zaterdag 13 februari 2010

Winterse rit naar Dronten

Vanmorgen rijden 6 Questrijders naar Dronten. René van de Berg uit Bergen haalt zijn nieuwe Quest op. Peter Meijer uit Julianadorp heeft vorige week een nieuwe gekregen en hoort wat geluiden die hij niet thuis kan brengen. Klokslag half tien komen de mannen samen met Kees van Hattem in Avenhorn aan. We rijden met zijn vieren langs de ons inmiddels zeer goed bekende weg naar Enkhuizen. Daar staat Jan Geel al te wachten. Even later komt ook Cees Roozendaal aanrijden en maakt het sextet compleet. We blokkeren het fietspad zo goed als compleet. Een vriendelijke baas komt op de fiets langs. Op zijn bagagedrager voorop zijn fiets heeft ie wel heel bijzondere schaatsen, klompen waar houten schaatsen met metalen stripjes op zijn bevestigd. De man gaat op het bevroren IJsselmeer zoeken naar een wak om te kunnen ijsvissen.
Na het aquaduct, ik kom nu tot 64 km/u, gaat Cees Roozendaal er vandoor. Peter, Jan en René gaan mee. Ik stop even voor een foto van de prachtige ijswoestenij en haak even later bij Kees aan. Ik ga eens kijken of ik de mannen kan inhalen. Bijna de hele dijk rij ik ruim in de 40 km/u maar de vluchters haal ik net niet bij. Als we bij de patatwagen bij de sluis even pauzeren, komt Kees verrassend snel aanrijden.
Waren er op de dijk wat kleine sneeuwduintjes, in Lelystad is het lelijker. Hele stukken zijn niet gestrooid en zijn spiegelglad. Met aangepaste snelheid komen we er zonder kleerscheuren door.
Bij Velomobiel.nl wordt hard gewerkt aan een wel heel forse aanhangwagen. Daarmee kunnen 24 en desnoods 33 bodies worden vervoerd. Grote plannen dus.
Nadat René zijn nieuwe Quest in ontvangst heeft genomen en Peter zijn voorverlichting wat lager laat stellen, is het tijd om te vertrekken. Allert maakt wat gelcoat klaar voor een kleine reparatie aan mijn Quest. Na nog een 54 mm Perfect Moiree te hebben ingeladen, rijden we noordwaarts. De route is nu pal tegen wind en de groep blijft nu netjes achter me tot in Enkhuizen. Het zicht op het bevroren IJsselmeer is indrukwekkend en verveelt niet. Bij de patatwagen maken we een sanitaire stop. Jan Geel deelt kokosmakronen met rum uit, heerlijk.
In Enkhuizen gaan Cees en Peter met Jan Geel rechtdoor, René, Kees en ik slaan linksaf naar Hoorn. Het fietsen gaat me minder makkelijk af, ik heb koude voeten, ondanks de voetverwarming. Ik weet de mannen maar net bij te houden en als ik afscheid van ze neem in Avenhorn, krijg ik de snelheid niet meer boven de 26 km/u. Dat ben ik niet gewend, meestal rij ik het laatste stuk alleen een heel stuk harder. De oorzaak is duidelijk, te weinig koolhydraten in de bloedbaan. Ik pak de laatste van mijn vijf broodjes en werk die naar binnen. Het duurt tot De Rijp totdat de machine weer wil presteren. Het laatste stuk gaat weer ruim in de dertig.
Wel blijf ik thuis nog vrij lang koud en zelfs een warme douche wil niet direct helpen.
De remedie is gewoon meer eten. Ook moet ik voor deze koude omstandigheden wat meer werk maken van mijn schoeisel. Raceschoenen met vrij dunne sokken van katoen en polyamide zijn niet ideaal.
Mooie maar pittige winter tocht.
194 km

8 opmerkingen:

Gerrit zei

Dat was dus nog een stevige rit op de terugweg (pet af voor jullie). Wij zijn via Lelystad (Batavia-stad, dat heb je als de vrouw mee is) over de dijk gegaan naar Enkhuizen en via de andere grote dijk richting Harlingen naar Dokkum. Wij haalden jullie halverwege de dijk in. Een mooi gezicht vanaf de hoogte op 6 Questen. Wij hebben vanuit de auto genoten van de weidse ijsvlakten.
Na volgende week rijdt er tussen Dokkum en Leeuwarden VV een blauwe Mango. Leuk dat wij gisteren elkaar de hand even hebben geschud.

Gerrit zei

Pet af voor jullie, want het was nog best koud op de wind. Wij zijn via Lelystad, en uiteraard Batavia-stad, vrouw was mee :-) via de dijk naar Enkhuizen gereden. Wij haalden jullie halverwege in met de auto. Een mooi gezicht zo vanaf de hoogte op 6 Questen. Via de andere grote dijk zijn wij via Harlingen weer naar Dokkum gereden. Na volgende week rijdt er dagelijks tussen Dokkum-Leeuwarden VV een blauwe Mango. Leuk dat wij elkaar afgelopen zaterdag de hand even hebben geschud.

Kees van Hattem zei

Beste Gerrit. Heb je nog foto's van ons gemaakt ? Veel plezier straks met de Mango. Kees.

Wijnandt zei

Hoi Wim, mooi verslag van een mooie tocht onder winterse omstandigheden!

'k Heb alleen moeite met hoe je de visser met klompen op z'n fiets betitelt als een "zonderlinge baas". Als ik de foto's van die ontmoeting op jouw en Kees' blog bekijk, is er niets zonderling aan die visser. Z'n fiets, kleding en verdere uitrusting verschillen wel sterk met die van de "klompenclub", maar zijn voor hem puur functioneel.

Wim Schermer zei

Hi Wijnandt,
Je hebt gelijk met het woord 'zonderling'. Toen ik het neerschreef had ik al het gevoel daarmee de man niet helemaal recht te doen.
Ik denk, gezien het feit dat de man bijzonder vriendelijk was, er vriendelijk voor in de plaats te zetten.
Dank voor je terechte opmerking.
Groeten,
Wim

Gerrit zei

Natuurlijk hebben jullie als bandentesters ook oog gehad voor de Swalbe Maraton banden die deze vriendelijk ogende visser om zijn wielen heeft (zie foto) :-)

Wim Schermer zei

Hi Gerrit,
Ja, dat hebben we inderdaad goed gezien. En met die banden is niks mis.
Groeten,
Wim

Rob Jansen zei

Heel mooi; die meneer met zijn klomp-schaatsen.
Een oud hollands gezegde luidt "Steek je voeten in het hout, dan krijg je het niet koud".

En let dan vooral even op de schoenverwarming van de Questrijder die met een blik van "dat wil ik ook" er naast staat :-)