vrijdag 21 maart 2014

Rubber beschermingsprofiel
Onze velomobielen hebben op sommige plaatsen scherpe randen. De rand van het instapgat en de voetengaten zijn berucht. Bij een aanrijding word je naar voren gegooid en snijden de scherpe randen van het instapgat beide schouders in. Het overkwam mij jaren geleden in mijn Mango, de foto toont aan hoe dit afloopt. Als je per ongeluk uit je pedaal schiet, kan je achillespees door de vlijmscherpe randen van het voetengat ernstig verwond raken. Dit kan maandenlang niet of nauwelijks fietsen tot gevolg hebben.

De oplossing is simpel, een rubberprofiel. Een rubber profiel van 9 mm bij 3 mm met een opening van 1 mm lost het probleem op. Met Bisontix of Bisonkit is het makkelijk aan te brengen op de rand van de voetengaten. Het beschermt je achillespezen en voorkomt inscheuren van de kwetsbare randen. Op de foto is het bovenste voetengat van een rubberprofiel voorzien, de onderste nog niet. De onderrand van het instapgat is hard en scherp. Het rubberprofiel voorkomt ernstige verwondingen bij een aanrijding. Een extra voordeel is dat je je fiets zonder pijnlijke handen aan de rand van het instapgat kan optillen.

Uiteraard is dit profiel op vele andere plaatsen bruikbaar. Je kunt je minivizier een rubber randje geven om te voorkomen dat deze gaat schavielen op de gelcoat van de body. Ook je racekap kun je van een fraaie bescherming voorzien. De soms heel grove randen op racekappen kun je eenvoudig vervangen door dit aerodynamisch veel betere profiel.

Het rubber profiel kost € 1,95 per meter en is vanaf nu te bestellen in de webshop. Verzending kan per brief dus voor een paar euro rij je veiliger.

11 opmerkingen:

Wilco Pompert zei

Beste Wim,

Ik ben van mening dat je eigenlijk bij een minivizier direct een rubberprofiel bij zou moeten leveren, om het probleem van beschadiging van de gelcoat vooraf al te voorkomen.

http://redstrada.blogspot.co.uk/2014/03/vochtproblemen-territorium-gedrag-en.html

Vriendelijke groet,

Wilco

De Bobslee zei

Hi Wim,

Mooi spul!

Unknown zei

Beste Wim,

Wat een mooie aanvulling op je assortiment.

Zo nu en dan stoot ik mijn schouders aan de instaprand. Ik heb regelmatig ziten denken aan de oplossing die jij nu bied. Het ontbreekt mij dan weer aan voldoende tijd om de markt te verkennen.

Met vriendelijke groet,

Jan

Wim Schermer zei

Hi Wilco,
Behalve een rubberprofiel kun je ook de onderrand van het vizier omplakken met PVC tape in de kleur van de Quest. Ook een stukje klittenband doet het daar prima.
Als je evenwel het vizier strak op de romp spant zal er ook zonder rubber profiel nauwelijks kans op beschadiging zijn.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Profiel op het vizier zie ik niet zitten. Ik heb de 'pootjes' iets gebogen zodat ze gelcoat niet raakt.
Aan de rand rond het instapgat ben ik voor te porren. De stijve strippen had ik wel gevonden (zaten ook op de Mango van Marloes om reden die je noemt, bescherming schouders) maar laten op den duur los bij instappen. Rubber vastplakken klinkt beter.
Ik schaaf continu mijn handen aan de rand bij het sturen. Maar bezeer ook af en toe mijn blote schouder 's zomers omdat ik er strak tegen aan zit. Ook zonder ongeval.
Onze bestelling komt eraan. :-)

BrandweerQuest

Anoniem zei

Hee Brandweer Quest

Ben je weer uit je winterslaap ontwaakt.

Groeten je aanbidder

Arnold, Hoorn (West-Friesland) zei

Ik heb op een aantal 'tactische' plaatsen leidingisolatie geplakt. Zo past het profiel voor de 12mm waterleiding heel goed in de rand bij je schouders. (let wel op je klittenband van je kapje) en kun je op die manier ook de rand bij je stuur beschermen (en dus bv ook je scheenbeen bij iets te snel uitstappen). Het rubber profiel zal ik zeker gaan bestellen/halen voor de voetgaten want ook daar heb ik vervelende ervaringen mee (net als de schouders en het scheenbeen dus).

Marcel Tisseur Q817 zei

Wim,
dit is een mooie strip, ik ken ze wel die bv in zeilboten gebruikt wordt maar die vond ik wat te grof.
Deze ziet er goed uit, wel een vraagje hoeveel heb je nodig voor een compleet instap gat en je voeten gaten, ik weet het ik ben lui om het zelf op te meten.
Groet,
Marcel
Q676

Wim Schermer zei

Dag Marcel,
Je hebt 2 meter nodig om het hele instapgat te voorzien van dit profiel.
Groeten,
Wim

Robin Demey zei

En hoeveel voor een voetengat?

Wim Schermer zei

Robin,
Voor de voetengaten is ongeveer 2.30 meter nodig.