donderdag 28 juli 2011

Zuinig omgaan met beperkt vermogen tijdens ROAM

ROAM, Roll Over AMerica is gisteren van start gegaan. 5000 km dwars door het Amerikaanse continent van Portland tot aan Washington. 50 velomobielrijders uit verschillende landen doen hier aan mee. Verschillende blogs verhalen hier uitgebreid over. Een schitterend avontuur waarmee ik de deelnemers van harte succes wens.
De mannen en een vrouw hebben hun reis grondig voorbereid, reken daar maar op.
Toch vraag ik me af of zij wel het onderste uit de kan hebben gehaald om de lange dagtochten van vaak 200 km en meer, met zo weinig mogelijk inspanning te volbrengen.

Het is al weer even geleden dat ik een spectaculaire snelheidswinst aantoonde in het lage snelheidsbereik met een nieuw type minivizier. Enkele ROAM gangers hebben een dergelijk mini vizier besteld en nog enkele hebben deze zelf gemaakt.
De overgrote meerderheid heeft dit niet geregeld. Ze laten dus een snelheidswinst van bijna 4 km/u bij een laag vermogen van rond 100 Watt gewoon liggen. In Ieder geval gaat er zonder mini vizier rond 20 Watt vermogen verloren bij rijden rond 30 km/u met de Quest, Strada en Mango. De overgrote meerderheid van de deelnemers rijdt in één van deze velomobielen. Zie hiervoor:
http://wimschermer.blogspot.com/2011/07/spectaculaire-snelheidswinst-door.html

Dan de banden. Ik zou de reis beginnen met GoCycles of F-Lite banden. Deze banden lopen bijzonder licht en zijn heel goed bestand tegen insnijding door steentjes en andere rotzooi in de berm van grote wegen. Ik reed vorig jaar 2300 km rondom Ierland over slechte wegen en bermen van autowegen. Niet één keer lek gereden. Ook andere fietsers rapporteren 4000 en meer kilometers zonder lek.
Nu Schwalbe de nieuwe Tryker aan de deelnemers beschikbaar heeft gesteld, zullen de fietsers niet met de lichtst lopende band van start gaan. Laten we eens uitrekenen wat het betekent in vergelijking met de GoCycle/F-Lite. De gisteren gemeten uitrolafstand van een GoCycle op 5 bar is 27,03 meter. De Tryker rolt op 6 bar 21,33 meter uit. De GoCycle rolt dus 26,7% lichter.
Een standaard glasvezel Quest heeft 170 Watt nodig om 39,9 km/u te bereiken. Daarvan is 65 Watt nodig om de rolweerstand van de banden te overwinnen. Met 2 lichtlopende GoCycle banden kun je dit met 26,7/3*2 %, ofwel 17,8 % verlagen. In Watts is er dus 17,8% van 65 Watt ofwel 11,6 Watt te verdienen.
Ik schat in dat de kruissnelheid tijdens ROAM tussen 30 en 33 km/u zal bedragen. Dan wordt het aandeel rolweerstand versus luchtweerstand relatief nog veel gunstiger voor lichtlopende banden.

Alles overziende kunnen de deelnemers door enkele simpele ingrepen, vizier en lichtlopende banden, zo'n 31 Watt vermogen besparen. Om met een 36 kg standaard Quest 32,3 km/u te bereiken is 100 Watt nodig. Met lichtlopende banden en een vizier heb je aan 69 Watt al voldoende om dezelfde snelheid te bereiken. Dat is bijna een derde deel minder benodigd vermogen. Voor die fietsers die op Trykers rijden zonder vizier, kunnen het gevoel te rijden op GoCycles en met vizier simuleren door 26,4 km/u te rijden. Let wel, je collega's met vizier en GoCycles rijden dan al 32,3 km/u.
Met vizier en GoCycles kun je dus zo'n 6 km/u verdienen, een cijfer dat wordt gestaafd door de eerdere hartslagmetingen met GoCycle en Triker, alsmede de metingen met en zonder vizier.

Voor de Mango is het verhaal iets anders, er kunnen geen GoCycles/F-lites om de voorwielen. Er kunnen wel Kojaks onder. Die lopen op 7 bar (max officieel 6,5 bar) toch mooi 20,8% lichter dan de Tryker op 6 bar (maximum). Het voordeel van de twee Kojaks is 20,8/3*2 = 13,5 % ofwel 9 Watt. Samen met de winst van het vizier van 20 Watt toch mooi 29 Watt.
Mango rijders zonder vizier en met Trykers kunnen het gevoel van het rijden met vizier en GoCycles simuleren door 26,9 km/u te rijden. Wederom, je collega's rijden met vizier en GoCycles dan al 32,3 km/u.

Het is mij er niet om te doen om Schwalbe dwars te zitten. Ik heb Maarten Heckman, toen hij me vertelde dat Schwalbe de banden zou sponsoren, desgevraagd geadviseerd te kiezen voor Schwalbe Kojaks. Mochten deze door doorns of glas teveel lek raken, dan over te schakelen op Schwalbe Marathon Plus. Stevig opgepompt lopen die redelijk en gaan zeker niet lek. Ik zou van harte de nieuwe Schwalbe velomobielband hebben gepromoot. De Schwalbe Tryker is dat in mijn opinie zeker niet.

Ook zijn er nogal wat calorieën extra nodig als er met Trykers en zonder vizier wordt gereden. Met vizier en GoCycles verbruikt de fietser op de vlakke weg gedurende 200 km totaal 2043 Kcal. Zonder vizier en met Trykers 2420 Kcal. Dat is een verschil van 377 Kcal of wel 5 sneden bruinbrood meer dan wat je toch al naar binnen werkt.

Lexan is in de VS plenty te krijgen. Het model is eenvoudig, een strip van 9 cm breed en 82 cm lang. De uiteinden schuin afknippen en een enkele lip in het midden maken. Enkele stukjes klittenband en de 20 Watt winst is gerealiseerd.

11 opmerkingen:

Wijnandt zei

Langzaamaan wordt het velomobielrijden volwassen...
Complimenten, Wim, voor deze gedegen uiteenzetting. 'k Realiseer mij dat om dit zo te kunnen doen, er heel wat jaren denk- en experimenteerwerk is verricht.

Clément zei

I can confirm that the combination F-lite (or GoCycle) + minivizier is providing me a considerable gain! 3 weeks ago, I had no minivizier and was wearing Durano's. My average time on that week, for my 25.2 km one way commute was 52:29.
This week, I have the F-lite + the minivizier and I average the same track in 47:23. That's more than 5 minutes difference!
It's a pity that most of the ROAM guys won't have those 2 items that would save them a lot of energy.

Gerrit zei

Helaas voor de velomobiel roam rijders rijden er ook een stuk of 2 open Trike,s mee als ik het goed gezien heb , dus ik denk dat de snelheid niet zo een probleem zal zijn , het mindere calorieverbruik is wel prettig want wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit :-)

Wim Schermer zei

Hi Gerrit,
Het gaat ook niet om een al of niet hoge snelheid. Het gaat erom dat je met de goede banden en mini vizier 1/3 minder energie hoeft te spenderen, ook en vooral bij lage snelheden.
Groeten,
Wim

Kris zei

Mijn Gocycles gingen 3 maal lek binnen 1000km. Tweemaal glas en eenmaal een stukje hout/doorn als me goed herinner.

Wim Schermer zei

Hi Kris,
Alle banden kunnen lek. Tijdens de natte rit naar CV op zondag had een groep van 5 velomobilisten totaal 14 lekke banden. De banden waren merendeels Kojaks, Marathon Racers en Perfect Moiree.
Groeten,
Wim

Kris zei

Dan leg ik ze nog eens een keer om. Misschien met zo'n extra laagje erin.

Wim Schermer zei

Hi Kris,
Niks geen laagje erin hoor. Vernielt de binnenband en de band loopt niet meer mooi licht.
Glas vernielt elke band. Ik heb tijdens een wedstrijd op de dijk Lelystad - Enkhuizen eens 4 lekke banden gehad. Van de 30 deelnemers waren er maar enkele die niet lek reden. Groen glas alom.
Groeten,
Wim

Benny zei

Nog een vraagje over besparing, die het minivizier oplevert: ik meen op de foto's te zien, dat het getest werd met een "open" Quest, zonder schuimkraag. Ik vraag me af of het verschil tussen een Quest met schuimkraag en een Quest met minivizier ook zo groot is.

Wim Schermer zei

Hi Benny,
Er zijn ooit metingen gedaan door Bert Hoge aan de Quest met en zonder schuimkap. Ik meen me te herinneren dat de schuimkap toen minder dan een procent snelheidsvoordeel bood.
Ik heb niet gemeten met het mini vizier en de schuimkap. Ik denk evenwel dat het minivizier ook met schuimkap goede resultaten zal laten zien.
Groeten,
Wim

simply red zei

Hoi Wim,

Ik heb deze test nog wel eens uitgevoerd:
http://paul-strada.blogspot.com/2009/12/sneller-met-een-schermpje.html

Groeten,

Paul.