donderdag 28 december 2017

Carbon Quest Jan Geel


Jan Geel uit Oostwoud rijdt al vele jaren met een glasvezel Quest. De jaren gaan tellen en dan is het een voordeel als een lichtere en stijvere Quest het makkelijker maakt om een hoge snelheid te bereiken en aan te houden. Een carbon Quest moet dat gaan doen. Jan is een onwaarschijnlijk handige techneut, wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken.
Het ligt dan ook niet voor de hand dat het een nieuw exemplaar wordt. Dat hoeft ook niet, er crasht zo nu en dan weleens een Quest en met zo'n fiets gaat Jan aan de gang.


Het resultaat mag er zijn. Jan combineert de voordelen van nieuwe ontwikkelingen zoals de deuk in de motorkap voor een beter zicht dichtbij, een flinke ventilatiekoker in de neus en hoger aangebrachte verlichting met talloze eigen ideeën over stroomlijn en optimale krachtoverbrenging in de aandrijving.


De vraag of de nieuwe Quest sneller is dan de oude, moet Jan nog ontkennend beantwoorden. We filosoferen wat en ik denk dat ik weet waar het aan ligt. Die nieuwe verlichting is wel heel mooi, maar het zijn wel luchthappers die de verkeerde kant op staan. De lampbehuizingen staan wel mooi hoog voorop maar daar verstoren ze de luchtstroom ernstig. Een eenmaal verstoorde luchtstroom heeft een negatief effect over de hele lengte van de fiets. Mijn inschatting is dat als Jan de lampen weer in romp integreert, hij het snelheidsprobleem heeft opgelost.


Er zitten talloze aanpassingen op Jans' fiets, niet alleen bij deze maar ook op alle eerdere fietsen. Zelfs in de tijd dat Jan nog met een Alleweder reed had hij daar al spectaculaire verbeteringen in aangebracht. In die tijd, we praten nu over meer dan 15 jaar geleden, kwam ik Jan, rijdend in mijn Mango, voor het eerst tegen op de dijk van het IJsselmeer bij Medemblik. Ik had behoorlijk wat moeite om die Alleweder, Jan reed daar al tussen 35 en 40 km/u mee, bij te houden.


Opvallend zijn de spiegelbehuizingen met ingebouwde knipperlichten. Ook de tunnel achter het hoofd is opnieuw vorm gegeven en voorzien van verlichting en afvoer van warme vochtige lucht aan de achterzijde. Piet Kunis maakt me erop attent dat de reclameteksten op de Quest van Jan er volledig met de hand op zijn geschilderd. Geen stickers, maar geheel en al uit de vrije hand. 
Al met al een bijzondere fiets van een bijzondere man.


donderdag 14 december 2017

Test Primo Comet 406 (voor o.m. DF)



Mick Leemans belt me met de vraag of hij Primo Comet banden mag komen laten pendelen. De banden heeft ie gekocht van M5 voor rond 30 euro per stuk. Natuurlijk gaan we dat doen. Nou is de Primo Comet al een oudgediende en ik blijk er zelfs nog een aantal te hebben liggen.

Mick komt voorrijden met zijn DF en we beginnen met het omleggen van de banden om 19 mm velgen met Schwalbe SV6a binnenbanden. De banden heeft Mick 90 km gebruikt en zijn dus licht ingereden. De band is 32,7 mm breed op 6.0 bar en steekt 31,4 mm boven de velg uit. In principe een goede band voor de DF.


Ik begin met 6.0 bar. Oops, dat valt niet mee als de pendel al na 42,9 seconden stil staat. Op 5.0 bar is het met 42,4 seconden maar een halve seconde langzamer. Op 4.0 bar staat de pendel al stil op 39,5 seconden. De optimale druk is dus 5.0 bar.

De band is dus niet snel. Wel is duidelijk, ook in het verleden, dat de band door zijn kevlar wapening een goede band in de winter kan zijn. De Kojak is wel wat sneller bij warm weer, maar loopt bij 0 graden C. al 25% trager. De Kojak is ook wat lekgevoeliger.

De conclusie is dat de Primo Comet een solide band is met een goede lekbestendigheid. Wel is het een hekkensluiter waar het op snelheid aankomt.