woensdag 23 juni 2010

Ventisit

Al jaren rij ik met speciale Ventisit matten. Dit zijn matten met een zachter en iets dichter geweven buitenkant. Aan de binnenkant zit gewoon één laag Ventisit. Per saldo is het net zo dik als een 2-laags Ventisit. 3-laags zeker niet, kost gewoon teveel energie.
Bij mijn nieuwe carbon stoeltje trakteerde ik mezelf op een nieuwe standaard 2-laags Ventisit. Mede ook omdat ik de Ventisit niet zoals ik gewend ben, met Bisontix op mijn dure carbon stoel wil lijmen.
Gisteren kwam ik er weer achter waarom ik al jaren met een zachtere Ventisit rij. Na 120 km rijden bij wat hogere temperaturen krijg ik op mijn schouderbladen een onbedaarlijke jeuk. Zelfs een extra shirt over de rugleuning helpt dan niet meer. De wat grove structuur van het Ventisit materiaal, prettig voor een maximale ventilatie, kan ik moeilijk verdragen. Niet alleen geldt dit voor Ventisit, ook het gaasachtige ondergoed van Brynje veroorzaakt dezelfde jeuk.
De oude mat gaat er dus weer op, mogelijk ga ik wel even langs bij Ventisit om een nieuw stukje Ventisit in het interieur van de mat te laten maken.
Op de foto de beide matten naast elkaar, links de standaard Ventisit, rechts de speciale.

5 opmerkingen:

stradaatje zei

Tja, kwa comfort kan niks tegen een gaaszit op ;-) !

Kees Schouten zei

Mijn schouderbladen beginnen ook wel eens te jeuken tijdens een lange tocht, ik wist niet dat het aan de Ventisit kon liggen.
Het gebeurt bij mij te weinig om een andere mat te nemen.

Kees

Andy Allsopp zei

Interesting post. My Furai uses the wider weave, and I found it very uncomfortable moving from the SMGTe's wide and padded cushion.

Mind you, my seat pad also pinches in around the lower mounting point, so I think it might need reinstalling anyway.

Came from the dealer like this.

ssj3gohan zei

Ik heb sinds een halfjaar ook een andere variant op de ventisit met kleinere gaatjes. Ventisits (de originele) zijn helemaal geen speciaal materiaal ofzo, het is gewoon exact hetzelfde materiaal als anticondensmatten die je bij boten/campingzaken kunt kopen (ventisit gebruikt zelfs precies hetzelfde plaatje om de werking uit te leggen als de fabrikant, dus ga maar na). De fabrikant maakt ook fijnmaziger spul dat verder hetzelfde werkt. Ik heb een witgekleurde versie daarvan bij iemand tweedehands overgenomen voor 5 euro oid en zelf mijn matje van gestikt met nylon touw, wederom precies hetzelfde als Ventisit dit zelf doet. Deze zit inderdaad een stuk lekkerder met een blote rug of andere dunne kleding, maar ventileert merkbaar minder.

Veel beter dan ibiliet of elk ander matje overigens.

Wim Schermer zei

Hi ssj3gohan,
Jij zegt dat het materiaal dat Ventisit gebruikt hetzelfde is als wat als anti-condensmat wordt gebruikt. Ik kan je verzekeren, dat is niet zo. Voor Ventisit wordt speciaal materiaal aangemaakt door de fabrikant. Het standaard materiaal is te slap en zakt binnen een half jaar in. Het speciale Ventisit materiaal is o.m. door een aangepaste warmtebehandeling geschikt gemaakt voor een hogere puntbelasting.
Groeten,
Wim