maandag 26 september 2011

Fruitoogst

Hoewel er nog een lekke voorband moet worden gerepareerd, heb ik mezelf opgedragen vandaag de restanten van het fruit uit onze tuin te oogsten. Ik zeg met nadruk restanten, de kauwen hebben ernstig huis gehouden in de Doyenne du Comiche en Conference peren en de appels. In vorige jaren heb ik netten over de bomen gespannen. Ziet er niet uit en met name de kauwen zijn zo slim dat als het net niet helemaal op de grond hangt, zij er langs glippen en dan de peren onder de netten alsnog opeten.
En eerlijk gezegd is het ook wel leuk om te zien. De kauwen pikken de steeltjes van de vruchten door. Als de peer dan op het gras valt kan de maaltijd pas goed beginnen. Dat weten de eenden ook en die zijn er als de kippen bij om hun deel op te eisen.
De eenden zijn nog niet geland of onze drie kippen verjagen ze weer om lekker te schransen. Blijven de vruchten aan de boom hangen dan stikt het in no-time van de vliegen en wespen. Vooral wespen lijken wel gedrogeerd te worden. Ze vliegen zelfs niet meer weg als je tegen de aangevreten peer tikt. Ze vallen gewoon op de grond en vliegen pas na een seconde of tien weg.

Al met al valt het nog niet eens tegen. Eén emmer Conference, enkele kilo's Doyenne du Comiche, een emmer appels en wel heel veel St. Remy stoofperen. Deze zogenaamde pondsperen zijn echt tot een gewicht van een pond of meer uitgegroeid. Deze perenbomen verbergen hun vruchten onder een dicht bladerdek en zijn voor de kauwen niet of nauwelijks bereikbaar. Ze zijn ook minder lekker voor de verwende kauwen, eenden, kippen, vliegen en wespen. Helaas moet ik drie vuilniszakken met aangevreten vruchten weggooien. Kauwen zijn beschermde vogels dus moeten we er mee leren leven.

Wil je ze weer inmaken Marian?

4 opmerkingen:

Marian zei

Natuurlijk wil ik dat. Ik zie ze wel deze kant opkomen.
Heb je ook nog potjes?

groets, Marian

Wim Schermer zei

De meeste potten hebben jullie een week of wat terug af meegenomen. We kijken of er nog wat zijn.
Groeten,
Wim

Corn-Dolly zei

Noem dat maar weinig, wij hebben slechts 3 appels en 4 peren geoogst. Wij zitten dan ook op arme zandgrond. :-( De appels heb ik in een heerlijk taart verwerkt. De peren weet ik nog niet. Misschien gestoofd als toetje volgende week.
Wel leuk trouwens, de Kauwtjes kauwen de steeltjes door, de Eenden zijn er als de kippen bij en de Kippen hebben het laatste woord.
De wespen kunnen wel eens door de zoetigheid dronken zijn. (Fermentatie?) Gooi maar eens rotte kersen in het kippenhok, dan vallen ze om van dronkenschap. Komisch!

Teun Geeroms zei

Bij ons was de oogst ook redelijk, maar de kauwen hier zijn niet zo slim om onder de netten te vliegen, de buurman daarentegen...