woensdag 19 november 2008

Weerberichten met Windguru.cz

Op de Google ligfietslijst vraagt Bert B. of het met de voor morgen donderdag 20-11-2008 op de Ketelbrug voorspelde windkracht verstandig is om te gaan fietsen. De weersvoorspelling van het KNMI geldt voor wel erg grote regio's. Met Weeronline is een betere, voor een groot aantal plaatsen zelfs lokale weersvoorspelling te raadplegen.
Zelf gebruik ik al vele jaren de informatie van de site windguru.cz. Deze site weet op een informatieve manier de WRF modellen - http://www.wrf-model.org/index.php - van de meteorologen toegankelijk te maken. De site geeft per uur een hele serie verwachtingen zoals windkracht, windstoten, windrichting, bewolking, neerslag en temperatuur. Je kunt van letterlijk iedere plaats in Nederland een zogenaamde 'custom spot' maken. Zo beschik je over heel gedetailleerde verwachtingen van de plaats waar je actief wil zijn.
De gratis versie geeft je minder gedetailleerde verwachtingen die ook nog eens 12 uur vertraagd worden weergegeven. Voor minder dan 20 euro per jaar krijg je toegang tot de Pro versie, een absolute aanrader.
Waarom wil ik dit zo graag zo gedetailleerd weten? Omdat ik met een Quest rij en deze graag heel hou. Deze snelle fiets is door zijn lengte van 2.85 meter en hoogte tot 89 cm, zijdelings een forse windvanger. Stilstaand gaat het lang goed en kun je met wind dwars met Bft 7 tot 8 wel overeind blijven. Rij je, zoals ik, graag over hoge dijken in open land, dan rij je meestal met enige helling. Als je dan ook nog eens in de wind moet opsturen, dan is een duwtje van een paar kilogram genoeg om om te slaan. Bij Bft 7 wordt er op iedere m2 door de wind een druk uitgeoefend van 14 tot 21 kg. Een Quest heeft een oppervlak van rond 2,5 m2. Door zijn airo-dynamische vorm ontstaat er aan de lijzijde een onderdruk die het hellend koppel nog eens versterkt. Bij Bft 7 mag je er dus op rekenen dat de wind met rond de 45 kg aan je fiets trekt.
Degenen die daar luchtig over doen hebben waarschijnlijk geen Quest.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Wim,

Bedankt voor je zeer uitgebreide informatie.

Groeten, Bert Bom.

Unknown zei

Wim,
tja, wind, daar zijn heel wat verhalen over op te schrijven. In het binnenland is wind anders dan bij Alkmaar aan de kust. De windverwachting is met name in de buurt van water erg belangrijk.
Ik houd zelf windkracht 6-7 aan om niet meer naar Alkmaar te fietsen. De kracht van de wind dichtbij de kust over de open polders is goed aanwezig. De moderne mens denkt dat ze de natuur kunnen beheersen, maar de echte kracht van de natuur ervaar je in Nederland zelden of nooit. Behalve dan met veel wind.
Morgen ga ik denk ik met de auto...
Groeten,
Jack

Anoniem zei

Hoi Wim,

ben zelf een veelvuldig Windguru-gebruiker. Een kleine aanvulling is denk ik wel op zijn plaats.

Windguru is primair gericht op windsurfers. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Naar mijn ervaring kan dit in ieder geval in het Waddengebied voor afwijkingen zorgen. Kies je bijvoorbeeld als locatie Schiermonnikoog, dan heeft Windguru het over het Noordzeestrand. Aan de Waddenkant of op het eiland zelf kan de wind dan behoorlijk anders zijn. Dit scheelt zo één of twee krachten en een paar streken.

Ik heb de ervaring dat ook Zeeland wat dat betreft verradelijk kan zijn; de surfstranden liggen meestal aan het uiteinde van de zeearm, volg de zeearm slechts een paar kilometer landinwaarts dan kan het weer al beduidend anders zijn, en niet perse beter.

Windguru is erg nauwkeurig, maar juist daardoor kun je een verkeerd beeld krijgen.

Wim Schermer zei

Hi Walter,
Je hebt gelijk. Daarom pleit ik er ook voor om met 'custom spots' te werken. Je maakt dan precies je eigen plek. Verder is het mogelijk om op custom spots correcties in de windrichting en sterkte op te geven aan windguru. Dit verbetert de verwachting verder.
Groeten,
Wim