woensdag 15 november 2023

Test Continental Contact Urban 50-406

Velomobiel.nl stuurt me enkele banden om te testen. De band die we vandaag testen is de Continental Contact Urban 50-406. Als deze band aan mijn hooggespannen verwachtingen voldoet, hij moet dan sneller zijn dan de 32 mm brede broer, dan zou het een geduchte concurrent voor de GoCycle kunnen zijn. Dat zou prima zijn, dan hoef ik de GoCycle banden, minimaal met 500 stuks te bestellen, niet meer in te kopen.


De Contact Urban is een fraai gemaakte draadband. Dat is wel jammer, een vouwband stopt je makkelijker weg dan een taaie draadband. De band legt makkelijk om en loopt goed rond. Het gewicht is met 445 gram wel 115 gram zwaarder dan de GoCycle. De band is opgepompt 52 mm breed en komt 48 mm boven de velg.


De rolweerstand valt wat tegen. Op de hoogste druk van 5.0 bar pendelt de band 64,9 seconden en eindigt in de middenmoot. De 32 mm versie pendelt 67,1 seconden en is duidelijk sneller. Dit komt mede doordat de 32 mm versie harder mag worden opgepompt. Zelfs het kleine 16" bandje pendelt maar 1,9 seconden korter. Dit is een onverwacht resultaat. In vrijwel alle gevallen pendelen de bredere banden langer dan de smallere versies. Mogelijk ligt dit in de wapening van de band. De 32 mm versie heeft 180 Tpi (tracks per inch). Ook de 50 mm versie heeft 180 Tpi maar blijkbaar werkt dat bij de 32 mm veel beter.


Had ik een goede hoop geen GoCycles meer te hoeven verkopen, die hoop is de bodem ingeslagen 😉. Hoewel de Contact Urban redelijk goed presteert, denk ik dat ik veel rijders met GoCycle banden zal teleurstellen als ze niet meer te koop zouden zijn. 
Mocht dit anders zijn en de GoCycle rijders willen overstappen naar de Contact Urban 50, laat het me in de comments weten.

Wat goed is om te weten of de Contact Urban bij het verslijten ook sterk in snelheid toeneemt. De GoCycle pendelt meer dan 80 seconden als ie half versleten is. Dat wil ik met de 50 mm Contact Urban ook wel eens testen.10 opmerkingen:

Piet Kunis zei

Nou Wim, het is voor mij wel duidelijk. Deze band is duidelijk geen verbetering. Overigens zit ik helemaal niet te wachten op andere banden, dan de Gocycles. Die zijn voorlopig onovertroffen en ik hoop er de komende jaren mee verder te kunnen. Als je ooit bijna door je voorraad heen ben ..en je besluit ze niet meer te bestellen. Laat het mij dan op tijd weten, zodat ik de de laatste van je kan overnemen.

Anoniem zei

Dag Wim

De Quest van u staat te koop.
Is de nieuwe velomobiel van u, al klaar voor gebruik.

Met vriendelijke groetMet vriendelijke groet

Mark van Driel zei

Ik heb een setje Urbans (32-406) met zo'n 8000-9000 km (na 5000 omgedraaid) liggen en een setje waar ik nu op rij met zo'n 3000 km op één kant. Kan je daar iets mee? Beiden gekocht in 2022.
Was je ook al toegekomen aan het testen van mijn Urbans van 2023 en TPU's?

Wim Schermer zei

Hi Mark,
Ik hou het even op het testen van nieuwe banden.
Jouw banden ga ik de komende dagen testen.
Groeten,
Wim

Casper zei

Dag Wim,

Is ook al bekend hoe de 27,5 inch versie van de Urban rolt? Dat lijkt een goed alternatief voor de niet meer in productie zijnde allmotion van Schwalbe.

Wim Schermer zei

Om de 27,5 inch versie te testen heb ik twee banden nodig. Dat is geen probleem. Maar ik heb ook 2 25 mmvelgen met 70 mm trommels nodig. Die kan Velomobiel.nl voor rond 100 euro per stuk maken.
Wie die rekening betaalt krijgt antwoord op de vraag hoe de 27,5 inch rolt.

hans F zei

Hoi Wim,

Ik blijf graag gebruik maken van GoCycles hoor. Lekker snel!
Kunnen die ook in 26'' gemaakt worden?
En hoeveel heb je er nog?

Wim Schermer zei

Nee, ze worden niet in 26" gemaakt. Ik heb er nu nog ruim 100 in voorraad.
Zolang er geen band in de buurt komt van de GoCycle blijf ik ze bestellen.
Wel met minimaal 500 stuks tegelijk, een halve zolder vol.

Hans Fix zei

:-)
Maar ze kunnen het ontwerp niet een beetje oprekken voor een 26"?

Wim Schermer zei

Dat kunnen ze technisch natuurlijk wel. Maar ze zien er geen voldoende grote markt voor. Dat geldt eigenlijk ook al voor de 406. Ik moet elke keer minimaal 500 stuks tegelijk inkopen anders beginnen ze er niet aan.