dinsdag 25 december 2018

Serieuze zaak, trombose

Ik heb al een aantal weken last van een vreemd soort spierpijn, eigenlijk meer kramp in mijn rechterbeen. Het fietsen gaat ook moeizamer. Dat wijt ik aan de lagere temperaturen en aan het lagere aantal kilometers dan vroeger.
Tegen Piet Kunis, hij kwam op de koffie en om GoCycle banden te halen, vertel ik dat ik momenteel genoegen neem met snelheden van 32 tot 37 km per uur. Ik zei er natuurlijk niet bij dat ik daar toch wel mijn best voor deed.


Afgelopen donderdag fiets ik met de Quest naar MacRepair in de Amsterdamse Jordaan. Mijn tien jaar oude Apple MacBook Pro 17, ik kan daar maar geen afscheid van nemen, blijkt niet overweg te kunnen met een goedkope Chinese accu. Na 4 laadcycli geeft deze accu de geest, fake rotzooi dus. Zowel op de heen- als terugweg gaat het fietsen tamelijk moeizaam en ik vraag me af waaraan het ligt. De banden zijn op spanning en het is met 8 graden ook niet erg koud. Wel regent het zo nu en dan. Ik kom er even niet uit.

Als ik thuis kom en me omkleed ziet mijn vrouw Marian dat mijn rechter kuit een stuk dikker is dan de linker kuit. Ook is de rechter kuit roder en glimt meer dan de linker kuit. Marian weet, als voormalig assistente van een longarts dat dit duidt op trombose. En daar ben ik helaas ook mee bekend. Vijftien jaar geleden viel ik met mijn Hurricane ligfiets en kwam, met het stuur ik mijn buik, tegen een dikke meidoorn tot stilstand. Een enorme bloeduitstorting was het gevolg.

Een week na de val met de Hurricane, ik zou net naar bed gaan, overviel me een vreselijke pijn in de borst. Ik riep Marian die al boven was. Dat was ongeveer het laatste waarvan ik me bewust was. Ik raakte buiten kennis en kwam weer bij toen er ambulance broeders en politiemensen om me heen stonden. Hartslag 29 slagen per minuut en ik was heel erg benauwd. In het ziekenhuis, daar was ik heel snel, bleek dat een dubbele longembolie me bijna fataal was geworden.


Overleg vrijdagavond met de huisartsenpost in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk maakt me duidelijk dat wachten op mijn eigen huisarts maandagmorgen weer dezelfde gevolgen kan hebben als vijftien jaar geleden. Meteen naar het ziekenhuis waar bloedonderzoek wijst op een groot risico op trombose. Ook blijkt mijn kuit 6 cm in diameter groter te zijn dan de linker.
De volgende ochtend ziet de radioloog, ik mag meekijken, binnen een minuut dat de hoofdader in mijn rechterlies dicht zit, trombose. Oops da's geen lekkere.

Meteen aan de bloedverdunner Apixaban en een wel heel stevige drukkous om mijn onderbeen.
En zo ben je patiënt met beperkingen en verplichtingen waar ik rekening mee moet houden.

Inmiddels is ook duidelijk waar de gemene pijn in mijn linker oogkas vandaan kwam, toch een embolie. Deze pijn die met 3 paracetamol niet te bestrijden viel, kwam op in precies dezelfde periode als waarin mijn kuit problemen begon op te leveren.
De pijn in mijn oogkas verdwijnt met de bloedverdunners ook weer in precies dezelfde mate als de druk/pijn in mijn onderbeen.
Zo komt het wel erg dichtbij, het geeft een gevoel alsof ik door het oog van de naald ben gekropen.

25 opmerkingen:

Wilco Pompert zei

Beste Wim, vervelend nieuws. Gelukkig ben je er op tijd bij. Sterkte en toch nog fijne dagen!

Paul van Roekel zei

Sterkte en beterschap Wim.

Erwin zei

Heel veel beterschap!

Groet
Erwin en Tante Lies

Marten Drenth zei

Dat is niet best, beterschap en sterkte voor de komende dagen.

Piet Kunis zei

Oei makker, dat is schrikken. Zo zitten we we leuk te kletsen en zo ben je patiënt. Alleen snap ik niet helemaal je verhaal op je blog; dat stukje over die hartslag van 29, benauwd en die ambulance, hoort toch wel bij dat verhaal van val van 15 jaar geleden ?? In ieder geval beterschap en veel sterkte ermee

De Bobslee zei

Beterschap Wim! Vervelend zoiets, gelukkig ben je nog op tijd met behandelen, ondanks deze ellende toch proberen er nog een goed uiteinde aan te breien.

Groeten, Adri.

Dirk Drost zei

Sterkte en beterschap Wim!

Sebastiaan zei

En dan toch een rondje vanmiddag?! Sterkte en beterschap!

Groet,

Sebastiaan

Wim Schermer zei

Ja Piet,
De ambulance is er dit keer niet aan te pas gekomen.
Groeten, Wim

Wim Schermer zei

@Sebastiaan,
Inderdaad, met aangepaste snelheid. Was al weer vier dagen geleden. Als ik niet fiets krijg ik afkickverschijnselen die erger zijn dan een trombose in mijn been 😉
Groeten, Wim

Roef Veerman zei

Beterschap wim !

Peter de Rond zei

Tjonge Wim, echt een serieuze zaak, beterschap, en maar ff een tandje rustiger dan.

Reinier | Intellifiets zei

Sterkte Wim, gelukkig lopen kerstverhalen altijd goed af, behalve voor de kalkoen.

rob, nieuwegein zei

Wim, sterkte en beterschap.

rob, nieuwegein zei

Wim, sterkte en beterschap.

Cees zei

Beterschap Wim, je hebt een sterk lichaam en ook dit kom je wel te boven.. En Rustig aan thuis. Aan je (klein) kinderen kan je pas zien dat je ouder word. Rondje Texel samen met Jan geel er weer bij. De beste wensen en een gezond 2019. Groet Cees

Willem zei

Nou da's niet zo mooi Wim gelukkig ben je er "op tijd" bij en kan er ingegrepen worden.....beterschap!

Unknown zei

Dat is een naar bericht Wim, beterschap.

Theo Z zei

Oeps! Beterschap Wim!

rv zei

Sterkte en beterschap, Wim!

Wim zei

Dit zijn inderdaad de berichten die we liever niet te horen krijgen.

Uiteindelijk blijkt een lichaan toch veel aan te kunnen.

Heel veel sterkte gewenst van die andere Wim die na een achillespeesruptuur nu met een compressiekous rondloopt, omdat er sprake was van wel erg veel vochtophopingen.

Ach ja, patiënt zijn.......het went nog niet echt :-(

Veel succes ook met het herstel.

Wim Schermer zei

Dag Wim,
Gelukkig merk ik niet heel veel van die trombose. Een compressiekous om het onderbeen is een klein ongemak.
Wel heb ik een wat licht gevoel in mijn hoofd door de bloedverdunnende medicijnen. Bij het opstaan moet ik even wachten met lopen omdat ik anders tegen de grond smak.
Fietsen gaat gelukkig, met wat lagere snelheid, ook nog aardig.
De kans op een levensbedreigende embolie wordt wat minder.

Belle zei

Veel sterkte en dat het herstel voorspoedig mag zijn. Champagne is ook bloedverdunnend, als tip voor vanavond. Prettige jaarwisseling en alvast de beste wensen voor 2019.

Matthijs Leegwater zei

Beste Wim ,
Je laat ons weer schrikken , hoop dat je weer vlug hersteld . Hoop dat iedereen er weer bij is 19 april aanstaande .

Gert Reilink zei

Beterschap Wim,

De dagen beginnen weer te lengen, beetje bij beetje.
Hoop dat je tegen de lente weer van je ritjes kan genieten.