woensdag 28 augustus 2013

Quest en rugstreeppad


Mijn vaste trainingsritjes maak ik graag in de avond als ieder ander voor de buis zit. Hartje zomer is het nog licht als ik thuis kom. Nu de dagen korter worden, kom ik in het donker thuis. Wel zorg ik er voor dat de rit over de dijken min of meer bij daglicht plaats vindt. Over fietspaden rijden in het donker vind ik geen probleem.

Als ik in het duister thuis kom druk ik op de afstandsbediening en zwaait de garagedeur open. Vaak zie ik op de oprit felle lichtpuntjes waarvan ik de herkomst tot nu toe niet begreep. Nu weet ik wel waar dit door veroorzaakt wordt, de rugstreeppad. Zo gauw de garagedeur openzwaait komen de rugstreeppadden aangerend en proberen de garage in te lopen. Ik moet goed opletten om er niet overheen te rijden.

Hetzelfde maak ik dagelijks mee als ik het kippenhok voor de nacht afsluit om te voorkomen dat vossen onze Noord-Hollandse Blauwe kippen opnieuw vermoorden. Zo gauw ik de achterdeur van de garage openmaak komen de rugstreeppadden aangesneld. Ik moet snel de deur achter me dicht doen en kijken of er niet al een rugstreeppad tussen de deur zit.

Vanavond wachten er in de onmiddellijke omgeving vier rugstreeppadden tot ik de deur open doe. Het zijn een heel klein exemplaar en ook een paar grotere padden. Ik pak ze allemaal op en doe ze in een glazen schaal om er een foto van te maken.

Toch bijzonder dat deze relatief zeldzame en zwaar beschermde rugstreeppadden op ons eiland in zulke grote aantallen voorkomen. Wil je meer weten over deze prachtige diertjes, kijk dan hier.


4 opmerkingen:

Bram Smit zei

Leuk verhaal !
Hier in het Gooi komen ze ook voor.
Onze katten hebben er inmiddels geen aandacht meer voor, ze schijnen nogal vies te smaken.

Wim Schermer zei

Ze hebben twee gifklieren achter hun ogen om insecten te doden. Dat zal niet lekker smaken voor de poes.
Groeten,
Wim

Gerrit zei

Maar wat willen ze in jouw garage , Wim?
een risse dempertje scoren of een minivizier ?

Wim Schermer zei

Dag Gerrit,
Ik denk dat ze op licht en warmte afkomen. Ze eten insecten en die zijn er maar weinig in de garage.
Groeten,
Wim