donderdag 11 februari 2010

Fietspunt.nl mede-sponsor bandentests

Nadat Kees van Hattem en ik de meetwagen van Velomobiel.nl uit Dronten hebben opgehaald blijkt dat er 2 sets van ieder 3 stuks 20" wielen bij zitten. Omdat we ook 26" banden willen testen moeten er 3 26" wielen komen. Wat speuren op het internet leert al snel dat leverancier Fietspunt.nl de goede 25 mm Schothorst (Rigida) wielen met uitvalnaven heeft voor prijzen van iets boven de dertig euro per stuk. Da's geen nekkenbreker en dus de telefoon maar eens gepakt. Roeland van Fietspunt.nl is erg geïnteresseerd in mijn testwerk en wil graag als co-sponsor naast Velomobiel.nl optreden.
Mijn wensenlijstje is pittig, maar Roeland geeft geen krimp. De testspullen hoeven zelfs niet meer retour, prima want dan kunnen de banden mooi als referentie voor toekomstige tests beschikbaar blijven.
Ik haal de spullen zelf even op in Zwaag, we zijn voor een bezoek aan het Westfries museum op minder dan 5 km van het bedrijf.
Roeland ontvangt me vriendelijk en heeft alle banden al klaar staan. Helaas heeft de leverancier de wielen niet geleverd. Geen punt bij Fietspunt.nl, Roeland stuurt ze me na evenals een 3 tal 26" Schwalbe Durano banden. Ik krijg een rondleiding door het bedrijf en zie dat de zaken goed zijn georganiseerd. De forse voorraad is logistiek technisch goed opgeborgen terwijl e.e.a. visueel toch controleerbaar blijft. Roeland heeft veel ligfietsers als klant omdat hij nogal wat speciale spulletjes voor onze doelgroep in huis heeft. Wel vraagt Roeland zich af waarom hij plotseling sinds anderhalf jaar zoveel 20 en 26" Perfect Moiree banden verkoopt :).
De volgende 26" banden gaan mee:
- 3x Kojak
- 3x Big Apple lite skin
- 3x Super Moto
- 3x Furious Fred zonder antilek ( de anti-lek versie schijnt niet meer gemaakt te worden)
- 4x Vredestein S-lick 35 mm. Hiervan heeft Fietspunt.nl nog een aanzienlijke voorraad in huis.

Nu is het wachten op de nieuwe 20" velomobiel band. Ik kan hier nu wel verklappen dat het initiatief om ook tot een 26" velomobielband te komen al aardig op stoom is.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Op de website van Schwalbe staat de
Furious Fred raceguard (lekbescherming)
wel vermeld en hij is ook bij
tienmtallen winkels te koop, zie

http://www.google.de/products?q=furious+fred+raceguard&hl=de&aq=f

Het is verder jammer dat je geen tubeless banden test.

Wim Schermer zei

Ik weet dat deze band op de site van Schwalbe als leverbaar staat. De groothandel levert de band niet meer. Wel zijn ze nog overal te koop.
Ik test geen tubeless banden omdat de verschillen in rolweerstand steeds geringer zijn geworden. De belangrijkste reden is dat je een tubeless band onderweg vrijwel niet kunt vervangen. Betekent als je een band verspeelt door een grote insnijding je ruiter te voet bent. Als ik nu een lekke band heb, vervang ik in enkele minuten binnen- en buitenband en ben zo weer onderweg.

Anoniem zei

Bedankt voor je reactie.

Ik dacht dat het testen bedoeld was om rolweerstand verschillen boven tafel te krijgen. Nu blijf je een aanname maken.

Je kan een lekke tubeless band onderweg gewoon door een bi-buba vervangen, net als je nu doet. Demonteren van tubeless banden gaat probleemloos, monteren (oppompen) kan wel eens lastig zijn.

Wim Schermer zei

Een nadeel van tubeless banden is ook dat je brede banden, en die gebruiken we het liefst, tubeless niet hard kan oppompen.
Wij testen de meest gebruikte banden op 4 tot 10 bar, afhankelijk van het type. De resultaten zijn bepaald geen aannames, maar statistisch netjes onderbouwde resultaten. Als tubeless banden onder velomobielen gemeengoed zouden zijn, dan zouden we ze zeker hebben meegenomen in de test.