zondag 9 mei 2010

Polycarbonaat vizier

Polycarbonaat of Lexan is zonder speciale behandeling nogal krasgevoelig. Dit wordt deels veroorzaakt door het schoonmaken met een droge doek. Dit kan absoluut niet, het moet altijd met water en een zachte fleece doek gebeuren.

Afgelopen winter is het rijcomfort sterk verbeterd door het Botter vizier. Omdat ik als één-ogige snel accomodatie problemen krijg als zich - optische - ongerechtigheden in mijn gezichtsveld voordoen, ben ik overgeschakeld naar een standaard motorvizier. Deze vizieren zijn iets lager dan het Botter vizier en kun je er eventueel over heen kijken. De optische kwaliteit is voortreffelijk.
Motorvizieren hebben uiteraard aan beide uiteinden bevestigingsogen en dat strookt weer niet met mijn wens tot het vermijden van optische ongerechtigheden.
Dat levert een zoektocht op het internet op die eindigt bij .... Conrad. Conrad is nou niet de eerste leverancier waarvan je verwacht dat die dit soort producten in voorraad heeft. Ze hebben kleine afmetingen van 40 x 50 cm in dikten van 0,75 tot 2 mm in huis. Prijzen van 5,99 tot 14,99 euro per plaat.
Vraag niet aan Conrad of de platen optisch zuiver zijn. Vraag ook niet of ze aan weerszijden van folie zijn voorzien. Ze weten het niet. Wel lossen ze e.e.a. soepel op. 'Zeg wat u wil en wij sturen het u op proef toe'. 'Is het niet wat u zoekt, dan halen wij het kosteloos weer bij u op'. Kijk, dat geeft de burger moed.
Ik bestel een plaat van 0.75 en één van 2.00 mm dik. De platen arriveren in een ruime doos, koud buigen van een 2 mm plaat lukt echt niet. Het blijken platen te zijn van Bayer, merknaam Makrolon. Aan weerszijden zit een flexibele folie die de platen goed beschermt. De platen blijken een fantastische optische kwaliteit te hebben. Ze zijn werkelijk spiegelglad en zijn optisch volkomen vrij van fouten.
Uit een plaat van 400 x 500 x 0,75 mm (€ 5,99) kunnen twee vizieren gemaakt worden. De 0,75 mm plaat laat zich makkelijk buigen en hoeft niet met warmte in een vaste vorm te worden gebogen. Als je het vizier van de kap haalt is het een lange vlakke strip die je makkelijk, wel met een beschermlaag, tegen de binnenkant van de romp van de fiets legt.
Ik maak een tweetal foto's die de optische kwaliteit mooi demonstreren. Zelfs de 2 mm versie geeft een nauwelijks zichtbaar kwaliteitsverlies. De bovenste foto is door de 2 mm Makrolon genomen, de onderste foto is zonder ruit gemaakt. Wat de foto niet laat zien is dat er een gering lichtverlies is. De foto met Makrolon neemt 10% licht weg.

4 opmerkingen:

eduardbotter zei

Beste Wim,

Ik heb een tijdje terug geëxperimenteerd met een folie van de Hornbach. De exacte dikte weet ik niet maar het materiaal was optisch zuiver, helder en met een schaar te knippen. Toen ik besloot dit materiaal voor een scherm te gaan toepassen, buigen hoeft niet omdat het materiaal flexibel genoeg is, bleek dat de nieuwe partij verre van optisch zuiver was. Hierdoor viel mijn plannetje in het water. Misschien dat jouw leverancier, Conrad, een constantere kwaliteit levert.
Eduard

Wim Schermer zei

Hi Eduard,
Bayer is wel een naam in deze industrie. Ik verbaas me ook over de prachtige kwaliteit van het materiaal.
Ik zal er straks een vizier van maken.
Morgen zal ik een telefoonnummer bellen voor een adres waar ik ook grotere afmetingen kan bestellen.
Ik meld dat wel op m'n blog.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Beste Wim,

Lexan Polycarbonaat is een produkt van Sabic-IP, voorheen GE. Lexan is via de groothandel, o.a. Vink worden verkregen. Ook bij de Gamma heb ik plaatjes zien staan van 3mm onder de naam ExellD, wat een Lexan plaat is met een UV-coex laag aan beide zijden, dus extra beschermd tegen zonlicht (verkleuring). Optische kwaliteit, deze eis is bij de ExellD niet zo groot omdat het een produkt betreft wat o.a. in dakkoepels wordt gebruikt. Is een hogere optische kwaliteit nodig, zal er een SL2030 (vizieren kwaliteit) of 80330 via bv Vink kunststoffen Didam.

A.Ph.de Haze
dehaze@home.nl

Wim Schermer zei

Beste hr. De Haze,
Ik gebruik nu de 0.75 mm film van Sabic, zonder krasbescherming. Die blijkt in de praktijk niet voldoende te werken.
0.75 mm kun je met een gewone schaar knippen en is gebogen uitstekend voor vizieren te gebruiken.
De optische kwaliteit van de 8010 is perfect.
Groeten,
Wim