woensdag 7 januari 2015

Velomobiel op slot

Na de pet van Jan gisteren blijken de reacties overweldigend. We overwegen deze pet verder te verfijnen en in de webwinkel beschikbaar te maken.


Vandaag weer een slim idee van Jan. Het probleem is het op slot zetten van de velomobiel. Dat gebeurt vaak met een ketting door de wieldoekjes. Dat beschadigt soms de velg en de wieldoekjes worden er niet mooier door. Veel velomobielen hebben een trekhaak, het bekende knobbeltje om een trailer te trekken. Daar krijg je geen ketting aan vast.


Jan bedenkt een oplossing met twee stukjes RVS. Boutje en moertje er doorheen en zie, de ketting kan er nu eenvoudig aan bevestigd worden. De RVS plaatjes zijn met een laser gesneden. Het moertje op het boutje is vastgelast en alleen met een slijptol nog los te krijgen.
Wil je of heb je geen trekhaak, dan kan een RVS knobbel op een sterk deel van de body worden vastgemaakt. Zo kan de knobbel, op de staart gemonteerd, ook dienen als tilbeugel.
De foto's spreken voor zich.


9 opmerkingen:

De Bobslee zei

Hi Wim,

Goede oplossing! Nou heb ik wel een trekhaak bevestiging maar de trekhaak zelf ontbreekt. Op slot zetten doe ik dan door een kettingslot door de tilbeugel te doen, werkt ook prima!

Groeten, Adri.

Tim zei

Hoi Wim,

Volgens mij kun je op deze manier met een steeksleutel en een inbussleutel de andere kant zo open maken, of valt dit niet te doen? Wat wellicht beter is om de kant waar de inbus in gestoken moet worden aan de onderzijde te plaatsen. Dan is het denk niet meer mogelijk om het geheel open te krijgen.

Groeten Tim

Wim Schermer zei

Tim,
Uiteraard moet de bout en de moer van het draaipunt met een laspuntje vastgezet worden.
Groeten,
Wim

GroundFlyer zei

In the UK I've come to the conclusion that theft of my Quest is not really an issue-- what would anyone do with it once they had stolen it! I do have a little 12V scooter alarm which is sensitive to any movement-- mainly to frighten children who try to climb on top of it when I leave it outside a cafe!

Robbedoes zei

Ik zet mijn fiets altijd opslot met een losse ketting en een los hoefijzerslot(heet dat zo?)
Ketting om een paal en in het hoefijzerslotsteken dan het hoefijzerslot om de klerenhaak heen in de fiets.

Wim Schermer zei

Dag Tim,
Jan Reus laat me zojuist weten dat het moertje al is vastgelast. Je kunt dat op de foto inderdaad zien.
Groeten,
Wim

CapoJan zei

Het is een oplossing en nog een elegante ook. In de Orca doe ik het anders (ondanks de trekhaak): een kabel rond de buis achter het zitje en dan naar buiten door de kap. Dan kan die met een beugel (schijfremslot) vastgelegd worden. Bijvoorbeeld aan een paal of bij ontbreken daarvan aan een voorwiel.

Dat iemand niet veel kan aanvangen met een gestolen velomobiel is wellicht correct, maar als hij gestolen wordt, ben je hem toch maar kwijt.

Francis zei

zit de trekhaakknobbel ook met een lasje vast? anders draai je die met een steeksleuteltje zo los en hangt je kettingslot met trekhaakknobbeltje daar mooi aan de lantaarnpaal....

Wim Schermer zei

Dag Francis,
Ook de moer onder de knobbel, net als het moertje op de vlinder, heeft een laspuntje. De beveiliging is net zo sterk als de zwakste schakel. Daar is rekening mee gehouden.