dinsdag 23 maart 2010

Navigatie doe je serieus of .... niet

Vandaag is het doel Zwaag waar ik bij Fietspunt.nl enkele binnenbanden zal omruilen. Eerst naar Kees in Heerhugowaard en dan via 't Kruis, de Wogmeer en Bobeldijk naar Zwaag. Dat was althans de route zoals de planner van de Fietsersbond me voorschotelt. Daarna laat ik de Oregon ook een route bedenken. Die ligt wat noordelijker en lijkt ook OK. Nou dat zullen we zien!
500 meter van huis zijn kabelleggers op het fietspad bezig. Er is geen enkele mogelijkheid om te passeren. Ik heb geen zin om nu al de fiets uit te klimmen en wacht het maar even af. De chauffeur van de bestelauto blijft me strak aankijken en ik hem. Net als het op 'powerplay' begint te lijken, mijn geduld raakt op, stuurt de bestuurder zijn auto de berm in en kan ik onder de bundel omhoog gehouden kabels doorrijden.
Na de koffie met Poolse koek, een super calorieën bom die Marian van Hattem zelf bakt, rij ik voorop en de GPS achterna. Kees vindt het prima en volgt. De eerste afwijking op de Fietsersbond route is er al snel, een voetgangersbrug waar een Quest alleen met de grootste moeite overheen kan. Geen nood, we rijden een stukje om en zijn zo toch aan de andere kant van het water.
Even later worden we over een boerenerf gestuurd met daarachter een mooi landelijk fietspad. Het bord 'doodlopende weg' is niet voor ons, ...toch? Die GPS is toch niet gek? We rijden een kilometer of twee en de GPS zegt keurig dat we op de goede 'track' zitten. Kees buldert achter me dat het toch niet lukt. Pas als een wandelend echtpaar zegt dat het echt dood loopt en dat we er alleen door kunnen als we de fiets over 5 hekken willen tillen, is het tijd om om te keren.
We maken een paar plaatjes, want mooi is de omgeving wel.
Ik schakel nu maar over naar de goede track en die brengt ons snel op de goede route.
Het weer is prachtig, weinig wind, volle zon en 12 graden C. We rijden tegen de zwakke wind 35 km/u en zien in Hoorn Jan Geel op een afslag staan.
Bij Fietspunt.nl is het pauze en we zitten met alle personeel lekker in het zonnetje aan de koffie.
We besluiten via Beets naar De Woude terug te rijden. Weer een prachtig tochtje, heerlijk zonder schuimkap en met Snow Patrol op de hoofdtelefoon rijdt het heel makkelijk.
Marian, mijn vrouw, verwacht ons nog niet, maar de koffie smaakt in ieder geval als vanouds.
75 km.

7 opmerkingen:

Maarten zei

Dag Wim,

Je mag vrijwilliger worden: je kent die omgeving veel beter dan ik.

Maar als je aangeeft waar je er niet door kan, dan wil ik best even kijken of ik zie wat er aan de hand is (en de betreffende vrijwilliger waarschuwen dat er iets mis is). Dat bruggetje komt vanzelf in de breed/lang markeringen terecht, maar vijf hekken hoort helemaal niet in de planner.

Maarten

Wim Schermer zei

Hi Maarten,
De planner van de Fietsersbond deed het goed. Ik had de Oregon zelf een route laten bedenken en dat ging niet goed.
Groeten,
Wim

simply red zei

Hoi Wim,

Ik had de fietsersbondplanner een route van Schoorl naar Linschoten laten maken. Modus makkelijk doorrijden. Jij bent bekent in Schoorl maar ik weet niet of je direct de duinen in zou rijden naar Bergen aan zee vanuit schoorl als je richting Bakkum/Castricum moet. Leuk voor een toeristische route, maar die bos/duinweggetjes noem ik echt toeristisch. Vanaf Bovenkerk zou je gewoon naar Uithoorn Wilnis kunnen rijden (zonder pont) maar makkelijk doorrijden is volgens fietsplanner via Nes aan de Amstel. Mooi hoor, maar niet snel.
In Woerden was ik gelukkig op bekend terrein, maar de planner wist nog verschillende binnenweggetjes terwijl een glad, recht fietspad mij direct in centrum Woerden bracht. Naar Linschoten ontweek ik ook de planner..er ligt een snel fietspad langs de reinaldaweg. Er klopt dus echt nog niks van..helaas.

Groeten,

Paul Dijs.

Wim Schermer zei

Hi Paul,
De Fietsersbond planner doet het niet altijd even logisch, al is de route door het bos wel snel.
Er is voorgesteld om een extra categorie 'velomobiel' toe te voegen aan de planner. Dit kan nog wel enkele maanden duren, maar zal ons zeker helpen.
De planner helpt mij wel steeds een redelijke, zij het niet altijd optimale, route te vinden naar voor mij echt onbekende plekken.
Je kunt wel aan de Fietsersbond rapporteren dat je iets verkeerd vindt. Wijzigingen zijn meestal binnen een week doorgevoerd.
Groeten,
Wim

Kees van Hattem zei

Beste Wim. Ik heb de fietskaarten eens opengeslagen. De ANWB fietskaart, de Deka fietskaart en de " nieuwe " knooppunten route planner van Union maken van het Kwakelpad een doorgaande onverharde doorsteek naar dw Wogmeer. Groeten Kees.

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Dan was het nog niet zo gek dat de Oregon dat ook deed. Geen enkele kaart deugt dus, want het over 5 hekken tillen van fietsen lijkt mij niet OK.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Hoi Wim,

Heerlijk he Poolse koek! ;-)

Mijn moeder maakt het met speciale gelegenheden. Linda krijg ik zo heel af en toe zo gek om te bakken.

Het lekkerste is hij als je hem eigenlijk vergeten bent en een paar weken later in de kast vindt!

Maar ja, zo lang houdt hij het nooit uit 8-)

Thomas van Schaik