dinsdag 5 juli 2011

Garmin Montana volgt Oregon op

In 2008 heb ik de Garmin Oregon 400T in gebruik genomen. Daar heb ik heel veel plezier van gehad. Het moderne aanraakscherm en de intuïtieve bediening zijn me bijzonder goed bevallen. Eén wens bleef, het scherm mag helderder en ook nog wat groter.
Garmin heeft mijn gebeden verhoord en de Montana 600 serie geïntroduceerd. Een zeer veel helderder en contrastrijker scherm met meer beeldpunten. Het nadeel, 95 gram meer gewicht neem ik op de koop toe.
Vandaag arriveert de Montana 600 en nadat deze 4,5 uur is opgeladen kan ik er mee spelen. De Montana heeft een lithium-Ion accu die kan worden verwisseld voor 3 AA NiMh accu's. Totaal kan er dan 22 uur mee worden genavigeerd.

De verschillen zijn echt spectaculair. Zowel de helderheid, het formaat en het contrast van het scherm zijn zowel in zonlicht, onder bedekte hemel en binnen fantastisch.
De foto's geven wel een redelijk beeld, in werkelijkheid is het verschil nog groter, in positieve zin dan.
De Montana werkt sneller dan de Oregon en de bediening is nog wat makkelijker geworden.
Je kunt de Montana kopen vanaf net onder € 400,-.

De bovenste foto is een opname in direct zonlicht, de onderste foto is in huis genomen. In beide gevallen is de achtergrondverlichting op 100% ingesteld. Zo gebruikte ik de Oregon ook altijd. Bij gebruik zonder achtergrondverlichting is de Oregon vrijwel onbruikbaar behalve bij zonlicht achter. De Montana is ook dan perfect afleesbaar, maar blijft bij een bedekte hemel ook goed afleesbaar.

4 opmerkingen:

stradaatje zei

Heb ik ook al met interesse bekeken, maar hoe zit het met de bevestiging ? Zit er een bruikbare beugel/bevestiging bij voor in een velomobiel of moet je die nog apart bijkopen ?

Wim Schermer zei

Er zit geen beugel bij de standaardlevering. Wel zitten er links en rechts twee gaten voor bevestiging van zo'n beugel. Ook zitten er aan de zijkant contacten voor externe voeding. Ik plak gewoon weer 3M Dual Lock klittenband op de achterkant van de Montana. Deze zit dan op het stuur van de Quest.
Groeten,
Wim

stradaatje zei

Ik ben van plan om de Montana ook op de motor te gebruiken, dan lijkt het me niet zo'n goed idee om op de achterkant klittenband te plakken.

Eerst maar eens wat afwachten wat de ervaringen zijn, ik koop niet graag iets nieuws dat nog maar net uit is ....

Toerschaatser zei

Wim,

ik wil je attenderen op een nieuwkomer in het gps gebeuren als goedkoper alternatief van Garmin apparaten + te dure kaarten. Namelijk de Bryton Rider 50 voorzien van Navteq kaart. Ook kun je gebruik maken van OSM kaarten. Apparaat is voorzien van een cadensmeter en hartslagmeter. Verkrijgbaar bij Beukers in Petten. Ook de gebruiksduur op batterij is een stuk beter. Wellicht kun je met de importeur een deal maken om dit apparaat mee te geven met een van de rijders van Parijs Brest vv om test ervaring op te doen. Uiteindelijk moet er nog het nodige aan promotie gedaan worden. Ik zal de nederlandse gebruiksaanwijzing via de e-mail aan je sturen

Groeten Vriendje Jan