dinsdag 12 oktober 2010

ANWB Fietsplanner op iPhone nog nutteloos

Onze onvolprezen ANWB heeft een fietsrouteplanner voor de iPhone geïntroduceerd. Tot 17 oktober gratis te downloaden via Apple iTunes.
Deze nieuwe fietsrouteplanner van de ANWB is niet wat je ervan zou verwachten. Er wordt gesuggereerd dat je van deur tot deur kunt plannen. Dat gaat evenwel uitsluitend via de bekende knooppunten. Hoewel je kunt instellen dat je de snelste route wil rijden, kun je dat gerust vergeten. Ik heb bijv een route van Starnmeer (nabij De Woude) naar Den Helder (boot Texel) laten uitrekenen. De route gaat letterlijk over Keulen en Aken en is uiteindelijk 80 km lang. Zo kom je onder meer langs Noord-Scharwoude, Dirkshorn, Sint Maarten, Valkkoog, Schagen centrum, Schagerbrug, Stolpervlotbrug, Oudesluis en Anna Paulowna. Bij Westeinde kom je dan eindelijk op het fietspad langs het Noord-Hollands kanaal.
Bereken je precies dezelfde route met de uitstekende gratis planner van de Fietsersbond, dan is de route logisch, deze gaat natuurlijk langs het Noord-Hollands kanaal, en nog geen 60 km lang.
Gewoon vergeten, net als de (Fiets) routeplanner die de ANWB ook op het internet aanbiedt. Deze was na de introductie begin dit jaar totaal waardeloos, maar is inmiddels flink onder handen genomen en nu redelijk bruikbaar.
Een groot bezwaar van de ANWB planner is dat ie met de GPS ontvanger van de iPhone werkt. Dat beperkt de fietstochtjes tot maximaal twee uur, dan is de accu leeg. Kun je ook niet meer bellen.
De beste planner is met afstand de gratis routeplanner van de Fietsersbond.
Heb je geen GPS, geen kaart en doet je mond het niet meer, dan kun je beter gewoon de bordjes volgen :). Dan ben je zeker twee keer zo snel in Den Helder dan met de iPhone app van de ANWB.

7 opmerkingen:

Mick zei

Dag Wim,
Ik ben blij dat je deze ontwikkeling in de gaten houdt. Zelfs een bekende racer (Y.S) suggereerde onlangs dat ik met m'n Garmin eigenlijk al verouderde apparatuur gebruik. Collega's -die nooit fietsen- showen trots hun GSM's id kleedkamer...
Vooralsnog is er dus nog niets beters. En...op penlights / en zonder abonnement.
Mvg Mick

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Zoals je al aangaf in de mail.
Een nutteloos App

Gr
Rob

Unknown zei

Nou Mick, Die ANWB app is dan niks, dat geloof ik direct, maar dat neemt niet weg dat er flinke progressie is voor de smartphones. Omdat ik mijn Garmin op m'n racefiets op een bijzondere manier ben kwijt geraakt, heb ik me verdiept in mijn android navigatie mogelijkheden. Eigenlijk zijn die veel beter dan die van Garmin doordat je altijd alle kaarten via internet te pakken hebt. Echter, de batterij en de robuustheid halen het niet bij een Garmin; daar is in een Velomobiel echter nog wel overheen te komen.

mvg, Henk-Jan

Alwin Visker zei

Hoi Wim,

Ik gebruik Navigon op mijn iPhone icm een accupack. Eenmaal ingesteld op de fiets is het een prettige gesproken navigatie-app. Zelfs met de slechte GPS van de iPhone lukt het 9 van de 10 keer.

Wim Schermer zei

Hi Alwin,
Navigon, ik heb deze app ook gratis via T-Mobile, is een TomTom-achtige. Stuurt je gerust met je Quest de snelweg op.
Wat de ANWB suggereert, en snelle route, slaat echt nergens op.
Zie je zondag bij LEL.
Groeten,
Wim

lesley bremer zei

Snap niks van deze negatieve toon. App werkt prima bij mij. Suggereert ook helemaal niet dat je van deur tot deur kan fietsen. Volgens mij gewoon niet goed het bijbehorende tekstje gelezen. Van de beschikbare applicaties die over knooppunten routes berekenen is dit verreweg de mooiste en de beste en met wifi werkt ie supersnel. Zonder wifi is ie inderdaad wat onstabieler maar dat is het enige dat ik kan ontdekken. Ook tijdens het fietsen heel prettig en om energie te sparen kan je de gps gewoon uitzetten.

mvg Les

Wim Schermer zei

Hi Les,
Om een aantal knooppunten aan elkaar te rijgen heb ik geen iPhone en daarbij behorende app nodig. Dat kan met een simpel knooppunten kaartje ook.
ANWB gaat m.i. in de fout door een 'snelste route' optie aan te bieden. Dan ga je alsnog over Keulen en Aken, ik heb dat correct beschreven.
Nou zie ik knooppunten sowieso niet zitten, de Fietsersbond heeft een zeer veel betere mogelijkheid met zijn Fietsrouteplanner van deur tot deur. Zelfs al zou je met knooppunten willen werken, dan heeft de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond daartoe ook een wél goed werkende mogelijkheid. Dan kom je wel langs logische knooppunten, en leg je maar 62,4 km af in plaats van 80 zoals met de ANWB app.
Als alle plannermakers nou eens bij elkaar gaan zitten komt er, met de dan beschikbare ruimere middelen, iets veel beters beschikbaar.
Groeten,
Wim