maandag 21 juni 2010

Geax Tattoo, een waarschuwing!

Afgelopen zaterdagavond worden we tijdens het kijken naar de voetbal opgeschrikt door een enorme knal, ergens in huis. We gaan op onderzoek uit, maar vinden geen oorzaak. We denken dat het mogelijk het scheuren van één van de vierkantspalen in huis is. Dat levert soms flinke klappen op, ook s'nachts.
Vanmorgen komen Kees en juffrouw Katje langs. Ik wil wel een eindje meerijden en kleed me om. Als ik de Quest bekijk valt me op dat ie achter wel erg laag is. Het kwartje valt, de Geax Tattoo blijkt wederom geëxplodeerd te zijn. Naast de Tattoo wordt ook een bijna 9 euro kosten Schwalbe SV13F binnenband in één klap onbruikbaar. Da's raar en ook vervelend omdat ik de band niet harder heb opgepompt dan de maximaal aanbevolen druk van 4,5 bar. Daar kan de band dus toch niet tegen.
Daarom een waarschuwing op deze plaats. De band rijdt heerlijk licht, ook op 4 bar, maar is toch niet zo betrouwbaar. Ik zal de band dan ook niet toepassen in heuvelachtig gebied met de daarbij behorende hoge snelheden.
Met Kees en Martje (zo heet juffrouw Katje echt), rijden we naar de camping 'Het Ruige Veld' van haar ouders. Juf Katje is echt in goede doen, ze kan continue 30 km/u tegen de wind in blijven rijden. De koffie in huize Nieman smaakt prima en ik word goede maatjes met kleinzoon Sem. Als Kees Sem aan boord neemt voor een ritje maak ik een plaatje.

Om de Kneesavers te betalen heb ik 15 US dollar nodig. Dat kun je toch bij iedere bank krijgen? Nou vergeet het maar. Er is geen bank meer die dat levert. Ze kunnen en willen het zelfs niet meer bestellen. GWK Grenswisselkantoren op het station in Alkmaar hebben het wel. Ondanks het feit dat de Euro meer waard is dan de dollar, kosten 15 dollars toch 16,30 euro.
Na 84 comfortabele en stille kilometers ben ik weer thuis. Natuurlijk moet ik even door een haag van naar huis terug fietsende meisjes laveren. Zij hebben de hele breedte van de weg nodig om met elkaar te kunnen kleppen.

10 opmerkingen:

eduardbotter zei

Wim, Ik snapte toch al niet waarom jullie met de Geax Tattoo fietsen, er zijn toch zat andere goede banden. Een band die spontaan explodeert zou ik beslist niet onder mijn Quest willen. Afgezien van het onverwachtse oponthoud lijkt het me erg gevaarlijk. je wordt in een keer praktisch stuurloos.

groeten van Eduard

Wim Schermer zei

Hi Eduard,
Je hebt volkomen gelijk. In mijn zoektocht naar de optimaal rijdende Quest schiet ik ook wel eens mis.
Groeten,
Wim

Rene van den Berg zei

Kan het door de binnenband komen? Ik heb op advies van Beukers er een Bontrager 26 x 1.75 - 2.125 binnenband in (en hij is nog niet geknapt, nu ruim 3000 km mee gereden), maar ik weet niet of dat een andere maat is dan de band die jij erin had Wim.

Sebastiaan zei

Hoi Wim,

Jou kennende ga je er wel een mailtje aan wijden richting de fabrikant. Marcel/Quest 342 had ook al een ontploffing een paar weken geleden.
Ben benieuwd wat Geax daar over te zeggen heeft!
Gr.
Sebastiaan

Wim Schermer zei

Hi René,
De binnenband was een Schwalbe SV13F. Deze band kan in buitenbanden tot 3 inch ofwel 75 mm breed worden toegepast. De buitenband is degene die de druk moet tegenhouden, niet de binnenband.
Groeten,
Wim

Great White Quest zei

Hoi Wim,

Op basis van je bandentest heb ik een volledige set Schwalbe Durano's gemonteerd en lekker hard opgepompt. Resultaat: nog niet lek gereden, iets minder comfortabel (springeriger), maar wel snel: 2 tot 3 km/uur kado!

Is comfort de belangrijkste reden dat jij met Geax bezig bent?

Groeten, John Dankers

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Laat ik nou denken dat ze huize Schermer niet meer opschrikken van een ploffende band :-)

Hopelijk blijft mijn verjaardagscadeau wel wat langer heel.
Ik heb hem op net 4 bar staan.
Ik moet zeggen dat hij wat stabieler door de bocht gaat met de Tattoo achter ipv de PM.

Gr
Rob

Wim Schermer zei

Hi John,
Een brede zachtere achterband dribbelt zeer veel minder in slechte bochten. Daarnaast is het comfort onovertroffen en de snelheid vrijwel net zo hoog als de Durano.
Groeten,
Wim

Quemo zei

Offtopic maareh.... weet 'ReesKees' wel dat een kind achterstevoren vervoeren een stuk beter gaat?

Wim Schermer zei

Dat weet Kees zeker wel. Maar zo ziet het jochie ook nog wat.
Groeten,
Wim