woensdag 6 juli 2011

Schwalbe Tryker HPV nieuwe velomobielband

Na ruim anderhalf jaar is dan de nieuwe velomobielband door Schwalbe geïntroduceerd. Zoals mijn vaste lezers zullen weten heb ik in 2009 het initiatief genomen om te komen tot een lichtlopende band speciaal voor velomobielen en trikes.
Voor de toen door mij gemaakte specificaties, zie hier.
Vredestein was aanvankelijk geïnteresseerd om de band te ontwikkelen maar haakte af door andere prioriteiten.
Schwalbe bleek wel bereid om op mijn specificaties en uitgebreide motivatie een speciaal voor velomobielen en trikes geschikte band te maken.
De band is nu klaar en onderweg naar De Woude. De specificaties in het kort: 40 mm brede draadband, 4.0 tot 6.0 bar druk, looprichting gevoelig. In mijn motivatie heb ik verwezen naar de Oost-Duitse ingenieur Rinkowski die in de 70-er jaren al razendsnelle radiaalbanden maakte. Schwalbe heeft uitgebreid contact gehad met de nabestaanden van Rinkowski en de radiaal technologie is in deze band leidraad geweest.
Deze band is de eerste in waarschijnlijk een serie. In dit eerste type is het opvangen van zijdelingse krachten die een velomobiel en een trike ondergaan, het belangrijkste.
Ik zal er met Kees en Jan uitrolproeven mee doen. Hans Wessels zal één van de testrijders zijn die de banden tijdens Parijs - Brest - Parijs zal gebruiken.
Een woord van dank aan Guido Mertens van Schwalbe/Race-Support.de en Hans van Vugt van Elan is hier op zijn plaats. Mede dankzij hun goede contacten bij Schwalbe is mijn initiatief in een nieuw product uitgemond.
Ik hou jullie hier op de hoogte van het verdere verloop.

10 opmerkingen:

Quesjer zei

Goed nieuws Wim,

En nu maar hopen dat de band waarmaakt wat er in potentie in zit. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen uit de praktijk!!

Tom zei

Hallo wim,

Heb je enig idee hoelang het duurt voordat de testrijders akkoord zullen geven en dat de banden in produktie komen.

vr.gr. tom hospes

John Landa zei

Hallo Wim ik volg je blog al een heel tijdje en ik vind het prachtig wat je allemaal doet, over passie gesproken.
Een vraagje is dit een echte radiaal band, dat zou super zijn.

Wim Schermer zei

Hi Tom,
Ik verwacht dat binnen enkele maanden.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi John,
Ik ga er, gezien alles wat er gebeurd is, inderdaad van uit dat dit een radiaal band is.
Groeten,
Wim

Marc zei

Hi Wim,

Gaat het hier om een 20" band of komt er ook al een 26" versie uit om te testen?

Groet,
Marc

Wim Schermer zei

Hi Marc,
Dit is een 20" band. Als de ervaringen goed zijn zullen er waarschijnlijk, behalve meer varianten 20", ook een 26" komen.
Groeten,
Wim

WIlfred Ketelaar zei

Wij krijgen als we naar Amerika gaan voor ROAM (Roll over America) ook een aantal proefbanden mee (Schwalbe is sponsor). Het kan zijn dat dat deze banden zijn. Gelijk een goeie test... 5000 kilometer fietsen.

Willem zei

Wim,
Mooi werk hoor, ik hoop dat ze snel verkrijgbaar zijn en anders wil ik ze ook wel testen in weer en wind, elke werkdag opnieuw en in de weekenden een flink tourtje.
Ik zie het toch als een compliment aan jouw adres.
Gr.Willem

Robbedoes zei

Geweldig Wim,

ik kan niet wachten op het resultaat.