donderdag 15 december 2011

Facebook exit

Ik heb mijn account bij Facebook opgeheven. Dat is nog geen makkelijke opgave, maar het werd hoog tijd. Vraag is natuurlijk waarom ik me heb aangemeld. Iemand heeft ooit een keer foto's geplaatst op Facebook die zonder account niet te zien waren.

Daarna heb ik nooit meer iets met dit account gedaan. Dagelijks melden zich mensen aan die vrienden met me willen worden. Vaak mensen die ik nog nooit gesproken of gezien heb. Soms worden me door één persoon, die ik meestal ook niet ken, hele groepen vrienden aangeboden. Dagelijks krijg ik email van Facebook dat ik dreig van alles mis te lopen of niet te weten.
Lijkt allemaal onschuldig.

Vandaag kom ik toevallig een keer op 'mijn Facebook pagina'. Tot mijn verrassing en ergernis staat daar dat ik in juni 2012 deel zal nemen aan CycleVision'. Dat is geen geheim, ik doe daar al een aantal jaren aan mee. Maar hoe weet Facebook dat ik daaraan deelneem? Ik heb me nog niet opgegeven, dat kan nog helemaal niet. Het staat uitsluitend in mijn agenda. En ja daar heeft Facebook het simpelweg uitgehaald. Dit is een schandalige inbreuk op mijn privacy. Om die lieden niet nog langer in mijn computer te laten grasduinen heb ik het account onmiddellijk beëindigd.

Mijn zoon promoveerde in 2007 op een proefschrift over privacy. Zijn betoog toen 'over 20 jaar bestaat er geen privacy meer'.
We zijn helaas al een heel eind op weg.

15 opmerkingen:

Mick zei

Helemaal gelijk Wim!
Het erge is dat je haast gaat denken dat mensen zélf niets anders willen dan alleen zo veel mogelijk oppervlakkige 'vrienden'. In plaats van zinnige communicatie.
En dat is iets waar we wél naar kunnen streven!
Mvg Mick

Anoniem zei

En... een door alles en iedereen leesbaar blog zoals je hier hebt is veel vindbaarder. En het versterkt je eigen "merk" veel meer dan een account op facebook.

Facebook is inderdaad bekend om z'n privacy-"foutjes". Misschien kan je een spotprent over een hypothetische facebook telefoon wel waarderen :-)

rv zei

Groot gelijk! Zoals Mick zegt wordt bovendien met facebook oppervlakkigheid de norm. Als ik om me heen kijk moet bovendien het verlies aan arbeidsproductiveit door Facebook-verslaving in de procenten liggen.

René - kost idd flink moeite te achterhalen hoe het moet, je moet bijvoorbeeld ook de eerste week ofzo niet opnieuw inloggen om te kijken of het gedelete is, want dant wordt het hersteld -

Marian zei

Goeiemorgen Wim,
Ook ik ga mijn account verwijderen. Voor mij is de reden dat ik gisteren per ongeluk een knopje heb aangeraakt in mijn iphone, waardoor ik een hele rij mensen heb uitgenodigd vrienden met mij te worden.
Mensen die ik niet eens ken, maar ook mensen die mij niet -willen- kennen, en omgekeerd!

Enige tijd geleden heb ik al eens op internet gezocht hoe ik mijn account moet verwijderen. Dit naar aanleiding van rare opmerkingen.

Voor Reinout: dan vind ik een blog toch net iets anders. Daar kun je zelf meer controle over uitoefenen dan over facebook, waar werkelijk alles aan alles gekoppeld wordt!

Bij: "http://www.leesvoer.be" kun je e.e.a. vinden over het deactiveren en definitief verwijderen van je facebook account.
Dit voor diegenen die ook bedenkingen krijgen...

Mijn account gaat eraf, vandaag nog!

groet, Marian

Quemo zei

Ik geef je op een briefje dat je nog altijd (ook na 2 weken inactiviteit na opheffen van je account) niet 100% verdwenen bent.

Ik probeer al tijden van dat vuile gebeuren af te komen. Privacy? Ho maar inderdaad. Ik kreeg gelukkig via-via (ik meen via de mailinglijst) iets te lezen over een 'leuk' stukje 'flikker je privacy op straat'-activiteit van die gasten die je dus ZELF moet tegengaan... maarja, dat kan natuurlijk pas als de boel allang op straat gelegen heeft.
Gelukkig heb ik nagenoeg niets met m'n account gedaan.

Maar goed, ik heb tijden geleden ook al getracht mijn account op te zeggen (reden was trouwens wel 'grappig' want hoewel mijn logingegevens ongewijzigd waren, was mijn voornaam ineens veranderd in een arabische naam en mijn achternaam idem dito en de taal die er stond viel niet te lezen..... jawel.... arabisch! gehacked account dus).
Eerst die tijdelijke opheffing uitgevoerd toen ik dus later ook die 'definitieve' in de gaten kreeg.
Maar guess what: ook al is het al heel wat meer dan 2 weken geleden...... ze kennen me nog steeds hoor, m'n logingegevens werken nog, en het handjevol contacten wat ik had toegevoegd, staat er nog steeds in.

Maar goed, ik doe maar net alsof ik het toen verkeerd heb gedaan dus heb ik me nu wederom definitief laten uitschrijven, wat dus over 2 weken voltooid wordt als ik me niet in tussentijd weer aanmeld.

riiiiiiight..........

Wil je er echt vanaf? Ik denk dat alle servers opzoeken, die via een Arianeraket een enkeltje zon geven een stuk gemakkelijker en betrouwbaarder is.

Budi zei

Als je echt van Facebook af wilt, kun je beter je gegevens in je account aanpassen naar iets onzinnigs. Het voordeel daarvan is dat die onzin dan ook in Google geindexeerd wordt, je bent dan dus niet meer vindbaar onder je eigen naam. Als je alleen je account de-activeert, dan blijft je naam er naar mijn weten aan gekoppeld. Althans zo is dat gegaan bij iemand die ik ken.

M-MZ zei

Voor iedereen die privacy en computers interessant vindt kan ik het boek: "Blown to Bits, Your Live, Happiness After the Digital Explosion" van harte aanbevelen.

http://www.bitsbook.com/

Kees van Hattem zei

Dan weet ik ook nog wel een titel. WWW "Worden Wij Wakker" van Marcel Messing. Een aanrader !! Groeten Kees

Ton zei

Tja, als je dingen hebt die persoonlijk moeten blijven, dus waarvan je niet wil dat anderen dit kunnen zien. Dan zet je dat natuurlijk niet op internet.
Dat zou je als Nederlands eerste Apple gebruiker toch moeten weten Wim.

Ton

Wim Schermer zei

Ton,
Lees het bericht nog eens goed. Ik heb de deelname helemaal aan CycleVision 2012 helemaal niet op het internet gezet. Dat staat nog maar op één plaats, mijn privé agenda. En daar heeft Facebook het uitgehaald.

Ton zei

Beste Wim,

Facebook kan niet zomaar in je computer kijken. Dat is dan ook nog eens strafbaar in Nederland. Wel kan het zijn dat je denkt dat je veilig een "prive" agenda bij Google enzo hebt. Of heb je de agenda laten synchroniseren met bijvoorbeeld de google agenda of iets anders. Bij ical op de mac kan je bijvoorbeeld een abonnement op een agenda nemen. Als je dan laat synchroniseren hebben ze je agenda te pakken en leest in ieder geval de cia mee als het een Amerikaanse agenda provider is. Misschien sta je al als verdacht persoon bekend. Wegens rare fietsen ofzo. :-))

Groeten, Ton

Wim Schermer zei

Facebook doet naar mijn mening iets strafbaars. Ik heb geen externe agenda, alleen al om dit gedoe te voorkomen. Ik heb alleen mijn agenda op de computer gesynchroniseerd met mijn iPhone.

Ton zei

Hallo Wim,

Dat is niet zo mooi, dit lijkt een gevalletje van computer inbraak. Volgens de nederlandse wet dus strafbaar. Jammer genoeg heb je met een amerikaanse firma te maken en wordt het moeilijk om je gelijk / recht te halen.
Wel zou ik een goede firewall zoals little snitch installeren als je dat nog niet gedaan hebt. Dan zie je in ieder geval waar het "lek" zit.

Groeten, Ton

Willem zei

Vervelend Wim,
Maar toch ook een nare bijsmaak; ook ik gebruik iCloud om mijn iPone te synchroniseren met de iMac maar het is mij nog niet opgevallen dat er iets "lekt" vanuit mijn agenda, contacten of notities.

Moet ik wel bekennen dat ik gebruik maak van dezelfde firewall als men bij de gemeente Hoorn gebruikt; ik weet niet of die goed werkt maar tot nu toe dus wel.

Ook ben ik bewust bezig om geen zaken op enige "sociale media" te zetten wat mij of ons kan schaden omdat men dit anders tegen mij, privesituatie, of collega's kan gebruiken.

Ik weet dat er mensen zijn die, geheel onschuldig, en zonder bij bedoelingen te veel privezaken op sociale media zetten (twitter, Hyves, Facebook etc.) en dat is niet handig.
Realiseer je als je toestaat dat je huidige locatie gebruikt wordt.
Zo heeft, zoals altijd ieder voordeel zijn nadeel.
Gr.Willem
Gr.Willem

Anoniem zei

even wat anders: ernstig ongeval met ligfietser deze morgen in Zwanenburg. Op de foto lijkt het een gele Quest
http://www.telegraaf.nl/binnenland/11148456/__Ligfietser_onder_betonwagen__.html