dinsdag 12 januari 2010

Therm-IC Basix succesvol

Gisteren ontving ik het voetverwarming setje Therm-IC Basix van de Duitse webwinkel Sportolino.de. Maar eens kijken of het concept met losse oplaadbare AA accuutjes werkt. Na het opladen van 4 Sanyo 2700 Mah accu's één set aangesloten op de meegeleverde zool. Op vol vermogen, er zijn drie standen en uit, wordt de zool flink heet, te warm voor normaal gebruik. Ik ben benieuwd hoe lang de set het vol houdt. Om negen uur gisteravond aangezet en om twaalf uur is de zool nog even warm. Om half twee, ik ga rond die tijd naar bed, doet de set het nog steeds. Dit is echt heel lang. Ik schakel de unit uit.
Vanmorgen zet ik de Basix weer aan en nu doet ie het met afnemende verwarming nog ruim een half uur. Totale werkingsduur dus 5 uur. De accu's worden daarbij ontladen tot 1.07 Volt, geen probleem voor de uitstekende Sanyo cellen. Uiteraard zal deze lange tijd met veel lagere buitentemperatuur niet gehaald worden.
Een klein nadeel is het gewicht. De accubehuizing weegt maar 62 gram, maar vier AA accu's wegen samen 120 gram, totaal dus ruim 180 gram. Aan de andere kant wegen de Sidi schoenen maar 400 gram per stuk tegen de standaard Shimano schoen 550 gram.
De Therm-IC Basix set is degelijk en slim gemaakt. Zo kan het accuhuis niet open als de zool is aangesloten. Je kunt de prijzige accuutjes dus niet kwijtraken. Ik bestelde wat extra accu's bij nkon.nl en heb die de volgende dag voor een heel gunstige prijs in huis. Vooral als je er wat meer bestelt, doet Arjan er gratis een paar extra bij, heel aardig.
Het setje kost bij Sportolino.de 49,95 euro. Met een tientje verzendkosten blijven de kosten onder de 60 euro.
Uiteraard kan het veel goedkoper. De door Eduard Botter tot Botronic omgedoopte eigenbouw voetverwarming zal zeker minder dan de helft kosten. Ik weet nog niet of Eduard ze in aantallen wil maken zoals ie deed met de ruitjes. In ieder geval moet ie eerst zijn familie voorzien van voetverwarming.

Aanvulling 13 januari 2010
De Therm-IC Basix set heeft vandaag op de middelste stand gewerkt. Net als bij de duurdere sets van Therm-IC blijkt de werkingsduur op de middelste stand dubbel zo lang te zijn. Na 11 uur stopt de set met energie toevoeren aan de set. Ik laat de zool aangesloten en verzuim de set uit te schakelen. Enkele uren later blijkt dat de accu's goeddeels ontladen zijn. Dat lijkt me niet goed voor de accu's.

3 opmerkingen:

eduardbotter zei

Hoi Wim,
De Sanyo cellen kosten nu ook bij Conrad nog maar e9,99 Bovendien zijn er geen verzendkosten als je voor meer dan e25,- besteld. Je schoenverwarmers zien er goed uit, zeker voor die prijs. Ik vraag me alleen af of vier cellen per voet niet een beetje teveel van het goede is (ook al door het gewicht).
Eduard

Wim Schermer zei

Hi Eduard,
Als je 4 setjes van 4 koopt, zijn ze bij NKON.nl al € 8,50. Hij doet er meestal gratis enkele extra bij.
Wat het gewicht betreft, daar heb je geen hinder van. Ik heb jaren met de Hotronics gereden. Deze wogen 148 gram en ook daar merk je niks van.
Ik vind het wel prettig een dag te kunnen fietsen zonder accu's te hoeven wisselen. Overigens is dit mijn reserveset. De Therm-IC li-ion, wegen maar 84 gram, blijven vooralsnog favoriet.
Groeten,
Wim

Motoroka zei

Hoi Wim en Eduard,
Ik heb deze set gebruikt tijdens de oliebollentocht en moet zeggen dat ik er totaal geen last van heb gehad, door de veerbeugels blijven ze bij mij goed zitten op het klittenband van mijn schoen en op de rand van mijn overschoen, ik kan zelfs zonder problemen overschakelen tussen de standen, wel even opletten welke kant je op moet schakelen. Had er tijdens de olieb. tocht gewone batterijen van de lidl in en deed er de met een set ongeveer 14uur mee op stand 1 en een tijdje op 2, waren toen nog niet leeg maar heb op de terugweg tijdens de pauze in amsterdam gewisselt.
Kreeg het laatste stuk even goed koude voeten en heb hem toen naar 3 geschakeld maar om de kou er uit te krijgen viel niet mee. Ik was toen wel redelijk moe en gelukkig bijna thuis, had er achteraf niet aan moeten denken de tocht zonder gereden te hebben.
Dus Wim nog bedankt voor de tip al heb ik ze uiteindelijk wel bij Pauw in Heerhugowaard gekocht.

Wij merken net dat het hier na een paar uur regenen nu weer sneeuwt en al weer alles wit is.

Groet Ron en Katinka