woensdag 31 maart 2010

Langzaam fietsen en noodweer

Vanmorgen rij ik naar Heerhugowaard. In het kader van 'Heerhugowaard beweegt' en de nationale recordpoging om zoveel mogelijk fietsers in de pedalen te krijgen, trotseer ik de harde wind. Op de heenweg is die harde wind een feestje. Nog nooit heb ik zo makkelijk tussen 50 en 56 km/u gereden. Wel zijn de vlagen als de wind dwars inkomt verraderlijk.
Bij het gemeentehuis aangekomen is er geen sterveling te zien. Ik bel Kees, maar die neemt naar goed gebruik niet op. Marian dan maar. Dat lukt direct en zij belt Sebastiaan die ook mee zal rijden. Even later staan Kees en Sebastiaan naast me. Ik mopper wat op Kees, hij zat aan de koffie bij Sebastiaan en laat de GSM dan in de fiets :(.
Dan komen er allemaal druk organiserende jonge dames op de proppen. Wij krijgen een lint uitgereikt voor op de fiets. Er is veel belangstelling voor onze Questen van o.m. politie, medefietsers en de burgemeester.
Dan zet de stoet zich in beweging, de burgemeester voorop in een ... elektrisch ondersteunde tweepersoons driewieler. Zo'n 75 fietsers rijden een rondje van een kleine 10 km door Heerhugowaard. Normaal zeg ik 'hier wil ik nog niet dood gevonden worden', maar dat valt aardig mee. Vooral de ruim opgezette buitenwijken met veel water en gevarieerde bouw zijn het wonen wel waard. Op de meeste kruisingen staan verkeersregelaars en soms valt ons zelfs applaus ten deel.
Na afloop drinken we koffie bij Sebastiaans bedrijf Fisum. Hij zelf is weer 'heer' geworden, hij zit nu in het accountantspak. Met Kees rij ik een stukje mee en waag me dan aan het stuk naar Alkmaar. De wind is nu Bft 6 tot 7 en in buien nog meer. Als ik op de Schermerringdijk rij wordt de Quest heftig heen en weer geschud. Goeddeels heb ik de wind op de kop en dat is maar goed ook.
In Alkmaar haal ik bij Bever Zwerfsport enkele Icebreaker spulletjes op.
Weer in de fiets zie ik in het zuiden pikzwarte wolken aankomen. Het begint direct te regenen en snoeihard te waaien. Fietsers kunnen niet tegen de wind in fietsen en stappen af. Recht in de wind houdt de Quest zich prima, al zijn de slagregens niet prettig om in te rijden.
Het ergste is voorbij als ik op de Westdijk langs het Noord-Hollands kanaal aankom. De wind is nog steeds hard en de snelheid blijft beperkt tot een schamele 30 km/u.
Na 50 km ben ik toch wat opgelucht veilig thuis.

5 opmerkingen:

stradaatje zei

Jammer dat de nationale actie zo'n rotweer heeft gekend ! Wel flink dat je bij dit noodweer toch met de Quest bent buitgengekomen, ik heb de Strada vandaag wijselijk binnen laten staan -maar ik ben dan ook een watje ;-)

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Die wind was geen pretje vandaag.
Op mijn rit naar huis vanmiddag durfde ik ook niet vol uit te gaan.

BTW had je vandaag een gele helm op en reed je rond 17.30 naar huis?
Zag n.l. een Quest rijden langs het kanaal heb nog wel getoeterd maar er werd niet gekeken.

Gr
Rob

Wim Schermer zei

Hi Rob,
Nee, dat was ik niet. Ik was om half 4 al thuis.
Groeten,
Wim

marcel beekmans zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
marcel beekmans zei

ff opnieuw:P zat vervelend foute in:P

in De stad der steden ( uche uche ) hadden wij wel een gemiddelde van ruim 7,5 km/h!!! moest echt even uit rusten hoor an het einde! hoor was het wel droog... geen spatje regen.. pas toen ik de fiets in de turtelwas zette, regende het een klein beetje.... maar het waaide flink zeg! toen de fiets op het gras stond waaide die zo om, maar goed at ik het grasveld verkoos i,p.v van de wielerbaan... scheelt weer een paar krasjes!

veel succes morgen! en doe kalm aan he!