Sinds het vorige verslag over bandentest bij vrieskou zijn enkele banden getest bij tussenliggende temperaturen.
De Ultremo ZX en de Kojak zijn nu ook getest bij 0℃ omdat ze bij lage temperaturen zoveel slechter presteren als de andere geteste banden.
Opvallend is dat de Ultremo ZX vooral slechter loopt bij temperaturen tussen 6℃ en 0℃.
Tussen 0℃ en -5℃ is de achteruitgang minder.
De Kojak laat een tegengesteld beeld zien. Deze band heeft een lineaire vermindering van de rolweerstand tussen 20℃ en 0℃. Tussen 0℃ en -5℃ neemt de rolweerstand extreem toe.
Enkele Durano liefhebbers vroegen mij of ik de Durano ook mee wil nemen in de koude testen. Nou vooruit, bij 0℃ dan. De Durano pendelt dan ruim 8% korter dan de Marathon en 11,5% korter dan de Kojak. Gezien de beperkte lekbestendigheid van de Durano geef ik de voorkeur aan de Marathon.
In de 26' sheet staat de Continental TopContact Winter II nu ook getest bij 0℃.
De rolweerstand neemt maar heel weinig toe. In de categorie 26" banden is de verhoging van de rolweerstand bij lage temperaturen vrijwel lineair. Er zullen dan ook geen verdere tests met lage temperaturen plaatsvinden. Wel nog bij hogere temperaturen, maar dat geldt voor veel meer banden.
Ik ben druk in de weer geweest met het maken van een klein ijsbaantje. Het leek me goed om daarvoor bubbeltjesplastic te gebruiken. Dat is in grote rollen aanwezig. Toen het er lag zag het er fraai uit. Door de goede isolatie bevroor het water ook onmiddellijk. Maar ... de pendel zakt er direct door. De belasting van 40 kg per wiel doet de bubbeltjes barsten en dan is het einde oefening. Een beetje bevreesd was ik er al voor. Een beetje dom zullen we maar zeggen.
De hele bende wordt opgeruimd en op naar Nuyens, de agrarische winkel. Daar koop ik 2 x 2 meter transparant plastic en maak twee aan elkaar grenzende ijsbaantjes van 1 x 2 meter.
Mijn conclusies over welke band de beste winterband is hoop ik morgen te trekken. De tests van de grip van verschillende banden op ijs hoop ik morgen te kunnen doen.
1 opmerking:
Vorig jaar mocht ik 'ijsmeester' spelen op het land naast ons huis. Om de buurtkinderen op te laten spelen. Dat heb ik geweten!
IJsmaken is een vak. Je moet geduld hebben en veel tijd. Die tijd wordt door de natuur bepaald, niet wanneer het je uitkomt. Dat kan dus midden in de nacht zijn (!)
Ik zal het maar niet hebben over mijn falen en fouten....
Goed en betrouwbaar materiaal en materieel heb je nodig.
Je hebt geluk denk ik. Je terras is schoon, toevallig donker van kleur, slechts weinig afschot (meestal 1 %) en het heeft al even 'kaal' gevroren op die stenen.
Dat is de goede basis voor het leggen van een ijsvloertje.
De vorst komt dus van onderaf, de opgeslagen kou in je donkere stenen. De donkere kleur helpt met opslaan van zo veel mogelijk koude bij een heldere nacht. Het moet dus eerst 1 of 2 nachten licht tot matig vriezen voor je kan beginnen met je ijsvloer. Anders zal het ijs juist steeds van onderaf afsmelten de door hogere temperatuur in de stenen.
De vloer moet ook windvrij liggen. Bewegend water bevriest moeilijk of lelijk aan. Ook is directe zon op die zwarte ondergrond weer funest. Hij zal op dat moment het ijs weer zacht maken....
Te groot afschot is ook lastig op te vangen met ijs. Waar de waterlaag dikker blijft, vriest het ook minder aan. Het water blijft te lang warmer dan het ijs.
Je hebt maar een dun laagje nodig dus onder deze omstandigheden ben je gauw klaar.
Ik moest minimaal 5-10 cm ijs aanmaken.
Dat gebeurt dan van bovenaf. Laag na laag omzichtig opsproeien met een zo groot mogelijk oppervlak en fijne nevel. Anders smelt het ijs weer door het warmere water.
Dat moest ook op gezette tijden 's nachts gebeuren.
En dan maar hopen dat in de tussentijd de slangen en sproeiers e.d. niet bevroren.....
Een reactie posten