maandag 16 september 2013

Windmolenaar


Met de begin november te verwachten Tesla Model S, een volledig elektrische auto, zal het verbruik van fossiele brandstoffen voor ons vervoer verdwijnen. De elektrische energie voor de auto zou straks dan wel 'groen' opgewekt gaan worden, maar groen blijkt in werkelijkheid helemaal niet groen te zijn. Het is in bijna alle gevallen grijze stroom die 'vergroend' wordt met Noorse groencertificaten.

Aan die praktijk willen we graag een einde maken. Dit kan met zogenaamde Winddelen. Winddelen zijn kleine aandelen in een windmolen. De Windcentrale koopt bestaande windmolens die nog een groot aantal jaren stroom zullen leveren. De capaciteit van die windmolens, er zijn er al twee in gebruik, wordt verdeeld in stukjes van 500 kilowattuur. Afhankelijk van je verbruik kun je tot 85% daarvan winddelen aanschaffen. Is je verbruik bijvoorbeeld 3600 kWu, dan mag je 85% daarvan dus 3060 kWu met de molen opwekken. Dit zijn 6 winddelen. Een winddeel kost nu maar € 210,- per deel. Er is een limiet van 85% omdat je niet meer mag produceren dan je eigen verbruik. In jaren met veel wind zullen je 6 winddelen mogelijk je hele verbruik opleveren, in rustiger jaren minder.

Op dit moment heeft de Windcentrale opnieuw een bestaande windmolen gekocht. De inschrijving voor winddelen voor molen Het Rode Hert is gisteren van start gegaan.

Wil je een zinvolle bijdrage leveren aan een schoner milieu en vind je dit ook een goed initiatief, schrijf je dan in op de site van Windcentrale.nl. Komende zondag krijgen de inschrijvers een vrijblijvende offerte met uitleg. Kun je voldoende zonnepanelen op je eigen dak leggen, dan moet je uiteraard aan het rekenen slaan. Op onze klassieke stolpboerderij zijn zonnepanelen niet aan de orde. Ook wordt er in ons postcodegebied niet aan coöperatieve energieopwekking gedaan.

Het behoeft geen betoog dat wij zoveel winddelen zullen aanschaffen dat wij vrijwel ons gehele verbruik met de 'eigen' windmolen zullen gaan opwekken. Dat kleine deel dat niet van de eigen windmolen komt wordt aangevuld door gegarandeerd groene energie van Greenchoice, sowieso de groenste en een van de beste energieleveranciers.

Helaas blijft de overheid nog steeds de lachende derde, er moet nog altijd energiebelasting en BTW worden betaald. Dit is ongeveer hetzelfde als het belasten door de overheid van de krop sla uit je eigen tuin. Het blijft op dit punt dus vechten tegen windmolens :).

14 opmerkingen:

Quezzzt zei

Wim is dat eenmalig dat kopen van die winddelen ?

Dus niet jaarlijks ?

Als je eenmalig max 500 euro inlegt voor een aantal Kw en daarvan 15 jaar stroom krijgt is het bijna te mooi om waar te zijn...

En ik bedoel excl onderhoudskosten, energietransportkosten en belastingen...

Klopt het allemaal wel ?

Wim Schermer zei

Nee, éénmalig. De onderhoudskosten zijn rond € 30,- per winddeel per jaar. Uiteraard moet energiebelasting, transportkosten en BTW wel worden betaald.
Kijk op de site, daar wordt het uitgebreid uitgelegd.
Groeten,
Wim

Quezzzt zei

Ik las de site Wim

Daar staat echter wel dat de prijs per winddeel kan oplopen tot 500 euro afhankelijk hoe lang de molen nog meegaat...

6 x 200 euro of 6 x 500 euro is wel een verschil....

Toch heb ik ook maar ingeschreven...omdat ik in de krant had gelezen dat zo'n collectief idd interessant kan zijn. Dat overstappen naar Greenchoice en hen de resterende 15 % van de stroom betalen kan natuurlijk een addertje onder het gras zijn.

Maar hun frauderende directeuren waren al opgestapt. Ik hoop dat het goedkomt ;-))

Quezzzt zei

Ik ben aan het rekenen geslagen en zie dat ik nu voor 3500 Kw aan grijze stroom iets van 300 euro betaal, voor alle transportkosten en belastingen.

De windmolen stroom zelf is heel goedkoop, ik kom op 80-150 euro pj maar de onderhoudskosten tikken wel aan als het 15-25 euro per jaar per aandeel is dus 90-150 euro pj erbovenop. In het minst gunstige geval ook 300 pj, maar nu voor maar 3000 kw en niet 3500 kw....en dan moet het ook nog niet vaak winstil zijn.

Wat Greenchoice dan rekent voor de resterende 500 Kw moeten we dan nog afwachten....

Zoals je zei belastingen en transportkosten blijven waarschijnlijk gelijk.

Met andere woorden, goedkoper zal het waarschijnlijk niet zijn. Het kan zeer mogelijk duurder zijn. Maar wel schoner.

Wim Schermer zei

Quezzzt,
De prijs voor deze molen is € 210,-.
De 15% kan ook 0% zijn in een winderig jaar.
Ik heb er wel vertrouwen in.
Groeten,
Wim

Quezzzt zei

Ik heb nog een laatste overweging :

-beschadiging van buitenaf is gedekt
-kapot gaan betaal je onderhoudskosten voor

Maar na 15/20 jaar als de molen moet worden ontmanteld, wie betaald dat ? De eigenaren lijkt mij ?

En de belastingdienst, hoe zien die dit ? Als bezit of aandelen ? Dan zullen ze belasting heffen en dat kost ook geld...

Ik heb de antwoorden nog niet bij de FAQ of elders gezien.

Wim Schermer zei

Ontmanteling wordt door de Windcentrale gefinancierd uit de onderhoudskosten. Die vind ook ik nogal hoog.
De belastingdienst zal zich hier niet mee bemoeien. Als je als particulier een bedrag investeert is de belasting hier al over betaald. Mocht de fiscus over de opbrengst belasting willen heffen, dan zijn de investeringen daarvoor ook aftrekbaar.
Je betaalt overigens over ieder kWu energiebelasting en BTW. De fiscus is altijd de lachende derde.

Quezzzt zei

Inderdaad Wim...nu las ik al 25-35 euro pj per windaandeel aan onderhoudskosten.

Dat is 150-210 euro pj voor de 6 windaandelen die ik nodig zou hebben.

Als grijze stroom 300 euro kost bij de Nuon voor 3600 kw zijn die molen onderhoudskosten heel erg hoog voor minder Kw ( ~3000 )

Dan komen er ook nog kosten bij voor ~600 Kw van Greenchoice.

Als de kosten gelijk zijn of iets hoger doe ik het, omdat ik (ook)graag naar olieonafhankelijkheid wil streven. Het gaat mij niet alleen om het millieu maar om alle oorlogen die om olie en gas worden gevochten, openlijk of verraderlijk.

Pakt het echter veel duurder uit ga ik toch zonnepanelen overwegen. De transportkosten en belastingen pakken dan flink minder hoog uit.

Met zonnepanelen ben je minder gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals inhalige regeringen die de energiebelasting en/of transportkosten gruwelijk omhoog gooien.

Wim Schermer zei

Quezzzt,
Het zal enkele centen per kWu duurder worden gedurende de eerste 12 jaar. Als de molen daarna nog in gebruik blijft, en dat kan heel goed, dan wordt het weer goedkoper. Wel stijgen de kosten van de elektriciteit uit de eigen molen zeker niet, de normale elektriciteitsprijs kan dit wel.
Ik schreef al dat zonnepanelen zeker meegenomen moeten worden. Je betaalt qua investering flink meer, maar je hebt geen energiebelasting en BTW over je opbrengst.
Groeten,
Wim

Maurice zei

Ik heb begin dit jaar meegedaan met de allereerste molen van de windcentrale.

Als je het puur financieel bekijkt, is het niet voordeliger, tenzij de energieprijzen flink gaan stijgen. Maar op het moment dalen die alleen maar.

Door mee te doen met de windcentrale ontneem je zelf je mogelijkheid om ieder jaar over te stappen naar een andere leverancier, en daar een flinke bonus voor te krijgen.

M.i. zijn financien niet een goede drijfveer om mee te doen met de windcentrale.

Overigens blijft de stroomproductie van 'mijn' molen ongeveer 20% achter dat wat verwacht was.

Anoniem zei

Zie www.windvogel.nl
50 euro levenslang lid en dan ook voordelig stroom van hun windmolens!

Marc zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mick zei

Een fantastisch idee Wim!
Een eigen huis zit er met mijn loontje niet in en de woningbouw houdt zich Oost-Indisch doof vd mogelijkheid tot plaatsing van zonnepanelen.
Op deze manier kan ik toch wat bijdragen tegen wat de soort mens aanricht (inclusief mijzelf).
Mvg Mick

Marc zei

Meer informatie en discussie op de Facebookpagina van de Windcentrale. Ik heb me ook vooringeschreven en beraad me op de beslissing tot inschrijving a.s. zondag.