donderdag 17 september 2009

Optillen Quest aan achterzijde

Vaak is het nodig om de Quest aan de achterzijde op te tillen. Veel Quest eigenaren hebben daartoe een handgreep, knop of andere lelijke knobbel boven het achterlicht geschroefd. Dat ziet er niet uit en om die reden til ik de Quest aan de rand van het instapgat op. Dat is niet ideaal, in ieder geval zwaar als de Quest is beladen.
Kan dat nou niet anders? Ja, dat kan. De firma Onkenhout in Amsterdam maakt verschillende zogenaamde 'verborgen handgrepen'. Twee varianten laat ik hier zien. De handgreep linksboven op de foto komt met een druk op de knop naar buiten en maakt een oog vrij waar je met twee vingers de Quest kan optillen. Weegt heel weinig en kan tot ongeveer 62 kg belasting verdragen. De breeksterkte is 85 kg, dus ruim voldoende om de helft van het gewicht van de Quest op te tillen. Alles wat aan de buitenkant van de fiets is te zien is niet groter dan 2 x 8 cm. De hoogte is 2,5 mm.
De fabrikant zal mij de beide versies opsturen. Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van de verdere ervaringen.

8 opmerkingen:

Mark-Jan zei

Leuk om te zien, maar vraag me wel af hoeveel luchtweerstand het scheelt en hoe soepel het mechaniek blijft met regen, wind, hagel en sneeuw.

Wim Schermer zei

Het gaat niet om de luchtweerstand, maar om het uiterlijk. Dat wordt er met al die knoppen, beugels en haken niet mooier op. Dit inklapbare oog, met een RVS veer is bijna niet te zien. Daarom wil ik ook geen bonkig achterlicht maar LEDs.
Hoe het zich in de praktijk houdt moet natuurlijk blijken.

lighans zei

Dat vind ik nou een van de dingen die Kali heel mooi heeft. Een inkeping in de achterkant van de stroomlijn, waar je met je hand heel handig kan optillen. Gebruik het altijd als ik op mijn werk Kali moet omdraaien. Kan dat ook in een Quest?

Kees van Hattem zei

Beste wim. Jan Geel wist te vertellen dat de Versatile al zo'n inklapbaar oog heeft aan de achterkant. Je loopt dus achter de feiten aan! Jan heeft nu geen enkel stuk kettingbuis meer in zijn Quest. Tot morgen.Groeten Kees

Quemo zei

Ziet er op zich best fraai uit. Ik heb een boogvormige handgreep in het verlengde gemonteerd; dat volgt nog enigszins de ronde lijnen van de Quest. Ik betwijfel een beetje of die handgrepen die jij hier weergeeft daadwerkelijk beter zullen staan. Alsnog wordt het oppervlak van de staart gebroken door dat, misschien niet grote maar toch in het oog vallende, ding.

Maar goed, dat is een questie van proberen. Waar ik wel meer benieuwd naar ben, is de storingsgevoeligheid van die handgreep. Hoe gevoelig is hij voor vocht en vuil? Jij bent dan een 'mooiweerrijder' en zal vast weinig problemen ondervinden maar ik ben ook benieuwd hoe het gaat met een handgreep die alle weersomstandigheden om z'n oren krijgt. Gelukkig vriest het niet zo vaak maar ik kan me zo voorstellen dat het ding vastvriest in de winter bij (matige) vorst. Ik wil m'n handgreepje niet missen.

Hoe dan ook, ik ben wel benieuwd. Misschien is het wat, misschien ook niet. Maar wel de moeite waard om te bekijken.

eduardbotter zei

Om het handvat stevig te monteren zal de Quest van binnen uit waarschijnlijk wel moeten worden verstevigd, met de nodige gewichtstoename. Ik zelf heb er geen moeite mee om de Quest aan de rand van het instapgat te tillen.

Wim Schermer zei

Ik denk dat dit ook heel goed kan. Wel heb je dan twee gaten die niet fraai zijn om te zien en waar regenwater ook zo naar binnen kan.

Anoniem zei

Alweer een mooie oplossing à la Wim (^:
Heel herkenbaar, ik betrap me erop dat ik in de bouwmarkt altijd even langs het rekje kastgreepjes loop, maar "het" greepje zit er steeds niet bij.
Als ik de Quest moet draaien til ik hem meestal op aan de achterpunt, dat gaat veel lichter dan tillen aan de kuiprand.