dinsdag 29 juni 2010

Viton wel Viton? 2

Op 25 juni deed ik verslag van de verschillen tussen de Viton O-ringen van oringen.eu en die van Eriks. Voor onderzoek aan lagers kocht ik eerder een microscoop. Deze microscoop brengt de verschillen tussen de verschillende ringen helder in beeld. Uiteraard kan ik het materiaal van de verschillende ringen niet beoordelen. De test in de Quest loopt en zal pas over enige tijd een oordeel opleveren.

De foto is 30x vergroot.
Boven: Viton van Eriks, geheel glad en rond afgewerkt, geen malhelften zichtbaar
Midden: 'Viton' van oringen.eu, rafelig en met duidelijk zichtbare malhelften
Onder: O-ring van oringen.eu na 300 km (3 mm uitgezet, platgedrukt en heel ruw)

Het is m.i. duidelijk. Oringen.eu levert niet de originele Dupont Viton O-ringen. De O-ringen van oringen.eu zijn niet zo netjes afgewerkt als de Dupont Viton ringen die Eriks mij stuurde. Met name op de overgang van de malhelften is bij de Eriks ring geen enkele afwijking te zien. De ring van oringen.eu heeft een duidelijk zichtbare slechte passing van de malhelften met op sommige plaatsen zelfs rafels.

2 opmerkingen:

Jan Reus zei

Hoi Wim,

Een deelnaad is snel zichtbaar bij producten die uit de mal komen,en die rand is materiaal wat tussen de twee mal helften in zit.
Volgens mij zie ik bij de Eriks ring ook heel licht een deelnaad, zeg volgens mij wand het is niet goed te zien omdat het niet helemaal scherp is.

Ik denk dat het ook geen kwaad kan dat deelnaatje.
belangrijk is dat het materiaal niet zacht en plakken gaat van de olie waardoor hij snel stuk gaat.

zet zo even een foto op mijn blog van een zelf gemaakte modelband uit de mal.

Groet Jan.

Wim Schermer zei

Hi Jan,
Een zichtbare deelnaad is niet zo erg, maar toont wel de matige afwerking aan. Op sommige ringen zitten zelfs lichte rafels. Het bewijst in elk geval dat de O-ringen van oringen.eu niet door Dupont als Viton zijn gemaakt.
Deze laatsten zien er wel puntgaaf uit.
Inderdaad moeten we nog wel afwachten of de echte Viton wel tegen de minerale olie van Shimano kan.
Groeten,
WIm