vrijdag 25 juni 2010

Viton wel Viton?

Eriks in Alkmaar stuurt me vanmiddag 20 O-ringen voor het kettingwiel. Eriks verwacht dat Viton tegen minerale olie bestand moet zijn. Daarom leg ik de Viton van Eriks maar eens naast de Viton van http://www.oringen.eu/. De verschillen zijn groot, te groot. De Eriks O-ring is geheel glad afgewerkt, bij de O-ringen van oringen.eu zijn overduidelijk de randen van de beide mal helften te zien. Ik moet 0-ringen.eu nog wel het voordeel van de twijfel geven, maar ik kan me niet voorstellen dat Dupont in één en dezelfde maat volkomen gladde ringen levert en ringen met duidelijk zichtbare en rafelige mal helften.
Ik vervang de O-ring en stel vast dat de O-ring van oringen.eu na 300 km enkele millimeters groter is geworden.
De nieuwe O-ring van Eriks is gemonteerd op km-stand 3650.

7 opmerkingen:

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Ik ben benieuwd.
Kan me ook niet voorstellen dat Eriks rommel verkoopt.

Gr
Rob

Erwin zei

Mag ik vragen welke maat O-Ring past op het kettingwiel van de quest?

Wim Schermer zei

De O-ring is 3,5 mm dik en heeft een buitendiameter van 50 mm, dus 43 mm binnendiameter.
Groeten,
Wim

eduardbotter zei

Eriks is een zeer gedegen leverancier voor de industrie, die leveren zeker wat ze beloven. (daar is de prijs dan ook wel naar). Normaal gesproken is de veiligheid afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, bijvoorbeeld bij gas-afdichtingen. Bij gebruik van slecht materiaal kunnen er slachtoffers vallen, heel anders dan bij een ketting-wieltje. Ik ben benieuwd.

Wim Schermer zei

Hi Eduard,
Ik ken Eriks ook al jaren, één van mijn zeilvrienden was directeur daar. Ook een groot en royaal bedrijf. Sturen mij, na één telefoontje, kosteloos 20 O-ringen op om te proberen.
Vandaag de eerste 150 km met de nieuwe, ik denk ditmaal wel Viton, O-ringen.
Groeten,
Wim

JoostC zei

Beste Wim; je hebt er nog al verstand van, dus mijn volgende vraag kan je ook vast beantwoorden.
Ik ben redelijk nieuw in de velomobiel wereld.

Mijn good old Alleweder is ook voorzien van een kettingrol met binnendiameter van 43-44mm. Als ik nu o-ringen bestel, moeten die dan ook dezelfde diameter hebben of iets kleiner, zodat ze goed strak zitten. Momenteel gebruik ik de welbekende sigma-elastiekjes, omdat ik niet beter wist en ik er veel had liggen. Ze breken alleen erg snel en dan begint de herrie weer. Alvast bedankt!

Wim Schermer zei

Hi Joost,
O-ringen moeten in principe dezelfde afmetingen hebben. Je moet even kijken naar mijn recente posts. Ik beschrijf daar de Polycord ringen.
Die lijken wel heel te willen blijven, ze zijn even stil als rubber, maar zijn veel taaier.
Voor een klein bedrag, zeg 5 euro, wil ik er wel een voor je maken.
Groeten,
Wim