dinsdag 9 januari 2018

Moedwillige aanrijding door busje Pilkes

Gisteren heb ik mijn Risse Astro 5 demper na een half jaar weer wat extra lucht gegeven. Ook de beide O-ringen van mijn kettingtandwiel heb ik vervangen. Langzamerhand was de Quest wat luidruchtiger geworden. Ook zie ik dat de demper bij het inveren de carbon kettingafscherming raakt.
Al met al drie minuten werk en ik ga daarna mijn gebruikelijke rondje Schermer fietsen.

De fiets is weer heerlijk stil, alle aandrijvingsgeluiden zijn weg en dat rijdt toch heel wat fijner.
De Schermer polder is elke keer weer mooi om in te rijden. De hoge dijken geven een prachtig uitzicht en het mooie winterlicht geeft kleur aan de hemel boven de donkere polder.


Het rondje voert een heel eind langs de Noordervaart en gaat door de bebouwde kom van Stompetoren. Met de wind in de rug rij ik rond 40 km/u en nader de kruising met de Melkweg, een doodlopende weg naar het kleine industrieterrein van Stompetoren.

Van links, komende van de Melkweg, nadert een lichtgekleurde bus van Pilkes mij. 
De chauffeur rijdt de kruising op en vermeerdert vaart. Ik rij inmiddels op de kruising en zie de bus met grote snelheid op mij af komen. Ik rij met mijn rechterwiel de berm in en voel op dat moment dat ik door de bus geraakt word.

De chauffeur is er kennelijk niet van gediend dat ik doorrij en rijdt me letterlijk van de weg af. De chauffeur blijft enkele tientallen meters uiterst rechts doorrijden en bewijst daarmee dat hij inderdaad het doel heeft mij van de weg te willen rijden.

De plek van de aanrijding behoort tot de bebouwde kom van Stompetoren, is een gelijkwaardige kruising en ik heb daar als fietser dus gewoon voorrang op auto’s. De gele lijn op de Google Street View opname is mijn positie op de weg. De bus komt van links op de verder perfect overzichtelijke kruising en rijdt in mijn richting mee richting Alkmaar.


De bus rijdt door richting Alkmaar en ik raak hem uit het oog. Thuis zie ik dat de bus mij inderdaad licht heeft geraakt. Lichte krassen en vegen zitten op de verder schone Quest.


Ik schrijf een email aan Pilkes Infra, zij blijken aan de Melkweg in Stompetoren gevestigd te zijn, en doe mijn verhaal uit de doeken. De directie reageert al vanmorgen met enkele vragen die ik beantwoord.

Dit is de tweede keer dat ik door een bewuste actie van een automobilist ernstig in gevaar ben gebracht. De eerste keer was op De Mient in Castricum waar ik gemeen werd gesneden. Toen ben ik naar de Politie gegaan om aangifte te doen wegens poging tot doodslag.

Precies dat is me gisteren weer overkomen. Ik heb de Directie van Pilkes voorgesteld dat de chauffeur ernstig wordt onderhouden en mij, in het bijzijn van een directeur, zijn excuses zal maken. Gebeurt dat niet snel en op een fatsoenlijke manier dan zal ik alsnog aangifte doen bij de Politie.

15 opmerkingen:

Paul van Roekel zei

Je vraagt je af waarom iemand zoiets doet...

Ares zei

Daarom rij ik met een 360° camera rond op mijn hoofd :) . Ik zou de directie zelfs overslaan en direct naar de politie gaan met de beelden.

liggende fietser zei

Wat ik reeds langer opmerkt is dat ik (en andere fietsers) veel meer voorrang aan links krijg, dan voorrang aan rechts. Terwijl het net omgekeerd is/zou moeten zijn. Ik zie regelmatig auto's die van links komen fietsers (en zelfs auto's) de pas afsnijden terwijl deze die van rechts komen voorrang geven. Onbegrijpelijk.

Erwin zei

Wat een halve gare zeg. Zo iemand gebruikt zijn voertuig van een paar ton als een wapen tegen een tamelijk onbeschermde fietser.

Recentelijk is in het Verenigd Koninkrijk een chauffeur ontslagen omdat hij met zijn bedrijfsbusje zoiets bij een racefietser uithaalde, en daarbij gefilmd werd. Hij "had er wel spijt van", maar zijn werkgever wilde geen mensen in dienst hebben die dit soort dingen uithaalden.

Heb je zelf beeldmateriaal van het gebeurde?

Groet

Erwin en Tante Lies

Wim Schermer zei

@ Erwin en Ares,
Ik heb er geen beelden van. Het is nu de tweede keer in 16 jaar velomobielrijden dat me dit overkomt.
Dat is - gelukkig - heel zelden. De impact is evenwel groot, een slechte nacht en veel boosheid dat een chauffeur dit soort idiote dingen doet. Als ie namelijk een paar cm verder naar rechts had gegaan, of ik was minder de berm in gevlucht, was de fiets dwars gegaan en was ik onder voorwielen vermalen.
Groeten,
Wim

Ares zei

@Wim
2 keer in 16 jaar valt inderdaad nog vrij goed mee. In de auto heb je wel vaker last van verkeersagressie :). Nu... als ik de aankoopprijs van een camera zie i.v.m. de totale kostprijs van een velomobiel, is deze ondanks het beperkte functionele gebruik zijn prijs toch meer dan waard. Het is voor deze 2 keer in 16 jaar dat het nodig is.
Veel beterschap! Hoop dat het niet meer voorvalt.

Piet Kunis zei

kolere Wim, wat zijn sommige mensen toch een aso's
Hopelijk heb je wel zijn kenteken, zodat hij zich niet kan verschuilen achter een collega. Van mij mogen ze deze figuur ook ontslaan.

Anoniem zei

Vervelend om mee te maken, Wim. Ben ook wel eens flink gesneden door een 10-tonner die inhaalde bij tegemoetkomend verkeer. Toen lukte het niet om het kenteken te lezen, maar ik kon we een email sturen naar het transportbedrijf. Dat reageerde gepast en beloofde om de chauffeur (een huurder) op het matje te roepen.
Is er in dit geval misschien sprake van rivaliteit? Dat maak ik wel eens mee op een stukje weg met steile 25 km/u drempels, dat auto's als een gek naar de volgende racen om maar te zorgen dat ik er niet langs schiet. Ik durf het eigenlijk niet te vertellen, maar voor mij is de bijbehorende sport om ze zover te krijgen dat de bumper op straat blijft liggen. Is nog niet gelukt... Lijkt me voor iedereen het beste, de voorgestelde ontmoeting met de dader.

RB

Wilco Pompert zei

Wat een malloot. Levensgevaarlijk dat soort mensen achter het stuur. Ik stel voor dat jullie een keer van positie ruilen.

Peter de Rond zei

Tjonge Wim, dat is schrikken, ik geef mensen die graag voorrang willen, altijd datgene wat ze najagen, maar ik begrijp dat je niet in de gelegenheid was om dat te doen. Want winnen doe je het toch niet als fietser. Je hebt duidelijk gemaakt hoe je erin staat, en je gaat het gesprek aan, netjes. Geef je groot gelijk dat je er werk van maakt als ze daar niet goed mee omgaan. Succes verder en sterkte met je gevoelens hierbij.

Quezzzt zei

Waarom geen sportscam/actioncam/dashcam ergens in/op de velomobiel ?

Niet alleen heb je dan eventueel toelaatbaar bewijs van hetgeen waarover je aangifte doet, maar ook kentekens die je al snel niet hebt gezien in kritieke botsingssituaties staan dan haarfijn in beeld.

Ik heb dat alweer jaren, en ben niet de enige.

Met zo'n "raketfiets" krijg je al gauw de schuld van alle verkeersconflicten, maar de aanwezigheid van een camera werkt ook als "waarheids serum" als je aanvankelijk liegende personen op de aanwezigheid ervan wijst....als ze wel stoppen dat is.


Pé Koomen zei

Hoi Wim, zulke figuren zijn er en zullen er altijd blijven. Ik meen dat het op een stukje van 23 oktober 2017 ook iets op mijn blog staat. Een meneer die het niet kon hebben dat ik op zijn weg reed, hij betaalde wegenbelasting en meende waarschijnlijk dat hij dan eigenaar van de weg wordt. Het is altijd behoorlijk schrikken en dat ze je van de weg proberen te rijden is mij ook al een keer of 3 gebeurd maar gelukkig minder ernstig als in jou geval. Ontslaan zulke figuren lijkt me een geweldloze oplossing maar wel prima werkend. Sterkte met het vervolg.

Belle zei

Eens. Dit is gewoon doodslag/verkeersmisdrijf. Dit is zo ernstig dat je er aangifte van moet doen. M.i. is de dader een psychopaat die TBS opgelegd moet krijgen. Die geneest echt niet van een gesprekje met de directeur.

Kees Schouten zei

Ik begrijp dat je geschrokken en boos bent, maar "moedwillig" hoeft het niet te zijn. De automobilist heeft je misschien niet gezien, en daarom is hij rechts gaan rijden. Dat het uiterst rechts was is misschien omdat hij zat te dromen of met zijn mobiel zat te spelen (was misschien ook niet zo).

Kees

CV zei

Wim

Sterkte! Naar om mee te maken. Ik wordt er zelf ook altijd aardig pissig van, maar ik heb er zelf nog nooit slechter van geslapen.

Ik ben benieuwd wat voor camera er in/op je Quest komt. Volledig buitenop lijkt me ook niet handig qua diefstal etc. Dan moet je iets met datakabel en een recorder in een hoekje binnenin hebben.

Groet,
Coen