donderdag 12 december 2024

Different rijdt, en is sneller dan een Milan GT


Een filmpje in hoge resolutie vind je hier: https://youtu.be/g8YR2c6lB7w

Piet Kunis stuurt een update van de Different.

Hij rijdt inmiddels ruim 9 maanden in het rond en heeft inmiddels circa 4500 km op de teller. We hebben vooral in het begin duidelijk gemerkt dat het een prototype betreft, want na bijna elke rit moest er wel aan de fiets gesleuteld worden. 

De besturing van de fiets heeft zeker gewenning nodig. Eerst moet jezelf aanwennen om alleen rustige stuurbewegingen te maken en moet je bij krappe bochten eerder insturen dan je gewend was, anders haal je de bocht niet, maar dat went snel. Ook duurde het bij mij een tijdje voordat ik - op snelheid - met één hand durfde te sturen, maar inmiddels weet ik, dat je op een rechte weg zelfs beide handen los kan laten. Hij gaat zonder drama, rechtuit. Ook is hij nauwelijks windgevoelig.

De efficiëntie van de Different viel aanvankelijk tegen, want bij een vergelijkingstest met een DF en een DF XL velomobiel, bleek de aerodynamica van de Different wel beter, maar was de rolweerstand veel hoger dan van die fietsen. De oorzaak daarvan zat in de voortrein, waarvan de uitlijning van de asdelen niet optimaal bleek. Ook liepen de hydraulische Magura remmen niet goed vrij. De uitlijning is nu goed en uiteindelijk heb ik de Magura’s vervangen door mechanische schijfremmen van Elvedes.

Na de voornoemde vergelijkingstest, heb ik zelf een Garmin systeem aangeschaft, waarmee ik het benodigde fietsvermogen kan meten en zo de verbeteringen kan monitoren. Inmiddels weet ik dat de Different, bij een gelijk vermogen en gelijke omstandigheden, gemiddeld 2,5 km per uur sneller rijdt dan een Milan GT.

Ook heb voor 'de open scharnierende kap' een manier moeten bedenken om deze te borgen tijdens het rijden. Bij wind vanaf de zijkant, werd deze door de lift spontaan omhoog gezogen. 

Bovendien rammelde de kap op slechte wegen. De kap kan ik nu borgen met Velco band en een mechanische haak.  

Resumerend; de Different bevalt me, na de aanloop problemen, inmiddels heel goed, hij is comfortabel en efficiënt.

Ook de tweede Different van mijn collega Jan, staat inmiddels bijna op de wielen.

Hieronder een tweetal resultaten uit Strava waaruit blijkt dat de Different met gelijk vermogen rond 2,5 km per uur sneller is dan een Milan GT. Dit is een voortreffelijk resultaat voor een eigen ontwerp en eigen bouw.

Bovenste plaatje is van de Milan GT, het onderste van de Different.






 

donderdag 14 november 2024

Bandentest 16" buitenbanden


Kevin O'Garro rijdt, na bijna alle bekende velomobielen te hebben bereden, nu met een Tuna van Intercitybike. Hij wil graag een paar nieuwe banden testen voor zijn fiets. Zoals bekend is de Tuna voorzien van 16" wielen. Voor Ymte van Intercitybike heb ik in juli van dit jaar de 16" Continental Contact Urban getest. Deze band, in groene cijfers in bovenstaande sheet, deed het verrassend goed en kwam zelfs boven het gemiddelde van de 406 banden uit. Continental is op de goede weg en weet steeds snellere banden te maken die ook nog eens goed lekbestendig en betaalbaar zijn.

Ymte van Intercitybike is bereid om nog een tweede set wielen met 70 mm remtrommels in te spaken. Dat maakt, mits je met zijn tweeën bent het werk veel sneller. Ik pendel, Kevin wisselt de banden en brengt ze op druk. Al met al is 6 banden testen nog steeds een dag werk. De werkwijze is als vanouds, bij iedere druk pendelen we 5x. Van de 5 runs schrap ik de hoogste en de laagste waarde en middel de overige drie.
Op deze manier ligt de herhalingsnauwkeurigheid meestal binnen een halve seconde, soms zelfs maar enkele tienden van een seconde. Per saldo is de herhalingsnauwkeurigheid gemiddeld binnen 1%.


Op 1 november 2024 testen we totaal vijf banden: de Scorcher, de eerste geteste Continental Contact Urban maar nu met RidenowTPU binnenbanden, de Schwalbe Kojak, de Schwalbe One en de Schwalbe Marathon.

De TPU binnenbanden zijn superlicht maar blijken minder snel dan de standaard butyl binnenbanden. We hebben ze getest bij 5 en bij 8 bar. Op 5 bar pendelde de Contact Urban draad met butyl binnenbanden 56 seconden, met de TPU binnenbanden 54,6 seconden, 1,4 seconden trager. Op 8 bar pendelde deze combinatie met butyl binnenbanden 63 seconden, met de TPU binnenbanden 59,2 seconden. Bij de hogere druk is het verschil 3,8 seconden ofwel  6% trager.


Nadat we op 1 november alle proeven hadden afgewerkt en de goten en de pendel hadden opgeruimd kwamen we erachter dat we nog een band hadden vergeten. Dit is de Schwalbe One en deze heb ik op 13 november getest. Waren de Schwalbe One banden in de jaren 2016 en 2017 snelle banden, met het verstrijken van de jaren is de Schwalbe One steeds trager geworden.
Ook nu weer blijkt de band tegen te vallen. De langste pendeltijd is maar 51,9 seconden, maar liefst 11,1 seconden korter dan de 16" Continental Contact Urban. Dat is 27,4% trager dan de Contact Urban.
De Schwalbe One is met 176 gram een fraai tweekleurig bandje, maar prijst zich met een prijs van rond 50 euro volledig uit de markt.


De Schwalbe Marathon is met 432 gram 2,5 keer zo zwaar als de Schwalbe One. Je zou verwachten dat ie heel veel trager is dan de One. Tot onze grote verrassing is dat niet zo. De Marathon is slechts 0,3 seconden trager dan de One.    


De Kojak is een oude bekende en in 406 een vrij trage band. Voorbij de helft van levensduur wordt de Kojak een steentjes magneet en raakt bovengemiddeld vaak lek. Het is verrassend hoe relatief snel de Kojak nu blijkt. Hij verslaat nipt zowel de One als de Marathon.


De Kojak is als vanouds een profielloze band. Dat zouden liefst alle fietsbanden moeten zijn. Profiel op fietsbanden is zinloos. Ze verkleinen het contactoppervlak met de weg en maken nodeloos geluid. De snelheid van fietsen is zo gering dat er geen profiel nodig is om water af te voeren.


De Schwalbe Marathon was vroeger een vrij trage band. De 2013 406 versie is bijvoorbeeld trager dan deze 16" Marathon. De Marathon is met 423 gram relatief zwaar maar is nauwelijks langzamer dan de Schwalbe One, het scheelt maar 0,3 seconden. De Marathon is heel slijtvast en ook goed bestand tegen lekken.


De Scorcher is de tegenpool van de Schwalbe One. Het zouden beide heel snelle banden moeten zijn. De One blijkt dat niet te zijn, de Scorcher wel. Deze Scorcher is al gebruikt en dat levert gemiddeld tot 5% meer snelheid op. De snelheid is natuurlijk uitstekend, de bestendigheid tegen lekken is dat zeker niet. 
Nou is een lekke band in een Tuna geen probleem. Je kunt makkelijk een reservewiel met omgelegde en opgepompte band meenemen en bij een lekke band verwissel je de wielen in enkele minuten.


De Contact Urban 2024 in twee kleuren is met 220 gram een mooi licht bandje. De breedte is met 35 mm hetzelfde als de eerder getest Contact Urban. Het verschil is dat dit een vouwband is en de eerder geteste versie een draadband was. We weten al jaren dat draadbanden, vergeleken met de identieke vouwbanden sneller zijn. En ook hier is dit weer het geval. De vouwband komt bij 8 bar tot 54,7 seconden terwijl de draadband tot 63 seconden pendelt. Dat is een verschil van 8,3 seconden of 15%.


De conclusies zijn snel te trekken. Voor wedstrijden is de Scorcher de aangewezen band. Wil je zeker weten dat je zonder lek aan de finish komt dan is Contact Urban draadband een zekere tweede keus met maar 2,7 seconden verschil. De Schwalbe One is weer eens teleurstellend gezien de matige prestaties, de hoge prijs en de verwachtingen die deze band wekt.
De Kojak doet het redelijk goed, maar voor de toerrijder is de bijna even snelle Marathon de beste keus.

Als je de Tuna uitrust met de Continental Contact Urban draad voorbanden kun je er vanuit gaan dat deze net zo snel is in vergelijking met de normaal gebruikelijke 406 banden. Met de kleine heel sterke voorwielen, het lagere zwaartepunt en minder last van zijwind is de Tuna een uitstekende velomobiel die iedere fiets met 406 banden aankan.

Hartelijk dank aan Kevin O'Garro voor de hulp bij het doen van de vele metingen. Ymte van Intercitybike dank voor de snelle toezending van een tweede 16" wielset om het werk te vergemakkelijken. 



maandag 1 januari 2024

Probleem met HBM machines slagmoersleutel, snel kapot en garantie tot de deur


Iedere klusser kent wel het bedrijf HBM machines uit Moordrecht. HBM staat voor Herman Buitelaar Machines. De producten zijn grotendeels afkomstig uit China en doorgaans aantrekkelijk geprijsd. Je moet je natuurlijk afvragen of goedkoop geen duurkoop is. Eerlijk is eerlijk, meestal valt het niet tegen.
Toch heb ik nu een probleem dat ik eigenlijk niet zou moeten hebben. 

Ik wissel elk najaar de wielen van mijn Tesla om in de winter op winterbanden te kunnen rijden. In het voorjaar zet ik de zomerbanden er weer onder. Vele jaren heb ik dat gedaan met een wringijzer en een momentsleutel. Dat gaat natuurlijk, maar is niet erg snel en zeker niet comfortabel.
Daarom kocht ik in de zomer van 2020 een HBM accu slagmoersleutel, de 7667, met 2 accu's en lader. De slagmoersleutel heeft een koppel van 250 Nm en kostte 119 euro.

De Tesla heeft een behoorlijk hoog aanhaalkoppel van 175 Nm. De HBM slagmoersleutel 7667 met zijn maximum koppel van 250 Nm zou dit makkelijk aan moeten kunnen. De eerste paar keer lukte het inderdaad al duurde het wel vrij lang tot de moeren los kwamen. Het loshalen van de wielmoeren ging steeds moeizamer. Afgelopen november lukte het helemaal niet meer. Tot overmaat van ramp bleek ook de krachtdop gescheurd. Ook met een nieuwe krachtdop kreeg de HBM 7667 slagmoersleutel de moeren niet meer los.


Totaal is de slagmoersleutel 5x gebruikt voor totaal 20 moeren per keer. De HBM slagmoersleutel heeft in totaal dus maar 100 moeren los- en aangedraaid. Op dit moment kan de HBM slagmoersleutel nog lang geen met 100 Nm aangetrokken wielmoer meer loskrijgen. Het apparaat is dus defect. Na 5 keer ? Ja, na 5 keer.

Ik heb dit op 9 december 2023 aan HBM machines voorgelegd. Na een reminder van mij op 22 december 2023 krijg ik eindelijk op 27 december een antwoord. HBM zegt dat de spullen uit de garantie zijn en dat zij dus niks voor me kunnen doen. Zelfs geen korting op een vervangend apparaat. Ik moet maar gewoon nieuwe spullen kopen, HBM geeft de link naar nieuwe spullen er bij.
Dat de slagmoersleutel maar 5x is gebruikt, de krachtdop is eerder in 2017 gekocht, doet er volgens HBM machines niet toe.

Ik heb dus na 5 keer gebruiken van een product van HBM machines moeten vaststellen dat het apparaat kapot is. Goedkoop dus toch duurkoop? 100% zeker. Een apparaat met een behoorlijke kwaliteit zou toch een jaar of 8 mee moeten gaan, zeker als ze maar een paar keer per jaar worden gebruikt en de accu's goed worden behandeld. Accu gereedschap van Bosch, Black en Decker en Makita halen dat gemakkelijk.
Het milieu is de verliezer nu er binnen 8 jaar twee keer eenzelfde apparaat met weer nieuwe accu's moet worden geproduceerd.

HBM machines handelt hiermee wettelijk niet correct. Ook na afloop van de garantietermijn moet een apparaat aan redelijke verwachtingen voldoen. Vijf keer gebruik maken van een machine waarna deze onbruikbaar is, voldoet zeker niet aan redelijke verwachtingen.

Inmiddels heb ik een nieuwe slagmoersleutel, niet van HBM machines. De moraal van dit verhaal, geef iets meer geld uit en koop een machine waarvan vast staat dat deze van voldoende kwaliteit is.

Het oordeel over HBM machines is wat mij betreft negatief. Ook na de garantie dient een apparaat een redelijke levensduur te hebben. Dat HBM machines zich niet houdt aan de wettelijke verplichting om voor een apparaat te zorgen dat aan redelijke verwachtingen voldoet, ook na afloop van de garantietermijn, is kwalijk.

Na een klacht of probleem met HBM machines word je ten onrechte met een kluitje in het riet gestuurd. Als je echt de laagste prijs wil koop dan maar rechtstreeks in China bij AliExpress. Daar kun je van garantie of een fatsoenlijke after-sales ook niks verwachten, maar dat wordt gecompenseerd door een 50% lagere prijs in vergelijking met vergelijkbare producten bij HBM machines. Ik zal niks meer bij HBM machines kopen.



Nieuwjaarswens 2024