zondag 11 augustus 2013

Sukkelrondje, Super Moto


Vanmorgen word ik wakker met wat stijve benen en lichte rugpijn. Het eerste komt waarschijnlijk van de pittige trainingen van de laatste dagen, het laatste van het schuren en schilderen van ons kippenhok.
Ik kan natuurlijk een complete rustdag nemen maar besluit toch maar een soort van sukkelrondje te rijden om de spieren wat los te schudden.

Het doel is om rond hartslag 100 tot 105 te blijven en te zien welk wattage en snelheid daarbij komen. De Quest is in toertrim met de kleine racekap. Dit is de kap met de Nacaduct waarmee ik nu steeds race. Bij het lage vermogen dat ik bij 100 tot 105 hartslag trap kan het vizier volledig gesloten blijven. Dit levert verrassende resultaten op.

Ik neem eerst de route over de dijken via Driehuizen naar de molens van Schermerhorn. Er is weinig wind die ik achter heb. Het vereist nogal wat discipline om de hartslag rond de 100 slagen per minuut te houden. Met hartslag 104 komt er toch ruim 42 km/u op de snelheidsmeter. Op het gedeelte van de Schermer molens naar Alkmaar heb ik lichte tegenwind en komt er gemiddeld 39,3 km/u bij hartslag 103 op de SRM meter. Het laatste stuk langs het Noord-Hollands kanaal komt de wind iets voorlijk in en gaat het 42 km/u met hartslag 108. Het laatste stukje van de pont Akersloot naar het viaduct bij West-Graftdijk, ik heb de lichte wind nu weer achter, vergeet ik even de afspraak die ik met mezelf maakte. Ik trap even door naar 50 km/u en heb daar hartslag 128 voor nodig.

Het totale rondje is gereden met een gemiddelde snelheid van 40,3 km/u. Gemiddelde hartslag hiervoor is 106 slagen per minuut. Het gemiddelde benodigde vermogen hiervoor is 135,4 Watt. Dit wijst op een snelle fiets, maar ook en vooral op een heel goede conditie. Kees Schouten reageert op mijn posting van gisteren met de aanname dat mijn hartslag omlaag gaat, maar mijn vermogen gelijk blijft. Dit is zeker niet het geval. Mijn hartslag gaat omlaag bij een gegeven wattage. Het totale vermogen dat ik kan leveren is duidelijk hoger dan tijdens de uursrace eind juni.

Ik zei al dat de Quest, zeker in combinatie met de kleine racekap een heel snelle fiets is. Ik rij nu met F-lites voor en de Super Moto met Michelin Protek Max binnenband. Die band loopt heel licht, helemaal met de wel zware gebobbelde Michelin Protek anti-lek binnenband. De laatste wedstrijden rij ik met een Schwalbe Furious Fred, vooral omdat er geen bredere band in de achterste wielstroomlijnkap past. Dat levert bij snelheden tegen de 60 km/u voor mij een te hoge cadans op. De grotere omtrek van de Super Moto voorkomt dit.
Op Texel wil ik dan ook graag wedstrijden met de Super Moto. Daarom heb ik aan Jan Reus van Velomobielonderdelen.nl gevraagd om de achterste wielstroomlijnkap één centimeter breder te maken om de Super Moto te kunnen gebruiken. Woensdag aanstaande fiets ik naar Enkhuizen om de bredere wielkap te passen.

Komende postings:
- Snelle Mango met staart
- Nieuw ontwerp goedkopere racekap


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Wim,
Je zei iets van "stijve spieren". Dat heb ik na het inlassen van enkele dagen trainen met HIT ook mogen ondervinden. Het laatste jaar werd er niet echt meer getraind, meer gewoon wat km maken, meer niet. Ik heb de draad weer opgepikt en heb nu ook per training van een uur drie zware twintig sec blokken ingelast met als resultaat dat ik de eerste min van de dag nauwelijks de trap afkan. Na een kwartiertje loopt alles weer soepel maar ik had niet verwacht dat dit zoveel effect zou hebben. Ik ben gewoon aan intervaltraining maar dit is inderdaad nog iets anders. Ik ben benieuwd naar de effecten op lange termijn. Groetjes, Bart

Wim Schermer zei

Ik kon ook eerst niet geloven dat 3 x 20 seconden enig effect zou hebben. Ik zie nu dat het effect heel goed merkbaar en meetbaar is.
Gisteravond reed ik weer eens een snelle ronde over de dijken. Bij gemiddeld hartslag 142 trapte ik een vermogen van 223 Watt gedurende 33 minuten. Snelheid gemiddeld 49 km/u.
Ik ben 100% overtuigd.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Dit helemaal terzijde maar voor ik een reactie post ga ik toch eerst eens goed nalezen wat ik neerpen: in mijn vorige reactie staan enkele tenenkrullende stijl en taalfouten. Dat is nu iets waar ik me mateloos aan erger als ik bepaalde blogs en verslagen lees, maar 'wie zonder zonde is werpe de eerste steen' zullen we in het vervolg maar in gedachte houden zeker.

Groeten
Bart