dinsdag 8 september 2009

Loge- of compartiment syndroom

Tijdens de afgelopen zaterdag gehouden tijdrit op Texel kreeg ik weer last van mijn kuit en scheenbeen. Ook kon ik mijn grote teen niet meer bewegen. Hoewel Kees en Matthijs mij wel uit de Quest wilden hijsen, lukte me dit na een paar minuten rust in de fiets toch zelf.
De vraag is moet ik hiermee doorgaan?. Zowel een flebologisch onderzoek als een MRI-scan van mijn onderbeen laten geen afwijkingen zien. De doorbloeding is in rust uitstekend. Mijn sportfysiotherapeut verdenkt het onderbeen van het loge- of compartiment syndroom. Dit zijn te krappe vliezen om groepen spieren. Tijdens zwaar sporten zetten die spierbundels uit. De vliezen echter rekken minder en de bloedtoevoer wordt langzaam 'dichtgeknepen'. Precies na 25 minuten wedstrijden begint dit euvel op te spelen. Eerst met pijn/kramp in de kuit, direct daarna gevolgd door pijn rechtsvoor op het scheenbeen.
De huisarts waar ik gisteren het probleem voorlegde kan helaas ook tot geen andere conclusie komen. De arts wil me wel doorverwijzen naar een vaatchirurg. Deze specialist kan door het inspuiten van vloeistof in de kuitspieren bepalen hoe hoog de druk in de loges is. Als die inderdaad te hoog is kunnen door een pittige operatie, onder gedeeltelijke narcose met een ruggenprik of algehele narcose, de vliezen worden doorgesneden. Dit lukt in 65% van de gevallen. Vaak moet dit nog een tweede keer.
De volgende vraag is, of ik dit spektakel op mijn 62ste jaar voor enkele wedstrijden per jaar aan de hand moet halen. Ik heb er namelijk uitsluitend tijdens zwaar sporten last van. De operatie is niet ingewikkeld, maar heeft nogal wat litteken vorming tot gevolg. Ook zijn er soms blijvende complicaties.
Tot 300 km op een dag toeren met de Quest verloopt absoluut vlekkeloos.
Ik denk dat ik er maar niet aan moet beginnen en de wedstrijdsport moet laten voor wat ie is.

6 opmerkingen:

marcel beekmans zei

gatsie.... je zal maar z'n wond hebben, dan kan je toch beter gewoon gaan touren als wedstrijden niet meer lukt... ik ga even de nazca va stal halen ff blokje om:P tot zaterdag!

Philip zei

lekkere foto zo tijdens mijn lunch

Anoniem zei

erg spijtig Wim, je zal gemist worden op de wedstrijden

Maarten zei

Jammer Wim, maar ik weet niet eens of ik (kleine 30 jaar jonger) er een dergelijke operatie voor over zou hebben als normaal toeren nog wel goed gaat. Het herstel is denk ik ook niet onmiddelijk, dus dan zit je een forse tijd naast je fiets. Lekker toeren lijkt me stukken leuker.

Groet,

Maarten

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Niet een echt smakelijke foto.
Ik ben ze beter van je gewend.
Maar zoals de andere ook al aangeven, lekker laten zitten en mooie toertochten blijven maken.

Gr
Rob

Kris zei

Hey Wim,

Een suggestie: probeer de kuitspieren te rekken op het moment dat de spier behoorlijk is opgezwollen door de verzuring (maar niet als je al uitvalsverschijnselen krijgt).

Wanneer de 'spierpomp' aanwezig is, zou het mogelijk moeten zijn de fascia (vliezen) om de spieren op te rekken.

Er zijn bodybuilding methodes waarbij dit wordt toegepast. Ik weet niet of dit goed werkt, maar het is een vaststaand feit dat de vliezen kunnen groeien. Anders konden spieren niet groeien.

De 'groei' van de fascia vindt normaal gesproken plaats door geleidelijke rek (door lengtegroei bij kinderen en langzame spiergroei bij krachtsport).

Ik weet dus niet zeker of deze rekmethode, waarbij de rek maar kort aanhoudt, veel uit zal halen. Maar het lijkt me het proberen waard.

Enkele aanwijzingen: houd de rek 1 minuut aan. Span de spier aan tijdens het rekken. Met gebogen knie rek je de dieper liggende soleus kuitspier, met gestrekte knie rek je de bovenliggende gastrocnemius.
Voer per training de kracht van de rek iets verder op, totdat je een veilig maar intens niveau bereikt. Vergeet niet de spier aan te spannen om spierscheurtjes te voorkomen.