De Quest is de laatste dagen voor de wedstrijd vertroeteld. Zelfs een complete schoonmaakbeurt valt de fiets ten deel. De Quest krijgt nu carbon voetenbakjes en wieldoekjes aan de binnenkant van de voorwielen. Verder is de fiets hetzelfde toegerust als vorig jaar. De weersomstandigheden zijn iets gunstiger dan vorig jaar. Er staat een noord-noordwestelijke wind van Bft 4 met uitschieters tot Bft 5. Ik wil over de dijk Enkhuizen-Lelystad rijden maar realiseer me dat de A7 wordt geasfalteerd. 7 km file staat er al en als ik nog maar een kilometer van huis ben draai ik om en rij via Amsterdam.Op de RDW baan is het om half twaalf nog vrij rustig. Eerst zullen de superstroomlijn fietsen een uur rijden. Het waait evenwel te hard voor deze verfijnde racemachines. Team Cygnus en team Elan rijden een uur maar kunnen door de harde wind geen snelle tijden neerzetten. Team HPT Delft rijdt niet.
Jan Reus helpt met het onder de fiets plakken van de wielstroomlijnkappen. Ook plakt ie de racekap af op het instapgat, elke onnodige luchtwerveling levert weerstand op en dus snelheidsverlies. Ietwat geïmproviseerd worden de transponders uitgedeeld en de race kan beginnen. Voor de start sta ik opgelijnd naast Robert-Jan. Dat wordt leuk want hij is de laatste tijd veel sterker geworden en hij heeft zich voorgenomen zich niet door mij te laten verrassen.
Inrijden is er niet bij en samen met Robert-Jan gaan we van start. De SRM wordt op de startlijn gereset en alle waarden beginnen op 0. De eerste ronde gebruik ik om een beetje warm te rijden. Neemt niet weg dat de snelheid al gauw op 58 km/u staat. Als ik de eerste keer langs de start kom is de snelheid al ruim 60 km/u. Wow, dat gaat lekker. De Quest wordt door de wind af en toe flink te grazen genomen. Gelukkig minder dan vorig jaar toen ik af en toe moest stoppen met trappen om op koers te blijven.
Na twee ronden lukt het me om op het rechte stuk naar de start steeds tussen 61 en 62 km/u te rijden. Aan de overkant van de baan is de wind tegen, maar door de bomen is er beschutting. Daar zakt de snelheid terug tot 59 km/u. Ik verbaas me over de enorme snelheid die ik vrijwel continue kan vasthouden. De banden lopen dit keer niet aan en dat is prettig voor tussen de oren. Voor het eerst heb ik een plantenspuit in de fiets en enkele keren besproei ik mijn blote bast met een verkoelende nevel.
Robert-Jan komt niet langszij en moet dus minder hard rijden. Ik haal met grote regelmaat heel veel fietsers in, ook velomobielen. Ik word door Theo van Andel en door Ymte ingehaald, door Daniel Fenn later drie keer. Daniel heeft zoals gebruikelijk weer technische perikelen en moet vlak voor de start nog een band plakken. Dan blijkt ie ook nog een kapot velglint te hebben. Hij wordt door Matthijs Leegwater gered en krijgt een broodnodig velglint van Matthijs. Daniel weet de idiote snelheid van 67 km/u neer te zetten.
Het uur vliegt voorbij en ik blijf me verbazen dat het zo hard gaat. Tot mijn grote vreugde blijft kramp op de achtergrond. Ik heb, samen met een partij Risse dempers, een aantal OSMO producten uit de VS mee laten komen. Deze oplosbare poeders moeten de interne lichaamstemperatuur verlagen, het vermogen verhogen en ... kramp verminderen. OSMO wordt buiten de VS niet verkocht en de fabrikant wil - nog - niet exporteren. Het vermogen is gelijk aan vorig jaar, 216 Watt gedurende de eerste twintig minuten. Over het hele uur is het uiteindelijk gemiddeld 207 Watt. Normaal krijg ik na een half uur tot drie kwartier na de start kramp. Dit jaar niet. Het geklooi met de OSMO poedertjes, één dosis preload de avond te voren, één dosis een half uur voor de start, een ander poedertje voor tijdens de wedstrijd en weer een andere oplossing voor herstel na de wedstrijd, lijkt wel wat op te leveren. Ik kan tot het eind min of meer voluit gaan en er zit dan ook geen dip in de vermogengrafiek.
Op de SRM zie ik dat ik het uur net kan volmaken en ik finish dan ook 8 seconden na het uur.
De snelheid is met 58,2 km maar liefst 1,8 km/u hoger dan de 56,4 km van vorig jaar. (Zie ook de update 2 waar door een correctie op vorig jaar de snelheid wel 3,25 km/u hoger is).
Ik rij dan ook met een heel tevreden gevoel huiswaarts.
Update 2 d.d. 3 juli 2013
De organisatie lijkt in 2012 ook de foute baanlengte te hebben gehanteerd. Clément Pilette schrijft:
It seems that for the 1 hour race of 2012, the track length was also mistaken in the calculation. Looking at the official data, it is mentioned a track length of 2.850 km instead of 2.775. Therefore, your average speed for 2012 was 54.94km/h. So your speed gain is actually 3.25 km/h. The track length for the 2011 version is correct.Congratulations Wim, that's a big improvement and a great result.Greetings,Clément
Foto 1, 4 en 5 zijn gemaakt door Magic Bullet
Foto 2 en 7 zijn gemaakt door Jan Reus
Afbeelding uitslag van Ligfiets.net
Met hartelijke dank aan Jan en Magic Bullet voor de foto's.
13 opmerkingen:
Gezien je enorme prestatie kan ik ervan uitgaan dat er inderdaad geen ventilatie luchtstroom door de voetengaten strikt noodzakelijk is en je die dus gewoon helemaal kunt afsluiten ?
Sterker nog, zou koude lucht langs je (natte) benen niet juist eerder verkramping opleveren ??
Gefeliciteerd met je prestatie. Een aardige vooruitgang!
Hoi Wim,
Wat een super prestatie!
Diepe buiging!
Groet, Richard
Wat een snelheid, netjes hoor. Als ik dat soort cijfers voorbij zie komen besef ik me dat ik zelf eigenlijk maar een hele gemiddelde fietser ben :) Maar wil zeker een keer meedoen en eens zien wat adrenaline en concurrentie doen met je snelheid. Heb in het verleden vaak genoeg gemerkt dat je snelheid dan zomaar ineens een heel stuk hoger kan liggen. Ga ik op eigen kracht op de open ligger maximaal iets van 40km/u, met een (echte!) racefietser in je nek blijkt dat je ineens toch 10km/u harder kan en met een goede klimmer als concurrent kun je dat ene viaduct toch harder op dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Concurrentie en de drang om te winnen zijn volgens mij naast aerodynamische eigenschappen ook erg belangrijk om een goede snelheid neer te zetten.
Gefeliciteerd in elk geval.
Quezzzt,
Kramp ontstaat eerder bij grote warmte dan bij koude. Een beetje ventilatie is dus wel goed. De mannen van Velomobiel.nl rijden zonder koplamp. Ik had mijn koplamp alleen aan de bovenkant afgeplakt. Er kon nog wat lucht langs.
Groeten,
Wim
Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie Wim. Nog effe over kramp. Er zijn 2 manieren om als sporter kramp te krijgen. Te snelle belasting van een koude of onderkoelde spier. Overbelasting en vochtverlies van een warme spier. Dat laatste komt natuurlijk het meest voor in een uursrace.
Voor alle duidelijkheid: Team Cygnus, Elan en HPT-Delft/Amsterdam zouden komen als training, niet om een uur voluit te gaan. Ellen heeft een uur gereden, Jan van Steeg ook. De Cygnus driewieler had technische problemen, en HPT heeft in de ochtend afgebeld met een technisch mankement (geen idee wat er aan de hand was).
Ze zijn beiden niet voluit gegaan, maar hebben het uur wel nuttig gebruikt voor het opdoen van ritme en ervaring. De wind-training hebben ze nu in elk geval gehad.
Overigens is de officiële uitslag nu ook beschikbaar op ligfiets.net De baanlengte is aangepast aan de binnen-rand, de breder gebruikte 2850 meter geldt voor de middelste baan (voor auto's).
Let overigens ook op Sebastiaan Bowier, op z'n open ligfiets.
Op eens dacht ik aan het volgende: Bij een 1 uurs race op een baan waar je niet hoeft te remmen rijdt je toch ongeveer op één snelheid toch?
Dan zou je dus wat gewicht kunnen lozen maar ook efficiency kunnen winnen door van je fiets een single speed quest te maken....
Gefeliciteerd! bijna 60 per uur.
volgend jaar zo snel als je leeftijd?
Klaas.
Dag Klaas.
Wat zou een single speed Quest voor winst opleveren. Juist meerdere versnellingen betekent sneller optrekken . Tegen wind is het prettig een versnelling terug te kunnen schakelen.
Op een baanfiets kan ik het me voorstellen, bij een Quest buiten niet.
Groeten,
Wim
He. Puike prestatie. Volgend jaar 60plus. Gefeliciteerd man.
Gr. Peter.de.rond.
Respect, Wim.
Perfectionisme, en met resultaat.
Hi Wim,
It seems that for the 1 hour race of 2012, the track length was also mistaken in the calculation. Looking at the official data, it is mentioned a track length of 2.850 km instead of 2.775. Therefore, your average speed for 2012 was 54.94km/h. So your speed gain is actually 3.25 km/h. The track length for the 2011 version is correct.
Congratulations Wim, that's a big improvement and a great result.
Greetings,
Clément
Hi Wim,
Een wat late reactie ivm vakantie, maar gefeliciteerd!! Wat een prestatie weer, en nog sneller dan vorig jaar!
Groeten, Adri.
Een reactie posten