maandag 19 september 2011

Olympus E-PL2 te koop

De recent aangeschafte Olympus E-PL2 camera is te koop. Deze camera werd de opvolger van de Canon Powershot G10 die na drie verdrinkingen de geest gaf.
Waarom bevalt de Olympus E-PL2 niet? De kleurweergave op de stand iAuto is te magenta, een knieval naar de gemiddelde Amerikaanse smaak. Dat is in een fotobewerking programma vrij makkelijk te verwijderen maar elke opname iets blauwer en iets groener maken is onprettig. Op de handmatige instellingen is de kleurweergave wel goed. Maar helaas, de knop voor het kiezen van onder- en overbelichting draait zo licht dat ik deze steeds per ongeluk verstel. Ik zie dan bij thuiskomst dat de meeste foto's te licht of te donker zijn.
Dan kies ik er voor om maar weer op iAuto te fotograferen en stel vast dat de camera dan een voorkeur heeft voor een kleiner diafragma in plaats van een korte sluitertijd. Meerdere opnamen tijdens het rijden blijken nu onscherp, iets dat bij de Canon nooit voorkwam.
Tenslotte is een bezwaar van de Olympus E-PL2 dat je twee handen nodig heb voor het uitdraaien van de lens tijdens het opstarten. Ook voor zoomen, dit moet op de lens gebeuren, zijn twee handen nodig.
Al met al is de Olympus E-PL2 dus voor mijn meest gebruikte toepassing, het rijdend vanuit de Quest fotograferen, niet de goede camera.
Tijdelijk gebruik ik de oude Canon, flitsen wil ie niet meer en blokkeert dan, of de kleine Panasonic.
Over de mogelijke aanschaf van een Canon Powershot G12 denk ik nog even na.
De Olympus E-PL2 zal eerdaags wel een plekje op Marktplaats vinden.

Bijgaande foto's tonen overduidelijk de verschillen. Binnen 2 seconden na elkaar gemaakt met boven de Canon, onder de Olympus opname. De Canon opname is mooi neutraal van kleur en goed van dekking, de Olympus opname is te rood en een half diafragma te donker. De foto's zijn alleen op hetzelfde formaat uitgesneden, er is niet gecorrigeerd voor kleur of helderheid.

6 opmerkingen:

Mick zei

Hoi Wim,
Ik vind het wel een dilemma. Eerst publiceren over een produkt waar je niet helemaal tevreden over bent of niet. Dat kan de verkoop schaden natuurlijk.
In het geval vd Eggbeater-pedalen besloot ik dan ook maar lafjes voor eerst doorverkopen :-) !

klaas de jong zei

Wim, is de bovenste dan niet de Canon?

Philip zei

Laat me raden. Nikon J1 of V1?

Wim Schermer zei

Of het de verkoop schaadt of niet houdt me niet bezig. Ik schrijf of niks of het juiste verhaal.

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Ik heb tijdelijk weer de Canon G10 in gebruik. Hij flitst wel niet meer, maar daar heb ik toch een hekel aan.
Ik denk toch meer aan de Canon G12.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi Klaas,
Kennelijk heb je snel gereageerd. Het staat er nu goed. de Canon opname boven, daaronder de iets donkerder Olympus opname.