woensdag 2 november 2011

Paddenstoelen en interview

Vanmorgen zijn Kees van Hattem en Jan Geel al vroeg op het eiland. We rijden een rondje door de duinen. Het is mistig en met 11 graden nog niet lekker warm. In Krommenie, nog geen 7 km onderweg, meldt zich de eerste lekke band. Het is lekke banden weer, half droog, half nat wegdek. Na een snelle wissel gaan we over de mooie historische Zeedijk richting Beverwijk. Daar neem ik altijd de rijbaan en rij stevig door om geen boze automobilisten te kweken. Jan kan het maar net bijbenen, zijn achterwiel lagers zijn kapot. Hij heeft wel nieuwe SKF E2 lagers meegenomen, maar die kunnen er pas in als Jan een nieuwe as heeft gedraaid.

In de Kennemer duinen is het rustig. Het najaar is flink gevorderd en ik kijk rond of er paddenstoelen te zien zijn. Pas als we in de buurt van Egmond zijn zie ik een open plek met veel paddenstoelen. Ik probeer er een aantal te fotograferen en heb veel gemak van het draaibare LCD scherm van de Canon Powershot G12. Zonder op mijn buik te hoeven liggen kan ik foto's maken met de camera vrijwel op de grond. Even later komen een aantal Schotse Hooglanders in beeld waarvan ik een jong dier portretteer.

Als we in Egmond rijden hoor ik het onheilspellende geluid van een hard sissende band. Rechtsvoor is weer lek. Het blijkt een scheurtje in de binnenband te zijn dat waarschijnlijk door een verkeerde montage is veroorzaakt.

In Bergen aan Zee hoor ik plotseling een enorm gekraak onder mijn fiets. Ik schrik me rot, heb ik dan een lage paal niet gezien?
Ik kijk vooruit en zie dat Jan een wielstroomlijnkap mist. De reden waarom is even later duidelijk. Jan heeft een lekke band en de Quest zakt dan zoveel dat de kap van de fiets wordt gerukt.

Plotseling trapt Kees in het luchtledige. Een oude kwaal manifesteert zich weer. De moer die de achteras vasthoudt is losgelopen. Fiets op zijn kant en Kees begint te sleutelen. Tot zijn verdriet blijkt ie zijn gereedschap te zijn vergeten, hij snapt werkelijk niet hoe dit hem kan overkomen. Jan zet de moer vast met een Leatherman multi-tool. Als Kees zijn fiets weer inpakt staat er twee meter verder een groen tasje .... Kees' gereedschap. Hilariteit alom, Kees is de jongste van ons drietal en dan zoiets :).

We rijden terug naar Egmond en dan blijkt de multi-tool geen afdoende gereedschap te zijn. De moer op de as is weer los en er moet weer gesleuteld worden. Nu weet Kees dat ie gereedschap bij zich heeft :). Als de moer weer vast zit, volgende keer een beetje Locktite Kees?, moeten we meerdere belangstellenden te woord staan. De eigenaar van Stam's Bikeshop vindt de Quest wel heel interessant. De laatste die ons aanspreekt is journalist Rob Bakker van het Noord-Hollands Dagblad. Hij maakt de rubriek 'Onderweg' en wij zullen morgen in de krant figureren. Rob maakt verschillende foto's en is tevreden met het interview.

Via Heiloo rijden we naar het industrieterrein zuidelijk van Alkmaar. Daar scheiden onze wegen.

2 opmerkingen:

VeloTeĵo zei

Meer techneuten = meer pech :-)) Ik weet er alles van !
Leuk verhaal om te lezen.

Gerrit zei

mooie serie foto,s weer , Wim