,

Wilco

Kees Schouten zei

Daar mag je trots op zijn!

Kees