zaterdag 7 januari 2012

Kniepertjestocht

Vanmorgen ratelen de dakpannen op ons boerderij dak door de harde wind. Kan de Kniepertjestocht wel doorgaan? Er staat nu een windkracht 6 met windstoten tot Bft 8. Na 10.00 uur wordt het iets rustiger. Vanmiddag gaat het weer harder waaien. Ik waag het erop.
Wel plak ik een paar stukjes tochtband op de Quest. Hierover meer in een later bericht.
Het is inderdaad goed te doen. Een half uurtje later zit ik aan de koffie bij Kees en Marian van Hattem in Heerhugowaard.
De groep is 13 man/vrouw groot, de Muis is er met hond Astra. De achterkant van haar Quest wordt na een aanrijding met plakband bij elkaar gehouden.
Wij gaan rijden, Marian gaat kniepertjes bakken.
We rijden een klassieke route over de dijken van de Schermer en de Heerhugowaard. Het gaat rustig met rond de 30 km/u. Is ook wat veiliger dan hard rijden. Na een dertig kilometer komen we in de Irish Cottage aan. Koffie met appeltaart en Ierse scones gaan er wel in. Bij het vertrek willen enkele fietsers even voelen of mijn schokbreker echt werkt. De meningen zijn unaniem, kom maar op met zo'n ding. Dan barst er een forse hagelbui los en vlucht iedereen onder de schuimkap of de racekap. Er zijn vijf van de dertien fietsers die comfortabel onder een kap zitten.
Vlugger dan verwacht zijn we weer terug in 'De Waard'. Marian is nog steeds bezig met het bakken van de kniepertjes. De deegjes zien er wel heel naakt uit, de kniepertjes zien er fraai uit en zijn onwaarschijnlijk lekker. Gevuld met slagroom of cranberry saus is het een traktatie. Buiten liggen de oude wafelijzers die voor het bakken van de kniepertjes worden gebruikt. Er wordt over van alles gekletst. Omdat na drie uur de wind weer aantrekt gaat eenieder op tijd weer huiswaarts.
Jan Geel en ik blijven nog even achter om Marian's nieuwe draailier te horen. Het instrument is echt bijzonder, zowel qua vorm als geluid.
Op de terugweg, de wind komt nu dwars in en is aardig toegenomen, blijkt dat de stormstripjes uitstekend functioneren.
Bij de afrit van het viaduct over het Noord-Hollands kanaal moet een fietsend meisje schuin tegen de harde wind in leunen en heeft het hele fietspad nodig om weer in de luwte van de bossages te komen.

Geen opmerkingen: