zondag 9 september 2018

Stangkop


Raar woord eigenlijk, stangkop. En veel velomobilisten zullen niet weten dat zij er twee van in hun fiets hebben. Een stangkop verbindt de beide einden van de schokbreker aan de fiets. Dit onderdeel is vrijwel altijd gemaakt van ABS, een veredelde plastic soort.


De 8 mm schroefdraad in de stangkop is gevoelig voor slijtage. Bij het indraaien van de schokbreker in de onderste stangkop kan het gebeuren dat je dat niet recht doet. Dan verniel je de draad en zit de schokbreker niet goed vast.


Van de stangkop is nu ook een degelijke metalen versie te koop. Met 47 gram wel iets zwaarder dan het plastic exemplaar. En niet duurder. De metalen versie heeft een bronzen lager dat geen smering nodig heeft.Velomobielonderdelen heeft nu enkele keren een vraag gehad om een betere stangkop. Daarom maar een partij ingekocht, dan blijft de prijs binnen de perken.

Vanaf nu te koop in de webwinkel voor € 8,95 per stuk. Wil je deze degelijke stangkop aan beide kanten monteren, dan krijg je extra korting en kosten de twee samen € 14,95.

Deze stangkoppen zijn te gebruiken op de Strada en alle Quest modellen met uitzondering van de 3 x 20" Quest. Ook op de Mango past het niet.

Wil je één bestellen, klik dan hier:
https://www.velomobielonderdelen.nl/product/2039346/stangkop-metaal

Wil je er twee bestellen, klik dan hier: https://www.velomobielonderdelen.nl/product/2039347/stangkop-metaal-set-van-2-stuks

3 opmerkingen:

Marco Loogman zei

Hallo Wim,
Verkijk je niet op de duurzaamheid van die metalen stangkoppen, die valt nogal tegen. Ik had ze ook in de achteras-ophanging van mijn QV, na een jaar (10.000km) kwam er al ontoelaatbare speling in. Wat dat betreft houden die op het eerste gezicht minderwaardige "plastic" stangkoppen zich veel beter.
Maar je hebt wel gelijk wat inbouwen betreft, dat moet zorgvuldig gebeuren want ze gaan makkelijk scheef.

Cor zei

Dag Wim,

Er zitten nog veel meer stangkopjes in een Quest want de voorwielophanging inclusief de stuurinrichting is ermee uitgerust. Deze zijn uitgevoerd met M6 en M8 schroefdraad en standaard van metaal. Zie een oude post op mijn blog : http://vmquest78.blogspot.com/2010/08/quest-wielophanging-en-vering.html?m=0

Wim Schermer zei

Dag Cor,
De onderdelen die jij beschrijft zijn kogelkopjes en geen stangkoppen. Kogelkopjes zijn aan één kant open, stangkoppen hebben een doorlopend gat.
Groeten,
Wim