zondag 22 april 2012

Video inbouw Risse demper

Verschillende fietsers zien op tegen de verwisseling van de oude demper voor een nieuwe Risse demper. De vraag naar een video komt uit verschillende landen. Vandaag komt Jan Reus naar De Woude om samen een video te maken van de ombouw.

Eerste discussie is hoe krijg je voldoende licht in de donkere krochten van een Quest. Lampen liggen in de weg of verblinden, een reflectiescherm bestaande uit een stuk karton met aluminium huishoudfolie is de simpele oplossing.

Jan draait de vleugelmoer los, trekt de oude veerpoot van de 8 mm bout af en laat de Quest op de band omlaag zakken. Met een sleutel 13 draait ie de contramoer aan de onderkant los en draait de oude veerpoot eraf. De bovenste stangkop wordt overgezet en de nieuwe Risse demper wordt op de bestaande onderste stangkop gedraaid. Dan tilt Jan de fiets een stukje op en zet de demper boven vast met de vleugelmoer. De kettingafscherming blijft gewoon zitten en hoeft niet aangepast te worden. Het neerschrijven van deze vier regels kost meer tijd dan het wisselen van de demper.

Jan rijdt in de middag terug naar Enkhuizen en bericht bij thuiskomst:

Nou dat was een mooie terug rit, lekker zonnetje, wind mee en een geweldige Risse schokdemper achterin.
Ja het is weer een feestje om mee te rijden.
De verandering die je voor de productie dempers nog hebt door gegeven is erg goed, je hebt nu duidelijk verschil tussen stand één en vijf.
Zachte stand om lekker mee te toeren en op slechte wegen en de stugge stand ideaal om mee te racen.
Een aanwinst voor de Quest en de andere velomobielen natuurlijk.
Ga nu naar bed, morgen weer een werk dag.
Jan


3 opmerkingen:

Chris Evans zei

The video is nice, but good grief.... changing the shock out on the quest is probably the easiest task to do on the bike.... I thought changing the shock was easier than changing out a tire. Nobody should be intimidated by the thought of changing the shock. The rewards far outweigh the cost and task of changing it.

Ton zei

Hallo Wim,

Ik zit net de schokkende blog van Paul van Roekel te bekijken. Misschien is het een goed idee om nog een video te plaatsen voor als het niet lukt om de demper te monteren en hoe je hem oppompt en de demping regelt enzovoort. En hoe je hem er weer uithaalt als het helemaal fout gaat. Is het zoals Henk-Jan antwoord een kwestie van alle lucht eruit en dan eerst de demper op en neer bewegen vanwege een aanspreekweerstand?
Hopelijk gaat het bij mij wel meteen goed als ik hem krijg.

Groeten, Ton

Wim Schermer zei

Hi Ton,
Bij de demper zit een uitgebreide handleiding. Kan niet fout zou je zeggen. Het kan inderdaad dat de nieuwe dempers nog 'vast' zitten op de nieuwe afdichtingen.
Monteren, 5 tot 6 bar erin en in de fiets stappen.
Alleen op de tunnel achter het hoofd drukken resulteert in een ogenschijnlijk vast zittende demper.
Ik heb Paul via email geïnformeerd.
Groeten,
Wim