maandag 3 januari 2011

Picanto op ramkoersVanmiddag rij ik naar Hoorn om Jan Reus een vizier te bezorgen. De route gaat onder meer langs Grosthuizen. Daar steek ik de grote rotonde in de weg Edam - Hoorn over. Althans, dat denk ik. Van rechts komt een blauwe Kia Picanto met hoge snelheid aanrijden. Ik mag toch hopen dat de bestuurder nog voor de haaientanden tot stilstand komt. Nou nee, dat lijkt niet te gebeuren. Ik rij met 30 km/u de rotonde op en wil volgens goed gebruik zo weinig mogelijk snelheid verliezen.

De bestuurder van de Kia heeft me veel te laat in de gaten en komt slippend tot stilstand, nog een meter verder dan het ook blauwe autootje op de Google Streetview foto. Door hard te remmen, met dank aan de grote remtrommels, sta ik net op tijd stil. Er is nog een halve meter tussen de neus van de Quest en het linker portier van de Kia. Een ontredderde mevrouw staart me door het raam aan en roept 'er is daar toch een fietspad'. Ik zeg haar dat ik helemaal niet van het fietspad gebruik hoef te maken. Mevrouw kan niet verder rijden en gaat aan de kant staan om bij te komen.

Ik vervolg mijn weg en zie kilometers verder de blauwe Picanto langzaam achter me rijden. Ik ben de beroerdste niet, stop en klim uit de warme Quest. Mevrouw wil graag nog even met me praten, ze is nogal van slag. 'Ik moet het van me af praten'.
Ze zegt me daar werkelijk niet verwacht te hebben en heeft de rotonde alleen op auto's gescand. Ze vraagt zich af of ik er wel mag rijden. Dan valt me op dat ze een pantalon behorend bij een politie uniform draagt. Als ik haar vraag of ze mogelijk politie agente is, blijkt dat te kloppen. Ik leg haar uit dat ik daar wel degelijk mag rijden.
Nu ze vaststelt dat ik er nuchter onder ben, is ze opgelucht en kan haar weg weer vervolgen. Als we uitgesproken zijn komt de bemanning van een politiewagen vragen of wij ons gesprek op een parkeerhaven willen vervolgen.

Lezers die eerder vandaag deze post lazen zien nu een nieuwe eerste 'opname'. Kees Schouten maakte me attent op de mogelijkheid om een interactieve versie van Google Streetview in mijn blog op te nemen. Kees, bedankt voor de tip.

13 opmerkingen:

Wilfred Ketelaar zei

Oh, een cliffhanger... heerlijk. Hoe loopt dat af op de parkeerhaven? Kijk morgen weer, zelfde tijd, zelfde website... ;-)

Robbedoes zei

Da's wel schrikken.
Gelukkig is het goed afgelopen en volgt er ook nog een duidelijk gesprek met respect naar beide kanten.
Zo kan het dus gelukkig ook nog.

Gr
Rob

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Daar zou het op kunnen lijken, maar is het toch niet.
Groeten,
Wim

Kees Schouten zei

Wim,

Vanaf Grosthuizen mag je wel de rotonde oprijden, maar vanaf Scharwoude niet! Kijk maar in Streetview aan de andere kant van de rotonde, daar staat het bord met rode rand met een fietser en bromfietser erin. Blijkbaar hebben ze vergeten aan de kant van Grosthuizen dit bord te plaatsen. De rotonde is onderdeel van de N247 en die is in zijn geheel verboden voor fietsers. De bedoeling is dat fietsers gebruik maken van de onoverzichtelijke tunnel die aan de noordkant van de rotonde ligt, waarna je met een velomobiel niet eens de draai kan maken om verder naar het noorden te rijden. Ik rijd zelf ook altijd over de rotonde in de hoop dat ik nooit een politieauto tegen kom. Maar het is mij nooit opgevallen dat het bord aan 1 kant ontbreekt.

Als je op mijn weblog kijkt dan kan je zien hoe je Streetview zelf in de pagina opneemt (kijk maar bij 12 december), dan kan je in je weblog de situatie in alle richtingen bekijken.

Kees

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Het is inderdaad gek dat het bord vanuit Grosthuizen ontbreekt. Mag van mij zo blijven. Het tunneltje is voor een Quest niet te passeren. Bij een eventuele bekeuring, uiteraard alleen vanuit Schardam, denk ik dat de rechter mij in gelijk zal stellen. Het tunneltje is ontoegankelijk voor ons en je mag de rotonde wel van de andere kant oprijden.
Groeten,
Wim

Marc zei

Wim, was in dit geval je 'goede gebruik' om zo laat mogelijk te remmen, niet iets teveel van het goede? Het kan namelijk altijd - om wat voor reden dan ook - voorkomen dat een automobilist je over het hoofd ziet en dan is de schrikreactie des te groter.

Wim Schermer zei

Hi Marc,
Je hebt wel een punt. Echter als ik al op een voorrangsrotonde rij die 100% goed te overzien is, maak ik graag gebruik van mijn voorrangsrecht.
Wel met de hand aan de remhandle zodat ik op tijd stil kan staan. Ik had de zaak onder controle, mevrouw duidelijk niet. Als ik eerder was gaan remmen had ze waarschijnlijk onterecht voorrang genomen en gedacht dat ze het gelijk aan haar kant had. Leert haar hopelijk voortaan beter op te letten.
Groeten,
Wim

Kees Schouten zei

Wim,

Ik denk dat het tunneltje wel te passeren is met een Quest, ik kan er met de Mango makkelijk door, maar het is erg onoverzichtelijk. Als je de tunnel inrijdt kan je niet zien of er iemand in de tunnel rijdt. En als je naar het noorden moet dan kan je waarschijnlijk de bocht niet nemen.

Kees

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Niet 12-12, maar op 12-11 staat de informatie.
Dank voor de tip. Ik vind dat je toch nog wel best wat informatie moet verzamelen en in de HTML code moet plakken. Positie en kijkrichting moet je wel in de code plakken. Ook formaat moet behoorlijk aangepast worden.
Maar je hebt zeker gelijk, het is veel informatiever zo.
Groeten,
Wim

PS. Kun je een RSS feed aan je blog koppelen. Is voor lezers nogal wat makkelijker.

Kees Schouten zei

Op http://www.streetcities.com/StreetMap.aspx kan je het standpunt in Streetview kiezen, ergens verderop zie je een knop UPdate en daaronder krijg je een venster te zien met de code die je in je pagina moet plakken. Vind ik erg makkelijk werken.

Op http://page2rss.com/page?url=home.kpn.nl/keessch/Ligfiets/ervaringen_van_een_mango_rijder.htm worden wijzigingen op mijn weblog omgezet in RSS feeds. Wie dat geregeld heeft weet ik niet, maar het werkt wel. Enige nadeel is dat elke tikfout die ik in een oude tekst wijzig ook gepubliceerd wordt, en dat kan vreemd overkomen.
Maar ik zal eens kijken of ik het via mijn eigen weblog kan regelen.

Kees

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Inderdaad werkt RSS zo. Alleen kun je niet zoals normaal in de feeder het bericht lezen. Niet erg, met het weghalen van de feedinfo uit de URL regel komt je blog snel weer in beeld.
Vwb Streetview had ik de invulvakjes niet gezien, gewoon niet naar beneden gescrolld. Ik heb de data direct in de HTML code getikt en dat werkt natuurlijk ook.
Toch zou ik eens overwegen een blog bij WordPress of Blogger te starten. Er is zoveel meer mogelijk en ziet er ook makkelijker leuk en prettig leesbaar uit.
Groeten,
Wim

Willem zei

Hoi Wim,
Ik rondt deze rotonde iedere dag, s'ochtends en s'middags en heb er (nog) geen problemen met de blauwe collega's gehad, regelmatig ben ik daar "gescand" door bestuurders on- en herkenbare politievoertuigen.
Met de racefiets ben ik er een keer van de rotonde "gedrukt" door een bestuurder van een busje die eigen rechter meende te mogen spelen. Vaak is het probleem dat de jeugd bierflesjes kapot gegooid heeft in het tunneltje, vandaar dat ik er met de racefiets niet door wil fietsen; met de Quest lijkt het mij onmogelijk zonder het overige fietsverkeer in gevaar te brengen dus kies ik voor de rotonde en een knappe diender die mij door het tunneltje weet te sturen. vooral in het donker vallen wij met de knipperlichten en lamp op mijn helm voldoende op zodat men niet kan zeggen dat ligfietsen niet te zien zijn.
Gelukkig is het goed afgelopen.
Gr.Willem

Quemo zei

Fout van de Picanto is helder. Kan ik behoorlijk kwaad om worden als zoiets gebeurt. Maar als iemand vervolgens zich uit zoals de dame, dan kan ik niet echt boos meer zijn. Er zijn zo af en toe gelukkig wel mensen die ook kunnen luisteren en/of excuses kunnen aanbieden.